Follow by Email

Sunday, November 22, 2015

Yearning for~

raandom post again, assalamualaikum.

semalam we had nice ramen for dinner masyaAllah. thanks to Khadijah san for making it real for us, the muslims here to taste such good ramen without any unsur buta. heee, alhamdulillah tsumma alhamdulillah. we in okayama are blessed with quite a lot of muslims restaurants here, mostly owner from turkey and pakistan. kalau kedai turkey sedap makan ayam panggang pnjang tu, ayam tandoori ea name dye? aha, not so sure tapi. and and cheese nan dekat kedai pakistan cnie masyaAllah sedappp sgt, smpai cheese dye bole tarik panjang2 tu and melts in mouth.

actually main point post ni bukanlah pada crita makanan kt atas. tu muqaddimah jer.haha. u know la kan kalo pompuan membebel muqaddimah laa pnjang tpi point yg dye nk smpaikan pendek aje. haha.

few days back kan, ade bce buku Hati Sebening Mata Air karangan Amru Khalid. baru bce first part tu dah meleleh dah.

ade terbce one part of the 1st chapter dlm buku tu which is Ikhlas. and dlm buku tu ade cerita pasal niat pada perkara yang x mampu. baeknya Allah pada hambaNya. actually dalam buku tu ade crita pasal 3 jenis niat which are niat dalam ibadah, niat pada adat kebiasaan and niat pada perkara yg kita tak mampu.

now i would like to emphasize yg the last part tu.

u know, all this while many many many years before in fact until now and forever i've been praying to Allah so that He give me the rizq to go to Makkah to fulfill my umrah and hajj as well, with my family, husband and children. eventho i tahu la blom ade husband ke or children but long bfore i!ve been praying mcm tu everyday in my dua'. u know when i was a kid, dh start kandou dh tgok org perform their hajj kt makkah, in fact bila dgr ade kwn yg nk pgi ke Makkah for their umrah i would be so jealous, yg mmg smpai tahap nk menanges tuh. hati fragile woooo. nak2 lagi kalo part yg aku nk sgt dlm hidop nih. haih. tu perangai satu lagi, tu crita laen punye post laa psl aku si budak cengeng.


oh back to the main point, bila ade siaran lgsg kt tv yg broadcast psl people performing their hajj, aku akan nanges dgr laungan labbaik allahumma labbaik  tu berkali2. eventho aku x nanges depan org, sbb mmg bkn jnis senang kluar air mata depan org, tp dalam hati tu Allah je tahu.

and now we have instagram and such kan, so i follow la instagram makkah.madeenah ni lagi laa rse nk pergi tu membuak2 ya Allah. to the extend that i actually kiss the phonescreen tanpa sedar when i scrolled the pictures dalam instgram makkah.madeenah tu. now u know la how weird i am kan.  

and bebrbalik pada niat dalam perkara yg kita x mampu tu i hope Allah would consider this as part of  it. now x mampu, but i will insyaAllah one day. i dont know in what way will Allah create this journey for me, but i can always pray to Allah that when the time has come, may He makes the journey as one of the most insightful and remarkable journey in my life. Amiin Ya Rabb.


-end-
                                         ramen set with chai tea all for 1550yen


and this is the instagram acc i am referring about

                               



jazakumullu khairan khatira.


japanese vocab***

buta = khinzir
kandou = terharu