Follow by Email

Friday, February 27, 2015

Tribute to Palestinians and Syrians


This card I wrote especially for my brothers and sisters in Palestine and Syria. In the delivery of the parcel along with the other necessities for winter, in the pockets of the sweatshirts, I included with it a card. A card written with hope and faith that the person who would received these winter coats will share what I have written for him/her with all my Muslim brothers and sisters there. The purpose of this letter is no other than to give and share with my brothers and sisters in Palestine, Syria etc the faith we have for them, to those who fight with their life to protect Palestine and Syria. Imany ways, you are given help and aid from people all around the world in even the smallest deed. Thus, with this, I hope you are well aware that the pain you feel, the suffering you live with are felt within the hearts of millions. Even in sadness and in grief we aspire and pray for happiness in your life.  The assurance of life and death, promised by our one and only Lord, is not a thing to be questioned, a control that is not given to the hands of His slave

Just as the late Deah BarakahYusor Muhammad and Razan Mohamad and all the other lives that were taken in this fight for Islam and justice in Palestine and Syria, this post is a remembrance to all of them, a tribute that is also given to Kenji Goto and Yukimura Ken. Two precious lives that were also taken during their journey on towards the same goal. May this heartfelt story inspire others to see the beauty of As Syahid. The thought of Deah Barakah have not yet left this mind, the things that happened to him and the others have planted itself in this heart. These feelings that are felt are too strong, maybe because of how our age is similar. To whatever it is, none other than Allah will this heart turn to, for He is the ultimate source of strength to this unlikely weak being.



I hope this post will inspire others too to keep on giving supports to our brothers and sisters in Palestine, Syria, in fact to all Muslims around the world. Even with only smallest deeds that we can afford to contribute, it'll simply going to create the brightest smiles on their faces.
 

Thursday, February 26, 2015

14 hari lagi~

Lately sedihnya nak meninggalkan akita nih, hanya Allah je yang tahu.tengah2 lipat baju satu persatu pon, tgh susun kasut packing2 brg nak pindah, tgh masak smua buat mcm mengelamun di awang-awangan. sume bende mcm mengingatkan aku dgn memori2 yg aku penah ade kt cnie.  aku xtahu lah mgkin sbb hormone perempuan yg mengada dlm diri aku ni ke hape,. tp aku sendiri tahu aku nie jenis kalo nk mendekati detik2 perpisahan akan jd org yg tak ketahuan. haha! seriouslah, i get easily overly attached kt mane2 org yg dh aku selesa derhhh.

 dulu kemain lagi nak grad cepat2 dari kosen nih, nak cepat2 klua dr ryou ni sbb warden xmemahami condition kami sbgai seorg muslim la, abende la, budak2 japanese yg dudok sesame hostel suke dok pekena kami la, padahal sume tu bila aku fkir balik asam garam yg sumpah xleh nk lupe spnjg kehidupan aku kt kosen nih. tp serious derhh, teringt dlu kemain la kan aku n mazni dok protes kt tgh2 hujan salji, membawa diri kteorg ke 7eleven lepas kene marah warden asrama, bila kene tuduhan membuat bising secara berjemaah dlm bilik, org yg report bnde tu kt warden, xlaen x bukan budak2 yg pekena kami dlu psl kes basuh kaki dalam sinki,only if u know what i mean. haha! wktu tu kami dpt rse la budak2 tu dok lodged mcm2 report psl kami sebab depa xpuas hati kami menang kes basuh kaki dalam sinki. ohhh! blurr ea psl kes basuh kaki dalam sinki? pnjg pulak kalo nk cter dlm post nih, tp yg part tu pon serious kelakor jugak bila dikenangkan balik. tp xpe ahh, crite je lah briefly ea. hehe

serious lahh, kakkoi kot wktu kami menang kes amek wdhuk tu. kalo la aku n mazni x menang kes tu, mmg lps kes tu, sume budak2 muslim dh kene amek wudhuk kt washroom yg ade di bahagian block laen. ish2, antunna cer bygkan, kalo summer tahan lagi la kan kalo amek wudhuk 5 kali solat fardhu sehari semalam, klua dr block hostel sndiri ke block hostel lain sbb kt ctue je ade private room yg ade sinki tertutup, so that budak2 yg rse iya tu xrse stress tgok kami basuh kaki dlm sinki. hik6. tp aku n maz, came to our own sense yg what if wktu winter? larat ke nk p block laen dlm keadaan blizzard yg x menentu kt bumi akita nih. wktu tu la aku n  mazni terdetik  nk jmpe sensei nk betolkan balik perception depa ke atas kami. alhamdulillah,lps kami explain tu warden kami paham, pastu tak jadi dh nk kasi kteorg amek wudhuk kt block laen. hehe! selepas kes tuh, kami takdak la nk cari psl dgn depa yg xselesa kami basuh kaki dlm sinki kan. kalo depa lalu je wktu kaki kami tgh dlm sinki tu, kami cepat2 turunkan kaki balik, pastu berlakon konon2 kami tgh lap sinki tuh ah, belakon action nk basoh muke ke, bsoh gigi ke,kdg2 tu kalo xlarat nk fkir nk belakon gaya ape, kami p tingkat bwh (bdk ryuugakusei selalunye dudok tgkat 3 atau 2, as for me tgkat 3), amek kt sinki tingkat tuh. kalo ade japanese lalu lagi, kami p another level bwh lagi. pastu kdg2 tu smpai 1st floor, amek wudhuk kt dapo budak2 ryuugakusei.haha! mujahadah tuhhhh! heee. tp tu la asam garam dudok cnie haa. ohh! lupaaaaaaaaaaaaaa!

sambung balik crita kene report bsing tuh ea.. haha! tu sume sbb kt japan ni, hostel dia bkan mcm mlaysia. eh salah, budak depa bkn mcm budak2 asrama kita kat msia.depa balik asrama je, msok bilik pastu senyaappppppp gtue ja, aku pon xpham depa buat apa smpai jd senyap je. nk dijadikan cerita, kalo dh org msia berkumpul, mesti la bersuara kan (eh,xkn bisu pulok), org msia kalo dh bercerita tuh, peristiwa dr awl dye klua dr asrama smpai kembali balik ke asrama after school A to Z depa crita. jd japanese yg smuanya x bersuara di dalam hostel tuh, bila kami je yg bersuara eventho kami ckp nada biasa pun mmg akan serious lah boleh dgr. plus, dinding bilik ke blik pon bkan konkrit. jd tu pon jd faktor gak ah mcm mane depa blh denga kami ckp ape. teringat wktu tu aku n amira tgh borak2, pastu kami pelik la, ttbe ade org tendang dinding, gedebommmmmmm bunyi! wktu tu aku n mira pakat husnuzon, org sebelah blik aku tu mgkin mengigau kot, tak pon dye jenis tdo ganas. hee! tp bila masok satu lagi malam, aku n mazni dlm blik tgh borak2, ttbe kali nie tendangan dye jd lebih kuat. mengigauuuuu ape kan tendang bertenaga smpai mcm ni. bahaha! mase tu kebetolan depa tendang slh hari, sbb otai mazni yg ade dgn aku wktu tu. aku mcm bese cool je ahh, tp kalo maz, kebenaran tu harus ditegakkan! gtuee laa orangnya.haha mazni pon pakat p klua bili nk tgok sape ahhh yg berani tendang sebegitu rupo. hah! kebetolan mazni klua tu, budak2 japanese ramai berkumpul kt depan blik budak yg tggal sbelah bilik aku. bila mazni klua tu, sume la pakat berterabur lari. haha! serious kelakar. ade yg buat2 lari msok tandas lah. obvioussss sungguh budak2 nih tgh mengendap kami ruponye. hehe!

ni la sedikit sebanyak crita yg buat aku n mazni mgkin akan dpt ranking plg ats kalo part budak foreigner yg selalu dipanggil masok bilik warden.hee.

pegi la mane2 pon. susah senang sume ALLAH dh tetapkan perjalanan kita. mgkin la kte tgok kawan kte study europe, sodapppppp la nk melancong sane sini, buat peace buat pose tugu negara kt depan eiffle tower. tp sume berbalik pd niat kte derh. sape2 nk blajo kt luar negara ni, bkn la semudah atau bahagianye terletak pd gambo2 yg depa post kt fb, insta or any social networks depa. niat sbb Allah, lurus dan baek, jalan kita tu susah mcm mane pon, Allah pasti akan tolong. bende ni la aku selalu pesan kt adek2 aku. sdehnya jadi akak yg dudok jaoh2 dgn adek nih. seriousss. sume nasihat mmpu buat through call, facetime, atau whatsapp. xdpt la nk usap kepala, usap blakang bagi semangat ke. nk cuit sikit keee mcm dlu2. dah laa sebelom air mata mengalir sbb homesick, better berundur diri dlu. assalamualaikum.hehe

p/s: dh dekat nk grad ni senang sikit rse nk buat post hehe. doakan ana ea!

notes:
kosen - college
ryou - hostel