Follow by Email

Wednesday, December 16, 2015

let bygones be bygones

assalamualaikum. alhamdulillah finally i manage to curi2 kejap wktu to blog something today. cant wait for winter holiday sebenarnye. eventho cuti kt bahagian southern japan ni xdela selama cuti utk org2 kt northern part yg turun salji lebat, but still berguna cuti smggu ni.  xbalik malaysia this time insyaAllah eventho hari tu pulun la cari tiket nak balik malaysia, but all the tickets mcm xkasi langsung org chance nk jumpe Umar. jadi mula la perangai meroyan aku bangun pagi2 bukak video Umar. haha! yes, now i have lots of Umar's vid in my storage. dlu wktu Umar xde. penyakit ni ade bila rindu kt Babe and Aisyah sje, now utk both dah. tp Umar lbih sikit la this time;p i cannot tgok that chubby and cheeky Umar ya Allah, serious comelnyeee laa anak sorg tu, and i dont think Umar follows his mother punye kecomelan but more to his aunty.haha whatevsss***

anyway sape bole teka kita travel pegi mane this winter holiday??? angkat tangan! anyone?! haha

oh yer, berbalik kepada tajuk di atas, better kasi gambar dlu ea. haha! nk tunjuk why is this title related to the story i am about to tell u now.


okayyyy! i got it.. sume org yg tgok my phone skrg sure la akan membebel. antara bebelan nya hummm let me sum up everything for yahhh. very common la bnde ni akan kluar. as expected teehee.

-why are you so careless?.
- u care less about this just bcos u find it is easy to buy another one
- macam mane bole jatuh ni? cuainye laaa
- crack, again?! just what u did to your iphone 5?even worse than the previous one.
- malas da nk ckp ape. ckp pon mcm xde effect.
- or certain yg terkedu, akan buat muka hummmphhhhhhh. smbil tgok aku dgn lirikan mata sarcastic. haha


yg paling positif aku jmpe setakat ni adalah sorg jee.

-ala, bende nk jadi, nk buat mcm mane. phone ni just one of those attachment yg kte kene let go. sometimes a little bit bitter, but yeah past is past. so move on la. smbil muka rilek tgok phone aku. ahaa. yg sorg ni mmg aku suke laaaaa respon dye. antara respon yg membina jiwa wehhh. thank u kak Kira sbb paham kteee. haha.

*********************************************************************************

aku adalah antara org yg akan sensitif bab org membebel ni, haha. sure kalo nk membebel bole, but guna ayat mcm kak Kira kt atas, mmg sure lps ni aku dah x jatuhkan phone insyaAllah.
perasaan dye laen weh, kalo org membebel dgn bebelan yg membina dgn bebelan yg sje nk kasi terasa, ataupun org tu x sengaja nk ckp mcm tu sbb seni membebel org tu lain2 kan. so aku xdela amek hati sgt kalo org membebel dgn aku dgn bebelan2 kt atas. tpi kalo org membebel aku dgn cara mcm Kak Kira sure laa akan berbekas dgn baik kt dalam hati aku.

perangai sebijik mcm my older sis kak ct, pantang part org membebel ni. aku n akak mmg jnis org yg kalo dh jadi, rather than membebel, better make a wise action.  for instant la ea, dh siap2 nk kluar, da siap2 dudok dlm kreta, and then dah gerak sikit laa dr rumah, ttbe adek ckp akakkkkk! adek lupe bawak phone!!!! if it's u, in what way will u react? i'll give u two options here.

1) membebel2 dulu kat adek like "macam mane bole lupe bwak phone? bende penting mcm tu pon bole lupe. how clumsyyyy laa. see, now kene patah balik dah buang masa dah." or mcm aziz my brother,  siap bole lupe bwk wallet pdahal dlm tu ade driving license, moneyy etc. haha. seriously if u were to go out with aziz, better ask him first whether he bring something in pocket or not. or else, u la kene end up byr everything. haha cessss. tp if aziz travel alone, dye ingat je wallet dye. haha ** selingan, smbung balik cerita*** and then patah balikk rumah, dlm keadaan membebel2 the whole journey back, and then let others jd mcm hilang mood sbb dh terserap that bebelan vibes.

2)or  u choose to say, "it's okay, bole patah balik. rileks laa adek jgn laa gelabah. haha." aku sure laa adek hg akan sincerely ckp thank u kt hang lepas tu tanpa bermasam muka. and then all siblings yg ade dlm kreta tu akan stay in a good mood. and everyone will be happy ever after teehee. sounds like fairytale storyyy.

except for, if your adek ckp dye terlupe phone, when u guys already reached toll seremban and your house kt shah alam, to patah balik is a big No la tapi. this time u kene la logic. ni pon kene make sure jugak x marah2 membebel.

ade jugak laa part sebenarnye yg kte kene amek port bab membebel ni, tp membebel dgn berhikmah eaa. membebel bukan dgn nada meninggikan suara. membebel bukan utk memarahi. dua bnde ni laen.  so kene sentiasa ingat. arghhh ckp skrg senang la kan, sbb baru deal dgn siblings friends and family sndiri. but then when it comes to our kids in the future, xtau la mcm mane. doakan please, so that Allah azza wa Jalla gives us the strength, sabr and guidance to nurture our kids with loves dgn penuh berhikmah.
Amiin.


hmmmm, korg mesti curious kan mcm mane phone aku bole crack seribu mcm ni? haha!

actually, org lagi geram kot bila nmpak aku mcm tenang je dgn keadaan phone aku mcm tu. wehhh, sumpah siapa x sdeh weh, tgok phone jd mcm ni. sape jugak sje nk tabur duet kt udara mcm tu jee tnpa sebab. muke je nmpak tenang, hati sdeh, crack jugak mcm phone tu, tp ade sbbnyeee. xramai yg tgok phone aku ni btol2 tnye aku sbb dan asbab phone tu pecah merekah mcm tu. pndang surface punye flaws je.

actually, phone ni jatuh wktu aku nk kluarkan phone ni dari pocket winter coat aku. wktu tu atas basikal, angin kuat, sejuk tahapppp gilss,menunggang basikal without gloves, tangan cramp smpai wktu nk kluarkan phone tu tak rase da phone tu atas tgn tup2, terpelanting kt bawah dah.spechless aku dibuatnye. actually, wktu kluarkan phone tu kebetulan tgh lampu merah, aku berhenti la nk reply msj kak Nini. aku kesian dgn kak Nini ade appoinment dgn tukang urut tp aku dh lambat 20 minit dahh utk temankan dye. lps hbis kelas dgn kelam kabut nk hntr report ke lab sensei yg ade kt hujung uni, pastu patah balik lagi arah bertentangan nk menghala ke meeting point aku n kak nini, aku gagahkan jugak nk otw tu nk hntr msj kt Kak Nini so that kak Nini can wait for a few minutes more sbb aku dh  nk smpai gak dah, tup tuppp tadaaaaaa. phone landing atas jalan. teeheee. tu laaa cerita di sebaliknyeee. laen laa kalo phone tu jatuh sbb aku rushing nk reply msj buah hati ke hape. mmg aku campak diri aku sndiri ke laut, haha. acahhh jeee, hiperbola sket;P

oh yer, berckp psl rumah urut yg aku pegi dgn Kak Nini tu, perghhh, smua orang tua belaka. hik6. terkejut ktee sorg jee mudaa;P kak Nini still level aunty i kasi discount skett. teehee. kak Nini mintak temankan sbb dye xde basic japanese bfore she came to japan. she's now working as full time housewife. dah 8 tahun dudok okayama teman husband kerjaa kt cnie. bahaya xde basic japanese ni kang tup2 tukang urut ckp sakit kt mane, kte xtahu nk xplain mcm mane. sbb tu la kteorg kt cnie xpernah la nk berkira kalo kak Nini perlukan org utk teman sbb kene ade translator. kang tersalah urat plak. pnjang lagi ceritaaa. tp serious murah woo , urut kaki 30 mins 700yen++ jeee.

-the end-

best nyaaa bila dh start berblogging balik nihhh. seriously prefer blogging sgt2 sbb dlm ni bole fully cerita from A to Z. less publicity. sharing something meaningful than seeking  attention from others. i mean selama ni xdela post someting on insta or fb to seek ppls attention but
somehow society nowadays kan. they feel accepted when we push the like button to show approval to their ideas. dont u think so? bahaya nya social media skrg. so use it wisely. dont let the dunya consumes u. okay?

i dont know la whether nowadays ppl still layan blog or not, but as for me, i am still loyal to this. it reminds me the old days when my friends used to update their long stories, their journey, through blog. the stories feel so real and sincere u know, compare to when u write in any other social medias. i used to spend hours during my weekend just to see whether there's any update from them. blog walking to one after another. or read their previous posts. 

mula laa aku emoo. haha! dah laa bye! till we meet again next time insyaAllah. assalamualaikum!

p/s: smpai skrg aku msih menaip atas kaca pecah phone aku tuh. smpai dh terbiase xsedar hampir  2 mggu dh dlm keadaan mcm tuh. teeheee.

oh yer ni kak Nini, just in case u guys are curious about her existence in this post. hee



                                                       hai Kak Nini and Imran


Tuesday, December 8, 2015

-Photograph-

dedicated this song to Pujah when i first heard this song and couldnt get over it since then. not a fan of Ed Sheeran anyway. teehee.



another cover version. 




syg membuak2 kt minah ni lately. aha to be honest,lame dah. hee


Sunday, November 22, 2015

Yearning for~

raandom post again, assalamualaikum.

semalam we had nice ramen for dinner masyaAllah. thanks to Khadijah san for making it real for us, the muslims here to taste such good ramen without any unsur buta. heee, alhamdulillah tsumma alhamdulillah. we in okayama are blessed with quite a lot of muslims restaurants here, mostly owner from turkey and pakistan. kalau kedai turkey sedap makan ayam panggang pnjang tu, ayam tandoori ea name dye? aha, not so sure tapi. and and cheese nan dekat kedai pakistan cnie masyaAllah sedappp sgt, smpai cheese dye bole tarik panjang2 tu and melts in mouth.

actually main point post ni bukanlah pada crita makanan kt atas. tu muqaddimah jer.haha. u know la kan kalo pompuan membebel muqaddimah laa pnjang tpi point yg dye nk smpaikan pendek aje. haha.

few days back kan, ade bce buku Hati Sebening Mata Air karangan Amru Khalid. baru bce first part tu dah meleleh dah.

ade terbce one part of the 1st chapter dlm buku tu which is Ikhlas. and dlm buku tu ade cerita pasal niat pada perkara yang x mampu. baeknya Allah pada hambaNya. actually dalam buku tu ade crita pasal 3 jenis niat which are niat dalam ibadah, niat pada adat kebiasaan and niat pada perkara yg kita tak mampu.

now i would like to emphasize yg the last part tu.

u know, all this while many many many years before in fact until now and forever i've been praying to Allah so that He give me the rizq to go to Makkah to fulfill my umrah and hajj as well, with my family, husband and children. eventho i tahu la blom ade husband ke or children but long bfore i!ve been praying mcm tu everyday in my dua'. u know when i was a kid, dh start kandou dh tgok org perform their hajj kt makkah, in fact bila dgr ade kwn yg nk pgi ke Makkah for their umrah i would be so jealous, yg mmg smpai tahap nk menanges tuh. hati fragile woooo. nak2 lagi kalo part yg aku nk sgt dlm hidop nih. haih. tu perangai satu lagi, tu crita laen punye post laa psl aku si budak cengeng.


oh back to the main point, bila ade siaran lgsg kt tv yg broadcast psl people performing their hajj, aku akan nanges dgr laungan labbaik allahumma labbaik  tu berkali2. eventho aku x nanges depan org, sbb mmg bkn jnis senang kluar air mata depan org, tp dalam hati tu Allah je tahu.

and now we have instagram and such kan, so i follow la instagram makkah.madeenah ni lagi laa rse nk pergi tu membuak2 ya Allah. to the extend that i actually kiss the phonescreen tanpa sedar when i scrolled the pictures dalam instgram makkah.madeenah tu. now u know la how weird i am kan.  

and bebrbalik pada niat dalam perkara yg kita x mampu tu i hope Allah would consider this as part of  it. now x mampu, but i will insyaAllah one day. i dont know in what way will Allah create this journey for me, but i can always pray to Allah that when the time has come, may He makes the journey as one of the most insightful and remarkable journey in my life. Amiin Ya Rabb.


-end-
                                         ramen set with chai tea all for 1550yen


and this is the instagram acc i am referring about

                               



jazakumullu khairan khatira.


japanese vocab***

buta = khinzir
kandou = terharu

Wednesday, November 11, 2015

on repeat

happy watching peeps;)
seeing her hijrah, reminds me of myself. 
may Allah Azza Wa Jalla gives us the strength to remain steadfast. amiin.
for every person. who seek the love of their only Lord, everyday is a struggle.





Tuesday, November 10, 2015

So much love for Umar

Look at Umar's hands. So cuteeeeee i wanna cry.. gerammmnya nk gigit. Umar Al Farouq:') aunty janji will never bully u..just bear with my thousands of kisses jeeee.

Wednesday, November 4, 2015

Rindu~

Mencuri waktu sebentar..
berfikir sejenak..
banyak nya kelemahan diri..
kadang futurnya lebih banyak dari bangunnya..
hari2 meminta pada Allah, andai Dia masih lihat kebaikan dalam diri ini, janganlah pernah dibiarkan jauh. tidak sekali, hatta walau sesaat.
kerna firman Allah, "Sesungguhnya rahmat Allah amat dekat kepada orang yang berbuat baik." (7:56)
mahu sentiasa dekat..
kerna keterdekatan denganNya sahaja membuahkan ketenangan..
Dia berkata lagi dalam firmanNya "..ingatlah dengan mengingatiku, hati akan tenang." (al Ra'd:28)
selalu ku pujuk hati dengan yang itu..

***************************************

rindunya pada insan tersayang. moga Allah menjaga mereka dengan sebaik-baik penjagaanNya. rindunya pada senyum si ibu saat dia menyambut ku di ruang makan. setiap pagi, setiap waktu tidak pernah lekang dengan senyuman. senyuman itu lah yang membuahkan ketenangan, kemesraan, yang membuat sayu saat berjauhan. rindu saat ku ganggu tidurnya, apabila menyatakan rasa maaf padanya sebelum tidurku, sekali lagi ibu tersenyum saat dikejutkan. bahagia nya dengan suasana itu. rindu dengan gelak tawanya, nasihatnya, ketabahannya dalam membesarkan anak-anaknya. mungkin kerna itu, kerna kasih ibu yg begitu berbekas di hati anak2 nya membuatkan aku jarang keluar bersama rakan2 ku terlalu lama. kerna rindu ku pada ibu terlalu cepat menyapa. aku ingin segera balik ke rumah. kerna menatap wajahnya tenang, membahagiakan, bahkan membuahkan pahala. rindunya ibu, ratu hati..



p/s: homesick

Thursday, October 29, 2015

oh ye ke Senggugut?!

Salam wbt. hari ni nk crita pasal ape yg berlaku kt aku waktu kt aeon mall tadi. hari ni kelas x sekejam macam sem1 hari tu, sbb ade satu kelas je pagi 8.40 am till 10.10 am. cerita sikit la dlu ea pasal kelas haha sebelom proceed pada cerita yg satu lagi. actually acah je bulan october ni konon kelas hari selasa ade satu je. pada dasarnye mmg satu pon, tp starting from november dah ade lab balik, so berangan laa nk ade kelas satu je hari selasa. jadinya wktu yg aku ade ni sementara menanti end of this october, so ape lagi, pegi laa jalan2 lepas hbis kelas. tu la yg membawa kaki aku smpai ke aeon mall tuh. kalo sem1 dlu mmg harommmm nk menjejakkan kaki ke aeon mall wktu weekdays ni sbb biase kelas penuh. kalo xpenuh pon, ade lobang2 kt tgh2 tp kelas wajib amek utk sem tu adalah di penghujung hari. sigh***.oh yer lupe, hari ni kelas Organic chemistry atau dalam bahasa jepang nye, yuuki kagaku. walopun yuuki ni subject wajib amek, tp sebenarnye major course aku kt cnie adalah dalam bidang Inorganic chemistry atau dalam jepang Muuki Kagaku.

nak dipendekkan cerita, lps kelas aku pon bergegas balik ke rmh smula, nk amek purse. oh ya, aku jnis mmg x reti bwk purse pegi class sejak dari bangku skolah lagi. in fact aku xde purse yg tetap pon. smpai lah umur aku mencecah 20 tahun, wktu mula2 nk fly japan dulu. choudo the day before aku fly, mak actually aku pggil mak aku mummy kt rumah, sejak aku study jepang manja aku kt mak terover derhhh mcm aku lak yg bongsu, cis, mengada! kasi purse baru. dah masok 4 tahun usia purse yg mak aku kasi tu smpai skrg aku xtukar wlopun tmpt letak coin dye dh berlubang still gak gune woo. bkan sbb xmmpu nk beli yg baru, sbb purse tu mak yg kasi so ade sentimental value dye yg tersendiri. aku mmg jnis kalo brg mak ayah kasi serious syg aku kt brg tu xtau nk ckp mcm mane. smpai purse yg mak aku kasi ni pon, even coin aku selalu je hilang atau terjatuh ke dasar beg aku, smpai bila kt kaunter tu cashier kene tgu sbb aku dok korek2 celah mane dalam beg coin aku bersembunyi sbb yelaa purse aku kan berlobang, aku tetap gak gune. bkan purse belobang tu yg aku salahkan, coin tu yg aku salahkan hahaa!

sambung balik cerita**

jadi hari ni mokuteki terbesar nk pegi ke aeon mall adelah misi mencari jam g-shock frogman edition and beli tiket bas sbb this weekend ade program kt Nagoya insyaAllah.

wktu tgh jalan2 kt mall ni, azan kt phone bergema lak. bila dh bergema tu, aku mula rase bersalah nak teruskan perjalanan so i decided to find the safest place to pray. hehe. jawapannye adalah tempat menyusu anak. kt ctue laa tmpt aku slalu solat kt mall, sbb plg selesa and luas and takyah nk pretend as if kita nk try baju mcm aku selalu buat kt mall laen.hehe. jadi nk diceritakan lps hbis solat smua, ttbe aku dnga bunyi baby merengek kt luar. dah ade ibu dh siap2 tggu kt luar, mmg exactly luar pintu blik aku solat tu utk menyusukan anak dye. ya Allah, aku dalam tu rase bersalah nye bukan kepalang lagi, sbb dh menyusahkan ibu tu kene tggu turn kt luar smbil pujuk anak dye yg tgh merengek mintak disusukan. tapi aku rase awkward plak nk klua sbb xde bwak baby skali.. adoi!!!!!!!!!!! aku mula la gelabah, kang ape pulak ibu tu fkir ape aku buat kt bilik menyusu tu lame2. jadi aku mula la cari idea xnk awkwardkan diri sndiri bila klua dr blik tu. so jawapannye kene laaa buat ACTING sket.haha

so aku pura2 klua dari bilik tu smbil buat2 aku bru je lega lepas kene senggugut! ahahaha! sambil aku pura2 tahan perut tu, aku ckp mintak maaf kt ibu tu sbb bagi dye tggu lame2 pulak kt luar tu. kesian baby dye:(

sebenarnye sje je nk cerita bnde2 mcm ni. aha! actually byk je lakonan yg dh aku buat sbb nk pinjam tmpt kejap nk solat. kalo kt kedai baju laen cerita plak. yg tak tahan tu kene berlakon konon lame la nk membelek2 satu2 baju, pastu terrandom pilih baju ntah pape2 fashion sbb nk kene belakon pada mse yg sme nk kejar wktu solat satu cerita lagi. weeeee

p/s: actually xtahu feeling sebenar org sakit senggugut, sbb xpernah ade any experience regarding alahan tu. alhamdulillah! tp org ckp org senggugut ni senang nk beranak nnti. btol ek? soalan tu kte kasi kt gynae sekaliannn eaaa.

baeklah itu sahaja:)

oh yer crita kt atas ni aku bru selesaikan cerita nye mlm ni.actually incident ni berlaku berminggu2 lepas dah. lame cerita nih tersimpan dalam draft yer.

Sunday, September 20, 2015

Aku pun hairan

Salam wbt. Ni kasi short n simple sbb aku rase mcm nk merapu kejap. Hee. pernah tak rase mcm bila nk tnye mcm2 kt org, tp wktu tu kene tangguhkan dl conversation tu. and then bila org yg kte nk ckp tu dh free, and we started texting each other again, and conversation be like, "oh, takde pape pon. Takde bnde penting sgt laa nk tnye. It's okay and etc." pdahal sbnrnye sblom conversation tu ditangguhkan, dlm diri ade beribu2 soalan rase mcm nk tnye. Haaaa tu akuuu. Hahaha! Sbb dye mcm jd laen kan kalo mood nk ckp wktu mse kte prlu ckp, compared with mse kte dh free nk ckp. Hahaha! Seriously, byk kali daa bnde ni berlaku kt aku. At last aku jd mcm ohhhh, conversation kte hanging sbb supposedly i need this answer at the end of this conversation, and at last dpt jwpn yg 180 dgree lain sbb conversation dh bertukar. Hahaha! Okay bai!

Friday, February 27, 2015

Tribute to Palestinians and Syrians


This card I wrote especially for my brothers and sisters in Palestine and Syria. In the delivery of the parcel along with the other necessities for winter, in the pockets of the sweatshirts, I included with it a card. A card written with hope and faith that the person who would received these winter coats will share what I have written for him/her with all my Muslim brothers and sisters there. The purpose of this letter is no other than to give and share with my brothers and sisters in Palestine, Syria etc the faith we have for them, to those who fight with their life to protect Palestine and Syria. Imany ways, you are given help and aid from people all around the world in even the smallest deed. Thus, with this, I hope you are well aware that the pain you feel, the suffering you live with are felt within the hearts of millions. Even in sadness and in grief we aspire and pray for happiness in your life.  The assurance of life and death, promised by our one and only Lord, is not a thing to be questioned, a control that is not given to the hands of His slave

Just as the late Deah BarakahYusor Muhammad and Razan Mohamad and all the other lives that were taken in this fight for Islam and justice in Palestine and Syria, this post is a remembrance to all of them, a tribute that is also given to Kenji Goto and Yukimura Ken. Two precious lives that were also taken during their journey on towards the same goal. May this heartfelt story inspire others to see the beauty of As Syahid. The thought of Deah Barakah have not yet left this mind, the things that happened to him and the others have planted itself in this heart. These feelings that are felt are too strong, maybe because of how our age is similar. To whatever it is, none other than Allah will this heart turn to, for He is the ultimate source of strength to this unlikely weak being.



I hope this post will inspire others too to keep on giving supports to our brothers and sisters in Palestine, Syria, in fact to all Muslims around the world. Even with only smallest deeds that we can afford to contribute, it'll simply going to create the brightest smiles on their faces.
 

Thursday, February 26, 2015

14 hari lagi~

Lately sedihnya nak meninggalkan akita nih, hanya Allah je yang tahu.tengah2 lipat baju satu persatu pon, tgh susun kasut packing2 brg nak pindah, tgh masak smua buat mcm mengelamun di awang-awangan. sume bende mcm mengingatkan aku dgn memori2 yg aku penah ade kt cnie.  aku xtahu lah mgkin sbb hormone perempuan yg mengada dlm diri aku ni ke hape,. tp aku sendiri tahu aku nie jenis kalo nk mendekati detik2 perpisahan akan jd org yg tak ketahuan. haha! seriouslah, i get easily overly attached kt mane2 org yg dh aku selesa derhhh.

 dulu kemain lagi nak grad cepat2 dari kosen nih, nak cepat2 klua dr ryou ni sbb warden xmemahami condition kami sbgai seorg muslim la, abende la, budak2 japanese yg dudok sesame hostel suke dok pekena kami la, padahal sume tu bila aku fkir balik asam garam yg sumpah xleh nk lupe spnjg kehidupan aku kt kosen nih. tp serious derhh, teringt dlu kemain la kan aku n mazni dok protes kt tgh2 hujan salji, membawa diri kteorg ke 7eleven lepas kene marah warden asrama, bila kene tuduhan membuat bising secara berjemaah dlm bilik, org yg report bnde tu kt warden, xlaen x bukan budak2 yg pekena kami dlu psl kes basuh kaki dalam sinki,only if u know what i mean. haha! wktu tu kami dpt rse la budak2 tu dok lodged mcm2 report psl kami sebab depa xpuas hati kami menang kes basuh kaki dalam sinki. ohhh! blurr ea psl kes basuh kaki dalam sinki? pnjg pulak kalo nk cter dlm post nih, tp yg part tu pon serious kelakor jugak bila dikenangkan balik. tp xpe ahh, crite je lah briefly ea. hehe

serious lahh, kakkoi kot wktu kami menang kes amek wdhuk tu. kalo la aku n mazni x menang kes tu, mmg lps kes tu, sume budak2 muslim dh kene amek wudhuk kt washroom yg ade di bahagian block laen. ish2, antunna cer bygkan, kalo summer tahan lagi la kan kalo amek wudhuk 5 kali solat fardhu sehari semalam, klua dr block hostel sndiri ke block hostel lain sbb kt ctue je ade private room yg ade sinki tertutup, so that budak2 yg rse iya tu xrse stress tgok kami basuh kaki dlm sinki. hik6. tp aku n maz, came to our own sense yg what if wktu winter? larat ke nk p block laen dlm keadaan blizzard yg x menentu kt bumi akita nih. wktu tu la aku n  mazni terdetik  nk jmpe sensei nk betolkan balik perception depa ke atas kami. alhamdulillah,lps kami explain tu warden kami paham, pastu tak jadi dh nk kasi kteorg amek wudhuk kt block laen. hehe! selepas kes tuh, kami takdak la nk cari psl dgn depa yg xselesa kami basuh kaki dlm sinki kan. kalo depa lalu je wktu kaki kami tgh dlm sinki tu, kami cepat2 turunkan kaki balik, pastu berlakon konon2 kami tgh lap sinki tuh ah, belakon action nk basoh muke ke, bsoh gigi ke,kdg2 tu kalo xlarat nk fkir nk belakon gaya ape, kami p tingkat bwh (bdk ryuugakusei selalunye dudok tgkat 3 atau 2, as for me tgkat 3), amek kt sinki tingkat tuh. kalo ade japanese lalu lagi, kami p another level bwh lagi. pastu kdg2 tu smpai 1st floor, amek wudhuk kt dapo budak2 ryuugakusei.haha! mujahadah tuhhhh! heee. tp tu la asam garam dudok cnie haa. ohh! lupaaaaaaaaaaaaaa!

sambung balik crita kene report bsing tuh ea.. haha! tu sume sbb kt japan ni, hostel dia bkan mcm mlaysia. eh salah, budak depa bkn mcm budak2 asrama kita kat msia.depa balik asrama je, msok bilik pastu senyaappppppp gtue ja, aku pon xpham depa buat apa smpai jd senyap je. nk dijadikan cerita, kalo dh org msia berkumpul, mesti la bersuara kan (eh,xkn bisu pulok), org msia kalo dh bercerita tuh, peristiwa dr awl dye klua dr asrama smpai kembali balik ke asrama after school A to Z depa crita. jd japanese yg smuanya x bersuara di dalam hostel tuh, bila kami je yg bersuara eventho kami ckp nada biasa pun mmg akan serious lah boleh dgr. plus, dinding bilik ke blik pon bkan konkrit. jd tu pon jd faktor gak ah mcm mane depa blh denga kami ckp ape. teringat wktu tu aku n amira tgh borak2, pastu kami pelik la, ttbe ade org tendang dinding, gedebommmmmmm bunyi! wktu tu aku n mira pakat husnuzon, org sebelah blik aku tu mgkin mengigau kot, tak pon dye jenis tdo ganas. hee! tp bila masok satu lagi malam, aku n mazni dlm blik tgh borak2, ttbe kali nie tendangan dye jd lebih kuat. mengigauuuuu ape kan tendang bertenaga smpai mcm ni. bahaha! mase tu kebetolan depa tendang slh hari, sbb otai mazni yg ade dgn aku wktu tu. aku mcm bese cool je ahh, tp kalo maz, kebenaran tu harus ditegakkan! gtuee laa orangnya.haha mazni pon pakat p klua bili nk tgok sape ahhh yg berani tendang sebegitu rupo. hah! kebetolan mazni klua tu, budak2 japanese ramai berkumpul kt depan blik budak yg tggal sbelah bilik aku. bila mazni klua tu, sume la pakat berterabur lari. haha! serious kelakar. ade yg buat2 lari msok tandas lah. obvioussss sungguh budak2 nih tgh mengendap kami ruponye. hehe!

ni la sedikit sebanyak crita yg buat aku n mazni mgkin akan dpt ranking plg ats kalo part budak foreigner yg selalu dipanggil masok bilik warden.hee.

pegi la mane2 pon. susah senang sume ALLAH dh tetapkan perjalanan kita. mgkin la kte tgok kawan kte study europe, sodapppppp la nk melancong sane sini, buat peace buat pose tugu negara kt depan eiffle tower. tp sume berbalik pd niat kte derh. sape2 nk blajo kt luar negara ni, bkn la semudah atau bahagianye terletak pd gambo2 yg depa post kt fb, insta or any social networks depa. niat sbb Allah, lurus dan baek, jalan kita tu susah mcm mane pon, Allah pasti akan tolong. bende ni la aku selalu pesan kt adek2 aku. sdehnya jadi akak yg dudok jaoh2 dgn adek nih. seriousss. sume nasihat mmpu buat through call, facetime, atau whatsapp. xdpt la nk usap kepala, usap blakang bagi semangat ke. nk cuit sikit keee mcm dlu2. dah laa sebelom air mata mengalir sbb homesick, better berundur diri dlu. assalamualaikum.hehe

p/s: dh dekat nk grad ni senang sikit rse nk buat post hehe. doakan ana ea!

notes:
kosen - college
ryou - hostel

Friday, January 30, 2015

Kembali mengerti

Dulu aku hairan bgaimana mereka bisa jd obses dgn gerak kerja DNT katanya. Serius, dlu aku mengikuti mereka atas ikut ikutan sahaja. Mereka baik, dan fitrah manusia itu suka akn kebaikan. Aku selalu tertanya tanya, bagaimana yg kerjanya ini,bisa menepis segala kemahuan diri demi mereka, memerlukan uang, masa, tenaga, kdg2 perlu mengenepikan perihal istimewa diri utk terus menyebarkan indahnya nikmat DNT,katanya. 

Kini aku mengerti. Mengapa   al Quran, ayat pertama yg diturunkan itu adalah Iqra'. Bermksud Bacalah! Ikutan ikutan shaja tnpa fahaman, maka engkau akan tenggelam dlm kegelisahan mu sndiri mencari jwpn. Dimulai dgn membaca, engkau hadam, engkau bertanya, maka hala tuju mu terasa lebih jelas. Engkau bersama dalam gerak kerja mereka, justeru dari situ engkau mula paham, indah nya berkerja kerna dasar Iman. 

Kata Syaikhut Tarbiyah Rahmat Abdullah: "Dan dalam dekapan ukhuwah, cinta akan meminta semuanya dari dirimu. Sampai pikiranmu, sampai perhatianmu. Berjalan, duduk dan tidurmu. Bahkan di tengah lelapmu, isi mimpimu pun tentang dakwah. Tentang umat yang Engkau cintai."


P/s: ntah kenape boleh terfeeling dlm bahase indonesia plak nih. Sbb muchuude bace buku Dalam Dekapan Ukhuwah ni kot:)

Notes:
muchuude: khusyuk
DNT: dakwah dan tarbiyyah