Follow by Email

Saturday, May 11, 2013

LAST MINUTE PERSON! LIKE SERIOUSLY?

Assalamualaikum wbt..alhamdulillah,atas limpahan nikmat jua kurniaan Ilahi, aku msih punya kesempatan utk menulis lagi. rasenye mcm dah lame sgt dh x post pape, since few months back rse mcm schedule hectic sesangat..but overall, aku mmg suke kehidupan yg sibuk sebenarnya, sbb rse mcm setiap waktu terisi dgn bnde yg bermanfaat insyaAllah. and salah satu jugak sbb aku suke bekerja under pressure. utk pengetahuan smua jugak, i'm a last minute person.xtaw la nk consider perangai aku tu buruk ke x, sbb bagi aku mcm bnde tu suatu yg ade jugak bawak kebaikan pd diri aku. xtaw la orang lain mcm mane plak kan. so lets be fair here. sbb satu yg best bekerja last minute is that bnde tu akan buat aku kerja under pressure. yela, sbb when talking about last minute task, bnde tu pastinye mcm dibuat waktu thing has to been done in limited time, and things akan jd tunggang tebalik mse tu jugak. and mse tu plak u nk mengharapkan seolah2 miracle akan berlaku supaya things akan jd sgt smooth supaya awk bole siapkn task awk pd waktu yg ditetapkan. and bagi aku plak, in case la kalo kte tercampak dlm hal last minute task ni, waktu tu kesabaran awk akn byk tercabar. sbb ape aku fkir mcm tu, sbb mse kte nk siapkn kerja last minute tu la, mcm2 bnde mengada2 nk berlaku. k, aku bagi contoh, mcm nk hntr assigment kan. waktu tu la computer lambat nk loading, waktu tu la scanner printer sume merengek laa, mintak dimanjakan, like seriously?! waktu tu jugak nk buat hal kan? mse aku x gune, dye x mengada2 plak, tp ble aku nk gune, mcm2 plak songeh dye. kan3???!  bnde biase berlaku kt studnt is problem tntg nk hntr assignment. HANTAR MMG PD WAKTU YG DITETAPKAN, tp sbnarnya assignmnet tu dibuat the day before or even worse plak the night before shimekiri kan?????! persoalannya berkualiti x kerja kita tu?! ke maen tangkap siap je? haaa..bnde tu kene jaga sebenarnya. sy tidak la menggalakkan awk2 smua utk bekerja last minute, tp bole challenge jugak diri anda kdg2, sbb kalo pndai bekerja last minute, dictue la nilai integriti@kejujuran, nilai kesabaran anda bole diukur. berkerja last minute tu, adalah sesuatu yg mmg mncabar bagi aku. tp as stated before, aku mmg suke kerja under pressure, sbb bila bekerja under pressure kt ctue you will learn how to control your anger, tsumari mcm mane nk jd SABAR! And bila bekerja last minute ni jugak, nilai integriti dlam diri kita tu bole dilihat sbnrnya. sbb kalo dilihat secara rata2 nya, kalo buat kerja last minute, mula la dialog2 begini akan keluar, "ala, asal siap suda, xyah nk perfect sgt la. dpt gred C ckup la." aishhh,, yg ni la yg nk kta elakkan. bagi aku plak, kalo aku nk siapkn kerja last minute, wktu tu aku rse btol2 nk jge kualiti kerja aku. sbb waktu tu la level konsentrasi dlm otak aku ni akan meningkat tahap 200% and akan buat aku mudah nk process bnde2 yg aku belajar. sgt pelik bukan?! and sbb aku kene berja within that limited time, waktu tu aku akan kerja sungguh2 tahap aku xkan kisah bnde2  yg berlaku kt sekeliling ak smpai la aku siapkn kerja tu. and satu lagi yg aku perasan la, seriously ni utk ba-ai aku ea. xtaw la org len sme ke x. kte akn byk sbut nama Allah spnjang nk buat kerja tu, tsumari tawakal tinggi bebeno mse tu. contohnya mcm nie la, printer rosak ttbe. Memang mse tu rse mcm nk baling je printer klua tingkap,btol x? tp ble dh sedar perasaan gtue dtg, cepat2 ingt kt Allah balik, istighfar pnjg, nk mohon kesabaran agar Allah mudahkn kerja kita. sape prnh rse mcm tu, angkat kaki cepat?!! seriously, tu la yg aku rse spnjg aku perasan aku ni sbnrnye last minute person to the max. (to the max mcm over sgt plak)*

tp kene perhati jugak ape bnde yg kita bole bwk kepada last minute and dan yg kene siapkn pd awl waktu. xsmua bnde kte bole budget kte bole buat last minute, eventhough awk tahu awk last minute person. smua tmpt awk kene tahu di mana yg perlu awk letakkan hak. berlaku adil la pd diri. jgn smpai termakan dgn habit "last-minute" tu. oh, ini peringatan buat diri sndiri jugak ea.

Dari Ibnu Ibnu Umar r.a katanya: Rasulullah S.A.W memegang bahuku lalu ia bersabda: Hendaklah engkau berada dalam dunia seolah-olah engkau orang berdagang atau orang yang sedang melalui di jalan (pengembara). Dan adalah Ibnu Umar r.a berkata:Jika engkau berada di waktu pagi, maka janganlah engkau menunggu petang; dan apabila engkau berada di waktu petang, maka janganlah engkau menunggu pagi. Dan gunakanlah dari sihat engkau bagi masa sakit engkau dan dari hidup engkau bagi masa mati engkau. (Riwayat Al-Bukhari)

dan dalam hal berbuat amalan ebajikan pula, janganlah sekali2 ditangguhkan! u know your limit. sepertimana sabda Rasulullah SAW,

 “Bersegeralah melakukan amal-amal soleh (kebajikan). (Sebab) sebuah fitnah akan datang bagai sepotong malam yang gelap. Seseorang yang paginya mukmin, petangnya menjadi kafir. Dan seseorang yang petangnya mukmin, paginya menjadi kafir. Ia menjual agamanya dengan harga dunia.” (HR Muslim)


kalo sekalipun kte tahu diri kita adalah seorg yg last minute person, lps ni kene chanto reflect diri kita la ea. btol ke lbih byk membawa kebaikan pada diri atau lebih byk mmbawa kepada keburukan? hmmm..renung2 kan la ea. SELAMAT BERAMAL:)

dan ingtlah TELAH ALLAH CIPTAKAN SMUANYA UTK KITA DI DUNIA, DAN KITA DICIPTAKAN SEBENAR2NYA UTK AKHIRAT.


P/S: di akhir post ini jugak sy nk mintak maaf byk2 bagi salah faham yg berlaku regarding post sy dlm fb tempoh hari, sewaktu PRU msih hangat di malaysia, tntg isu dakwat. sy xsgke plak isu dakwat yg sy share slps bce satu status seseorg nih kt newsfeed, ttbe bole mmbawa satu spekulasi laen plak. asif jiddan dari pihak sy buat smua.

dan sy dh kasi explainantion utk commentators yg mmberikan pndpt mreka. sy menerima baek pndapat anda smua. dan comment yg tlh sy post dlm blogpost sy sblom ni, sy rse sudah ckup utk menjwb smua persoalan anda smua. jazakumullah buat smua yer:) sebarang teguran amat sy alu2kan:)

assalamualaikum wbt:)


japanese words of the day:
~ shimekiri - due date
~ ba-ai      - situation
~ chanto    - properly
~ tsumari   - in other words