Follow by Email

Friday, March 8, 2013

Ego ke?

Mmg rse nk nanges pon skrg.. Bainun ckp org lahir bulan 8, suara kuat mcm speaker, pastu telinga xberapa nk btol bab mendgr,kalo nk ckp dgn org lahir bulan 8 kene kuatkn suara sket, tp bai xpenah pon bgtaw yg org 8 hati nye fragile? ke aku sorg je rse?Mmg hati ko fragile pon.. Fragile bkn bermksud sng kecik hati ke ape, tp mcm sng nk bersdih. Ntah pape je perasaan sedih dtg=.=' Susah nk nanges dpn org, tp ble dh sorg2,kalo dh jmpe bantal, selimut ke, asal bnde2 yg dpt tutup muke je hg bole grab, nanges la puas2..mmg xsuke tunjuk sdeh dpn org tu la yg kdg2 rse pelik dgn diri sendri.. Ego sgt ke?

5 comments:

  1. Salam. Sgt kagum dgn penulisan akak :) kak, sy nak tanya mcm mana akak sesuaikan diri di jepun ? Pembelajaran di jepun susah tak ? Boleh bg tips mcm mne nk bjaya mcm akak tak ? Hehe terima ksh kak. Dihrp sudi balas.

    ReplyDelete
    Replies


    1. Salam wbt, penulisan akak ni biase je dek:) alhamdulillah, walaupun xseberapa,moga sntiase bermanfaat utk adik:) insyaAllah.

      Soalan 1: Macam mane akak sesuaikan diri tu
      - yg bab sesuaikn diri ni, pada mulanya, akak xdela cepat sgt membiasekn diri akak mula2 dlu. Agak kekok jugak bila akak la satu2 nye foreign stdnt among 46japanese studnts dlm klas akak. Setiap seorg drpd foreign stdnts kt cnie, is provided with a mentor. Mula2 smpai dlu, akak byk bergaul dgn mentor japanese akk tu je. Classmate tu, kekadang je. Smpai la satu hari ni, mentor akk decide nk pindah, and mula pd hri tu akak kene settle sume bnde sorg2. Dr ctue akak mula bergaul byk2 dgn classmates jpnese akak. Sblom ni akak bertegur sapa je dgn clasmate japnese akk, tp xdela mcm geng rapat ke hape. Tp bila mentor akak xde, akak realised yg akak kene stand by my own feet. Kene be independent. Kene yakin diri. Pagi2 akak msok klas, akak tarik nafas dlm2, akak bce Bismillahi tawakkal tu Alallah. Pastu akk msok dlm kelas dgn senyuman, and begin tu approach one by one kwn akak dlm klas:) and it really works:) mslh bhasa tu, akak redah je. Yg penting kene yakin, Allah akn tlg kita, dlm urusan kita, kalo kte benar2 bertawakkal pd Dia:) buang segala andaian2 negatif, bykkn berfikiran positif, optimis, jgn mudah putus asa k:) ingat Allah akn sntiase bersma hambaNya yg beriman dan bertaqwa:')

      Soalan seterusnya, akak akn reply very3 soon k:) insyaAllah:)

      Delete
    2. Salam..well said Afiqah :) semoga berjaya di Jepun dalam pelajaran mahupun dakwah

      Delete
    3. Regarding pembelajaran di Jepun pulak, maybe syllabus agak berbeza sikit dgn msia, tp we have to try la biasekan diri. Kalo ade yg susah tu, anggaplah ia suatu cabaran positif kan:) nk berjaya, kene la susah2 dlu, bru la bersenang2 kmudian. And lecturer japenese so far yg akk tgok baek je, xde yg garang semcm atau ape. Garang maybe xde, tp tegas nye ade. Tegas and garang berbeza kan:) kalo dr segi pembelajaran, insyaAllah, kt mne2 sme je. Cuma terpulang pd kita, utk menjdikan setiap cabaran yg dtg tu sbgai pluang utk mematangkn diri. Wallahualam. *mcm xmnjwb sgt plak:(

      Delete
  2. eh, kte sama la.. hehe,. kuat nangis.. sket2 nak nangis.. kdg2 tu x tau sbb pe, tpi rse sayu je hati.. haha.. tpi sye lahir bln 7.. 29 hb, *jgn lupa bg hadiah k.. heheh, x la, sje gurau.. so, for me, it's not ego if kte x tnjuk kat org yg kte sdeh.. just kte x nak org len turut sdeh bila dia tau kte sdeh.. dan, ok pe, kte nangis utk lepaskn sume yg kte rse, at least kte x buat bnda2 yg salah dari segi hukum syarak dan undang2 negara.. ;)

    ReplyDelete

言いたい こと