Follow by Email

Tuesday, February 26, 2013

Post ini panjang, tak nak bce takpe!:P

Assalamualaikum wbt. alhamdulillah, kali ni post mmg specially dedicated utk seorg ibu yg dah byk berkorban utk kami. Hari ni ttbe rse sebak ble call ibu lps hbis klas td..sebak sbb mse ana tgh call tu rupenye ibu tgh bekerja. Tgh menyapu lantai katanya. Allah, sebak hati anak yg mendengar dari kejauhan ni.bila kudrat seorg ibu yg berusia sudah mencecah 48 tahun, dikerah dgn sepenuhnya utk mencari rezeki demi keluarga. Ana bukanlah dari keluarga yg susah mahupun terlalu senang, tp cukuplah utk ana katakan ana hanya dari family yg sederhana sahaja. Ibu ana  seorg pengusaha kantin sekolah. Tp tahun ni kontrak kantin tu dh hbis dah. Jadi tahun ni, ibu ana cuma menguruskan urusan RMT (Rancangan Makanan Tambahan) bagi pelajar-pelajar yg kurang berkemampuan di sekolah rendah. Alhamdulillah sgt2 ble kontrak kantin tu dah tamat, sbb ana sendiri melihat betapa ibu ana mmg melalui saat2 yg agak sukar jugak bila kene uruskan kantin dan RMT sekolah dalam masa yg sama. Setiap pagi ibu kene bangun dalam pkul 4 pagi. Di waktu anak2 kecilnya msih enak dibuai mimpi. Di kala itulah si ibu sudah mula mengerahkan sepenuh kekuatannya utk memulakan pekerjaannya. Actually, ibu ana mula mengusahakan kantin ni sejak 2 tahun yg lepas. Waktu tu ana msih dlm tempoh persediaan nk melanjutkan pengajiaan ke luar negara, jdi waktu utk ana dpt tolong ibu di kantin hnya terhad pd musim cuti sahaja. Even skrg pun ana jarang dapat tolong ibu, sbb ana pun dah berada kt luar negara. Jadi setiap kali musm cuti bermula, mmg ana akan rse excited sangat nak balik sebab waktu tu boleh tolong ibu. Kalau tidak di kantin, ana akan stay kt rumah utk settlekan house chores semua.  Before this pun, sebelum ibu mengusahakan kantin, ibu banyak buat bisnes kecil-kecilan. Ana msih ingat lagi mse kecik-kecik dlu, ana dan akak sulung ana, (ana anak yg kedua) siap ikut ibu lagi sbb waktu tu ibu buat bisnes dari satu rumah ke satu rumah. Mase tu mak ana xde pilihan laen selain kene bawak ana dan akak ana utk pergi kluar sama2 cari rezeki sbb mase tu kteorg msih kecil lagi. Jadi mungkin ibu takut nk tinggalkn kteorg berdua kt rumah. Allah, mse ibu dok heret kteorg ke hulur ke hilir nak cari rezeki pada usia kteorg tidak mengerti apa2, kteorg xmmpu nk paham perasaan ibu mse tu. Setiap kali ibu dapat rezeki lebih, ibu mesti akan belanja ana dan akak mkn KFC. Kalo dlm satu hari tu,macam xde rezeki sangat ibu xkn pernah lupa nk kasi kteorg at least jajan and air coke/pepsi , berhenti kt kedai mkn biase order teh panas dan mee goreng ke mse tu. Sbb ibu msti ingt kteorg letih sbb kene follow ibu ke hulur ke hilir, pdahal mse tu kteorg yg msih kecik, ingtkan ibu bwk p jalan2. Actually, ble dh besar, ana fikir balik, pastinya ibu yg paling letih sbb ibu yg kene pergi dari satu rumah ke satu rumah sbb nk buat bisnes kan. Dulu ibu ana ade buat bisnes kosmetik and mcm2 lagi la.Kalau nk mention kt cnie, mcm agak bercambah pulak ayat..maaf yer:) teringat jugak dulu, mse zaman sekolah, ana mse tu skola asrama. Ble skola asrama mesti la kalo balik bermalam kt rumah tu, ble nak msok skolah balik tu, mesti la ade perasaan nk beli mcm2 bekalan mknn utk simpanan kt asrama kan. Tp ana msih ingt lagi, ana mse zaman2 skolah dulu,  ana xdela membeli sgt mcm2 budak2 laen kt asrama. Bekalan makanan yg ana beli mgkin ckup utk smggu shj,tu pon mcm maggi, roti beras, air kotak soya ke whereas kwn2 ana yg laen, beli mknn simpanan smpaikn mcm nk buat stock sebulan pdahal mak ayah datang setiap mggu lawat. Mse tu ade la timbul perasaan jeles sume kan, sbb ana xbole nk dpt mcm org laen dpt, tp mse tu, ana cuba belajar utk memahami kondisi keluarga. Sbb ibu dan ayah bukan kene afford ana sahaja yg nk pergi skolah, tpi adek2 ana yg lain jugak. Byk lagi kenangan2 bersma kesusahan kluarga dlu.

 Even dahulu pun, mse zaman2 skolah, ana selalu dgr kwn2 ana jalan p KL sume, p melancong sne sini. Bagi family ana dlu yg x berkemampuan,ana kene dengar je la dieorg bercerita psl sronok p jalan2 SOGO, KLCC etc sume kan. Alhamdulillah, mse zaman skola ana dlu, Allah kurniakan ana bakat  dlm bidang percakapan nie. Sbb ana jeles punye psl nk rse mcm mane naek flight sume kan, ana msok interview utk wakil skolah utk ke semenanjung dlm pertandingan forum. Dan dari ctue, cikgu2 ana discovered yg ana ni ade bakat dlm bidang perbahasan sume, ana terpilih utk jd wakil skolah sbyk 2 kali utk pertandingan forum di semenanjung, mse tu kt Negeri Sembilan and satu lagi kt Pahang. Dan tidak cukup dgn tu, ana sggop msok Kadet Polis smpai muka jd hitam legam sbb hari2 kene berlatih kawad kaki. Sbb nk jdi wakil skolah ke semenanjung punye psal, waktu tu utk Perkhemahan Kor Kadet Polis MRSM Se-Malaysia di Besut ,Terengganu.  Alhamdulillah, berkat rezeki Allah bagi,ana syukur sgt2 sbb ana xpayah nk susahkn family ana nk hntr ana jejalan kt semenanjung gune duet mak ayah, sbb Alhamdulillah, sume fully sponsored by skolah ana mse tu. Syukur sgt sbb Allah bagi rezeki dalam caranya yg kita xbleh nk sangka kan:’)
Jadi through ups and downs dalam hidup ibu, yg paling byk menyaksikannya pd waktu itu, pastilah ana dan juga akak sulung ana. Tidak ketinggalan jugak adik lelaki ana yg jaraknya 2 tahun je dari ana. Setiap yg ibu lalui dlm kehidupan ibu sbb nak bagi anak2 dia hidup senang, kteorg lihat dgn mata kteorg sndiri. Betapa susahnya ibu dan ayah nk cari rezeki kan.  Ble ana dan akak ana dah membesar, kteorg blh smpai menangis lagi teringat pengorbanan ibu mse kteorg  kecik2 dahulu sampai la skrg. Disebabkan byk menyaksikan kesusahan yg ibu lalui, benda2 tu sume byk mengajar ana erti kehidupan. Smpailah ble 2 tahun lepas,  ibu ana dpat kontrak kantin and RMT, Alhamdulillah rezeki keluarga menaik mendadak sgt2. Ayah pun pd tahun yg sme dapat Anugerah  Kehormat Perkhidmatan Cemerlang dr Ketua menteri. Mase tue taw nk ckp betapa syukurnya ana..sbb dari kecil lagi ana tgok mak ayah ana hidup susah kan sbb nk membesarkan anak2 jdi mcm skrg..alhamdulillah, berkat kesabaran mak ayah, Allah murahkan rezeki. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah:’)

Mcm ana ckp kt atas td, ble ibu kene uruskan RMT dan kantin pada mse yg sme, ana dpat rsekan kudrat ibu xsekuat dan segagah dahulu. Ble everyday ibu kene keluar bekerja pd pkol 4 pagi non stop, and balik dlm pkul  6 ptg mcm tu dan pkul 9 mlm nye plak kene kluar lagi ke pasar mlm utk beli brg2 kantin yg terkurang ke ape. Mse ana cuti, bole la nk tolong ibu angkatkn plastic sayur, buah2 yg berat tu.beras yg berkampit2 byknye.sampaikn at one point, ana ckp kt diri ana sendiri, seriously ibu kene angkat bende2 ni sume sorg2 ke kalo ana xde,? akak kuliah kt Uni, adek2 plak skolah asrama, and tinggal la dua org anak adek ana sbgai penghibur hati ayah bonda tatkala kami yg laen xmmpu nk berasa bersama ayah dan ibu selalu. Ibu mmg la ade pekerja kt kantin tu, tp mse kantin tgh beroperasi, mmg ibu jela yg bole keluar nk beli brg2 runcit utk kantin. Pekerja lain, akan in charge kantin fully ble ibu xde kt kantin. Kalo ana tgh bercuti, mmg ana akan tlg ibu tiap2 hari angkut brg msok kete, angkat barang keluar msok kantin. Sbb tu ana xmmpu nk jdi ayu smpai skrg, sbb mmg dr kecik lagi ana diajar mak ayh berdikari buat kerja sndiri.  Angkat bende2 berat mcm 2 kampit beras pd waktu yg sama tu kira kerja biase mse tlg ibu kt kantin dlu.


Pernah sekali, adik lelaki ana bercerita pd ana tntg ibu ana yg berjaga smpai pkul  2 pagi sbb nk ptong jambu utk dijadikan buah-buahan hidangan utk RMT keesokkan hari nya. Adik  ana pada mulanya tidak tahu bahawasanya pd mlm sebelumnya ibu ana kene berjaga, tp ble pagi tu sblom nk berangkat pulang smula ke skolah (kedudukan skolah asrama adik ana memakan masa selama 4 jam dari rmh), adek smpat bertnya kpd ibu ,”kenapa mata bengkak?” ibu smbil tersenyum menghulurkan bekas berisi nasi lemak utk dijdikan bekalan adek spnjg perjlnn ke skolah, mjwb pertanyaan adek, “semalam ibu potong jambu smpai lewat sgt rsenye.”  Adek yg mendngr nya hnya mmpu menahan tangisan pd waktu tu sbb nk control macho:P, tp ble dh msok dlm bas, berderai jugak airmata seorg lelaki haa.kene berjaga pkol 2 pagi dah tu plak kene bgon pkul 4 pagi utk fetch pkerja and bukak kantin sume. Mmg adek ana meyesal sgt dlm perjalann pulang ke skolah tu sbb kalo mlm semalamnye adek xtdo awl, dan tlg ibu, ibu xkn perlu berjaga smpai mcm tu sekali, kata adek bila bercerita pd ana. Mse ana dapat tahu cerita ni, ana msih kt shah alam lagi mse tue, sbb tgh buat preparatory study kan. Allah, ble dgr je crita adek tu, hnya Allah je tahu perasaan nk balik mse tu.
Jadi bila balik bercuti,ana figure out bnde ni, ana usahakn semmpu yg ana bole utk tolong ibu settlekn buah-buahan yg kene ptong  sume tue sblom keesokkan harinya, tolong ibu gosokkan baju adik2. Kalo ibu kene keluar pkol 4 pagi, ibu akn tggalkan adik2 ana dgn ana. Jdi yg kene mandikan, sediakn sarapan utk adik2 adalah ana, tu pon musim cuti je ana berkemampuan nk buat mcm tue.kalo ana xde, adik2 ana pon kene ikot ibu sekali ke kantin, bgun pkol 4 pagi. Sdey sgt ble ibu kdg2 kene bwk dua org anak kecilnya pegi bekerja bersma2.  Teringat zamn ana dan akak sulung ana mse kecik2 dlu. Bezanya dulu, kteorg bersama ibu pergi ke hulu hilir naek trun bas,jalan kaki, tp adek2 ana yg kecil ni dh gune kreta dah. Alhamdulillah, walaupun suasananya berbeza, namun jauh disudut hatiku, ku inginkan adik2 kecilku jua mengerti pengorbanan ayah dan ibuku, spertimana kami mengerti keadaan ibu ayah kami.Kadang2 akak pon balik jenguk ibu, walaupun busy dgn kuliah kan. Alhamdulillah, akak ana dpt Uni yg xdela jauh sgt dr rumah, jd msih ade yg bole tgokkan ibu, ayah dan family waktu ana xde..kadang2 akak ni siap bawak adek2 pergi ikut sekali usrah,(Alhamdulillah, akak ana pun sudah bergiat aktif dlm jalan tarbiyyah ni). Walaupun ana dahulu yg memulakan langkah dlm jalan tarbiyyah ni sebelum aka kana, tp ana dpt rsekan yg aka kana lbih proaktif dari ana.Alhamdulillah sgt2! And im glad that I have a sister yg selalu remind kami adik beradik to be humble eventhough kita hidup senang sekalipun. Terima kasih akak!! Ibu selalu pesan, walau mcm mane senang pon kte, kte kene sentiasa ingt bahawa kita pernah jd org yg susah,dan kte kene hormat org yg susah. Pandang org susah dgn pndangan yg mulia. Kdg2 terharu kt ibu, sbb everytime kalo lps hbis kerja seharian di kantin, mknn lebihan pasti akn diberikan sme rata kpd pekerjanya, sbb rata2 pkerja ibu smuanya bukan dr kluarga yg senang..

kadang2 ble berjauhan ni rse sedey pon ade, sbb rse jauh dari family kan. Byk event dlm kluarga dan moment2 penting dlm kluarga yg dahulu mse kcik2 kte bole sme2 berada bersama kluarga, tp ble dh besar, kene belajar jauh2, sungguh, mmg sgt memerlukan mujahadah yg sgt besar. Kalau bole rse nk graduate cepat2, supaya bole berbakti pd kluarga, tp kita jgn lupa, bahawasanya, ummah pun memerlukan sumbangan kita.

Ayah selalu pesan kat ana mse kecik2 dlu, even kt adik beradik ana yg laen pon, smpai kteorg besar ni pun ayah selalu ckp camni, “ Ayah cuma bole bagi kail untuk anak2 ayah, tp yg kene memancingnya adalah anak2 ayah sendiri.” Dan ayah selalu pesan, kalau ayah dh pergi nnti ayah xmungkin dpt  tinggalkan harta yg byk utk anak2 ayah, tp ayah mampu tinggalkan ilmu utk anak2 ayah. Ayah dah bagi anak2 ayah sekolah elok2, jd bentuklah diri agar dpt jdi insan yg mampu berbakti. Sdeh sgt ble ayah bagi nsihat mcm ni kt kteorg adik beradik..

Jd untuk dijadikan ending utk post ini, hargailah ibu dan ayah kita sementara mereka msih ada. Ucaplah kata2 cinta kita pd mereka.  Kalo sblom tdo, bole amalkn salam and cum mak ayah kte before tdo, mintak mak ayah doakan kebahagiaan kte dunia akhirat, dan mintak maaf pada ibu ayah kita..insyaALLAH, moga Allah redha akn usaha kita.Kadang2 kte silap, kte punye psangan, kte couple sne sini, kata2 cinta yg diluah pd pasangan lbih byk drpd insan yg lbih layak mendapatkannya dlm hidup kita iaitu mak ayah kita. Bila berjauhan, call mak ayah, tnya khabar mereka, sbb bila mak ayah kita dh meningkat usia, mereka memerlukan keberadaan dan kasih sayang anak2 nya lbih drpd harta benda yg kita sajikan utk mereka. Sometimes we’re busy growing up, but we forget  that they are too growing old..

Sometimes, kte rse kte susah, tp banyak lagi orang yg lebih susah daripada kita.jadi belajarlah utk bersyukur dgn setiap yg kita ada. Hargai apa yg ada disekeliling kita, apa yg ada di hadapan kita. Mintak pd Allah dgn sebenar2 pengharapan, insyaAllah, lambat atau cepat, Allah pasti akan memakbulkan doa kita. Bersangka baek pd Allah itu adalah kata kuncinya, kerana Allah itu adalah mngikut sangkaan hambaNya padaNya.. J
Dan, bila kita ade matlamat, go and strive for it! Bukan dgn hanya hangat2 tahi ayam, tp dgn satu determination yg sgt tinggi! Dan ingatlah Allah itu bersama hamba-hambaNya yg bertaqwa. Ingtlah dlm setiap usaha kita, biarlah diiringi dgn baraqah Allah SWT. Dan ingatlah apabila kita berjaya , kita berjaya atas izin dan kekuasaan Allah dan bukan kerana usaha kita semata-mata. Bila smua perkara yg berlaku dlm hidup kita, kita pandan dgn kaca mata Islam,insyaAllah, hati akan jadi sangat2 BAHAGIA..

Ana pernah ckp kt ibu, xnak kawen dgn org kaya..haha! xtahu la knape. suke yg sderhana shj..yg bole trime background family ana sume. Sbb ayah pun bukan dr kluarga berada dulu, tp bole bahagiakn kami dan besarkan kami dgn sangat baek..alhamdulillah!

Post ni sje nk reveal kehdupan ana. Sebagai satu perkongsian buat smua.bukan ingin menyatakn bahawa family ana ini sempurna.. Syukur jua pd Allah ats rezeki yg diberikan dr arah yg tidak disangka2..

Terima kasih ats kesudian membaca post kali ni. panjang kan? lps ni msti xnk bce dh post2 baru! haha!

syg fillah, ibu dan ayah;) insyaAllah, balik ni akan memaksimumkn waktu untuk berbakti pada mak ayah!insyaALLAH. 

oh, akak adibah! terima ksih sbb reserve my name utk jadi ajk disiplin utk prog PGIS nnti..! ahah!





5 comments:

  1. salam..ana pnah rasa bnda yg sama masa kcik dlu..dlu kalo pendapatan kami bergantung pada hasil jual cucur pisang..ana yakin ibu afiqah bangga ada anak mcm afiqah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah:') syukran:) mohon doakan:) setiap org pasti ade kisah pahita mnisnya sendiri:) tp bnde2 mcm tu la yg mengajar kte erti kehdupan kan:)

      Delete
  2. yup..pengalaman byk mengajar kita..baik atau buruk semuanya bergantung kpd kta utk menilai..yg pasti Allah telah rancang yg terbaik utk kta..Allah takkan uji hambaNya lebih dari yg termampu.. :)

    ReplyDelete
  3. bermaknanya persinggahan di dunia bila kita intai dari kacamata tarbiyah, :)
    semoga perjalanan ke kampung akhirat, lebih indah dengan adanya saudara2 kita dalam gerabak. :)
    Akak, slmat bermuhajadah rah Jepun. Allahu yusahhil. ;)

    ReplyDelete

言いたい こと