Follow by Email

Tuesday, February 26, 2013

Ini post mengada!

Bencinyaaa.. Byk plak nk post mcm2 recently=.=' ok fineeee. Baru perasan mcm berturut2 gak post recently. ni sume sbb dh hbis exam bagai. mood menulis menjdi2. Ok fine, lps ni kene senyap kejappp.. Menyampah, dahhh! Xyah bce=.=' post ni xde motif. Hoho!!

Post ini panjang, tak nak bce takpe!:P

Assalamualaikum wbt. alhamdulillah, kali ni post mmg specially dedicated utk seorg ibu yg dah byk berkorban utk kami. Hari ni ttbe rse sebak ble call ibu lps hbis klas td..sebak sbb mse ana tgh call tu rupenye ibu tgh bekerja. Tgh menyapu lantai katanya. Allah, sebak hati anak yg mendengar dari kejauhan ni.bila kudrat seorg ibu yg berusia sudah mencecah 48 tahun, dikerah dgn sepenuhnya utk mencari rezeki demi keluarga. Ana bukanlah dari keluarga yg susah mahupun terlalu senang, tp cukuplah utk ana katakan ana hanya dari family yg sederhana sahaja. Ibu ana  seorg pengusaha kantin sekolah. Tp tahun ni kontrak kantin tu dh hbis dah. Jadi tahun ni, ibu ana cuma menguruskan urusan RMT (Rancangan Makanan Tambahan) bagi pelajar-pelajar yg kurang berkemampuan di sekolah rendah. Alhamdulillah sgt2 ble kontrak kantin tu dah tamat, sbb ana sendiri melihat betapa ibu ana mmg melalui saat2 yg agak sukar jugak bila kene uruskan kantin dan RMT sekolah dalam masa yg sama. Setiap pagi ibu kene bangun dalam pkul 4 pagi. Di waktu anak2 kecilnya msih enak dibuai mimpi. Di kala itulah si ibu sudah mula mengerahkan sepenuh kekuatannya utk memulakan pekerjaannya. Actually, ibu ana mula mengusahakan kantin ni sejak 2 tahun yg lepas. Waktu tu ana msih dlm tempoh persediaan nk melanjutkan pengajiaan ke luar negara, jdi waktu utk ana dpt tolong ibu di kantin hnya terhad pd musim cuti sahaja. Even skrg pun ana jarang dapat tolong ibu, sbb ana pun dah berada kt luar negara. Jadi setiap kali musm cuti bermula, mmg ana akan rse excited sangat nak balik sebab waktu tu boleh tolong ibu. Kalau tidak di kantin, ana akan stay kt rumah utk settlekan house chores semua.  Before this pun, sebelum ibu mengusahakan kantin, ibu banyak buat bisnes kecil-kecilan. Ana msih ingat lagi mse kecik-kecik dlu, ana dan akak sulung ana, (ana anak yg kedua) siap ikut ibu lagi sbb waktu tu ibu buat bisnes dari satu rumah ke satu rumah. Mase tu mak ana xde pilihan laen selain kene bawak ana dan akak ana utk pergi kluar sama2 cari rezeki sbb mase tu kteorg msih kecil lagi. Jadi mungkin ibu takut nk tinggalkn kteorg berdua kt rumah. Allah, mse ibu dok heret kteorg ke hulur ke hilir nak cari rezeki pada usia kteorg tidak mengerti apa2, kteorg xmmpu nk paham perasaan ibu mse tu. Setiap kali ibu dapat rezeki lebih, ibu mesti akan belanja ana dan akak mkn KFC. Kalo dlm satu hari tu,macam xde rezeki sangat ibu xkn pernah lupa nk kasi kteorg at least jajan and air coke/pepsi , berhenti kt kedai mkn biase order teh panas dan mee goreng ke mse tu. Sbb ibu msti ingt kteorg letih sbb kene follow ibu ke hulur ke hilir, pdahal mse tu kteorg yg msih kecik, ingtkan ibu bwk p jalan2. Actually, ble dh besar, ana fikir balik, pastinya ibu yg paling letih sbb ibu yg kene pergi dari satu rumah ke satu rumah sbb nk buat bisnes kan. Dulu ibu ana ade buat bisnes kosmetik and mcm2 lagi la.Kalau nk mention kt cnie, mcm agak bercambah pulak ayat..maaf yer:) teringat jugak dulu, mse zaman sekolah, ana mse tu skola asrama. Ble skola asrama mesti la kalo balik bermalam kt rumah tu, ble nak msok skolah balik tu, mesti la ade perasaan nk beli mcm2 bekalan mknn utk simpanan kt asrama kan. Tp ana msih ingt lagi, ana mse zaman2 skolah dulu,  ana xdela membeli sgt mcm2 budak2 laen kt asrama. Bekalan makanan yg ana beli mgkin ckup utk smggu shj,tu pon mcm maggi, roti beras, air kotak soya ke whereas kwn2 ana yg laen, beli mknn simpanan smpaikn mcm nk buat stock sebulan pdahal mak ayah datang setiap mggu lawat. Mse tu ade la timbul perasaan jeles sume kan, sbb ana xbole nk dpt mcm org laen dpt, tp mse tu, ana cuba belajar utk memahami kondisi keluarga. Sbb ibu dan ayah bukan kene afford ana sahaja yg nk pergi skolah, tpi adek2 ana yg lain jugak. Byk lagi kenangan2 bersma kesusahan kluarga dlu.

 Even dahulu pun, mse zaman2 skolah, ana selalu dgr kwn2 ana jalan p KL sume, p melancong sne sini. Bagi family ana dlu yg x berkemampuan,ana kene dengar je la dieorg bercerita psl sronok p jalan2 SOGO, KLCC etc sume kan. Alhamdulillah, mse zaman skola ana dlu, Allah kurniakan ana bakat  dlm bidang percakapan nie. Sbb ana jeles punye psl nk rse mcm mane naek flight sume kan, ana msok interview utk wakil skolah utk ke semenanjung dlm pertandingan forum. Dan dari ctue, cikgu2 ana discovered yg ana ni ade bakat dlm bidang perbahasan sume, ana terpilih utk jd wakil skolah sbyk 2 kali utk pertandingan forum di semenanjung, mse tu kt Negeri Sembilan and satu lagi kt Pahang. Dan tidak cukup dgn tu, ana sggop msok Kadet Polis smpai muka jd hitam legam sbb hari2 kene berlatih kawad kaki. Sbb nk jdi wakil skolah ke semenanjung punye psal, waktu tu utk Perkhemahan Kor Kadet Polis MRSM Se-Malaysia di Besut ,Terengganu.  Alhamdulillah, berkat rezeki Allah bagi,ana syukur sgt2 sbb ana xpayah nk susahkn family ana nk hntr ana jejalan kt semenanjung gune duet mak ayah, sbb Alhamdulillah, sume fully sponsored by skolah ana mse tu. Syukur sgt sbb Allah bagi rezeki dalam caranya yg kita xbleh nk sangka kan:’)
Jadi through ups and downs dalam hidup ibu, yg paling byk menyaksikannya pd waktu itu, pastilah ana dan juga akak sulung ana. Tidak ketinggalan jugak adik lelaki ana yg jaraknya 2 tahun je dari ana. Setiap yg ibu lalui dlm kehidupan ibu sbb nak bagi anak2 dia hidup senang, kteorg lihat dgn mata kteorg sndiri. Betapa susahnya ibu dan ayah nk cari rezeki kan.  Ble ana dan akak ana dah membesar, kteorg blh smpai menangis lagi teringat pengorbanan ibu mse kteorg  kecik2 dahulu sampai la skrg. Disebabkan byk menyaksikan kesusahan yg ibu lalui, benda2 tu sume byk mengajar ana erti kehidupan. Smpailah ble 2 tahun lepas,  ibu ana dpat kontrak kantin and RMT, Alhamdulillah rezeki keluarga menaik mendadak sgt2. Ayah pun pd tahun yg sme dapat Anugerah  Kehormat Perkhidmatan Cemerlang dr Ketua menteri. Mase tue taw nk ckp betapa syukurnya ana..sbb dari kecil lagi ana tgok mak ayah ana hidup susah kan sbb nk membesarkan anak2 jdi mcm skrg..alhamdulillah, berkat kesabaran mak ayah, Allah murahkan rezeki. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah:’)

Mcm ana ckp kt atas td, ble ibu kene uruskan RMT dan kantin pada mse yg sme, ana dpat rsekan kudrat ibu xsekuat dan segagah dahulu. Ble everyday ibu kene keluar bekerja pd pkol 4 pagi non stop, and balik dlm pkul  6 ptg mcm tu dan pkul 9 mlm nye plak kene kluar lagi ke pasar mlm utk beli brg2 kantin yg terkurang ke ape. Mse ana cuti, bole la nk tolong ibu angkatkn plastic sayur, buah2 yg berat tu.beras yg berkampit2 byknye.sampaikn at one point, ana ckp kt diri ana sendiri, seriously ibu kene angkat bende2 ni sume sorg2 ke kalo ana xde,? akak kuliah kt Uni, adek2 plak skolah asrama, and tinggal la dua org anak adek ana sbgai penghibur hati ayah bonda tatkala kami yg laen xmmpu nk berasa bersama ayah dan ibu selalu. Ibu mmg la ade pekerja kt kantin tu, tp mse kantin tgh beroperasi, mmg ibu jela yg bole keluar nk beli brg2 runcit utk kantin. Pekerja lain, akan in charge kantin fully ble ibu xde kt kantin. Kalo ana tgh bercuti, mmg ana akan tlg ibu tiap2 hari angkut brg msok kete, angkat barang keluar msok kantin. Sbb tu ana xmmpu nk jdi ayu smpai skrg, sbb mmg dr kecik lagi ana diajar mak ayh berdikari buat kerja sndiri.  Angkat bende2 berat mcm 2 kampit beras pd waktu yg sama tu kira kerja biase mse tlg ibu kt kantin dlu.


Pernah sekali, adik lelaki ana bercerita pd ana tntg ibu ana yg berjaga smpai pkul  2 pagi sbb nk ptong jambu utk dijadikan buah-buahan hidangan utk RMT keesokkan hari nya. Adik  ana pada mulanya tidak tahu bahawasanya pd mlm sebelumnya ibu ana kene berjaga, tp ble pagi tu sblom nk berangkat pulang smula ke skolah (kedudukan skolah asrama adik ana memakan masa selama 4 jam dari rmh), adek smpat bertnya kpd ibu ,”kenapa mata bengkak?” ibu smbil tersenyum menghulurkan bekas berisi nasi lemak utk dijdikan bekalan adek spnjg perjlnn ke skolah, mjwb pertanyaan adek, “semalam ibu potong jambu smpai lewat sgt rsenye.”  Adek yg mendngr nya hnya mmpu menahan tangisan pd waktu tu sbb nk control macho:P, tp ble dh msok dlm bas, berderai jugak airmata seorg lelaki haa.kene berjaga pkol 2 pagi dah tu plak kene bgon pkul 4 pagi utk fetch pkerja and bukak kantin sume. Mmg adek ana meyesal sgt dlm perjalann pulang ke skolah tu sbb kalo mlm semalamnye adek xtdo awl, dan tlg ibu, ibu xkn perlu berjaga smpai mcm tu sekali, kata adek bila bercerita pd ana. Mse ana dapat tahu cerita ni, ana msih kt shah alam lagi mse tue, sbb tgh buat preparatory study kan. Allah, ble dgr je crita adek tu, hnya Allah je tahu perasaan nk balik mse tu.
Jadi bila balik bercuti,ana figure out bnde ni, ana usahakn semmpu yg ana bole utk tolong ibu settlekn buah-buahan yg kene ptong  sume tue sblom keesokkan harinya, tolong ibu gosokkan baju adik2. Kalo ibu kene keluar pkol 4 pagi, ibu akn tggalkan adik2 ana dgn ana. Jdi yg kene mandikan, sediakn sarapan utk adik2 adalah ana, tu pon musim cuti je ana berkemampuan nk buat mcm tue.kalo ana xde, adik2 ana pon kene ikot ibu sekali ke kantin, bgun pkol 4 pagi. Sdey sgt ble ibu kdg2 kene bwk dua org anak kecilnya pegi bekerja bersma2.  Teringat zamn ana dan akak sulung ana mse kecik2 dlu. Bezanya dulu, kteorg bersama ibu pergi ke hulu hilir naek trun bas,jalan kaki, tp adek2 ana yg kecil ni dh gune kreta dah. Alhamdulillah, walaupun suasananya berbeza, namun jauh disudut hatiku, ku inginkan adik2 kecilku jua mengerti pengorbanan ayah dan ibuku, spertimana kami mengerti keadaan ibu ayah kami.Kadang2 akak pon balik jenguk ibu, walaupun busy dgn kuliah kan. Alhamdulillah, akak ana dpt Uni yg xdela jauh sgt dr rumah, jd msih ade yg bole tgokkan ibu, ayah dan family waktu ana xde..kadang2 akak ni siap bawak adek2 pergi ikut sekali usrah,(Alhamdulillah, akak ana pun sudah bergiat aktif dlm jalan tarbiyyah ni). Walaupun ana dahulu yg memulakan langkah dlm jalan tarbiyyah ni sebelum aka kana, tp ana dpt rsekan yg aka kana lbih proaktif dari ana.Alhamdulillah sgt2! And im glad that I have a sister yg selalu remind kami adik beradik to be humble eventhough kita hidup senang sekalipun. Terima kasih akak!! Ibu selalu pesan, walau mcm mane senang pon kte, kte kene sentiasa ingt bahawa kita pernah jd org yg susah,dan kte kene hormat org yg susah. Pandang org susah dgn pndangan yg mulia. Kdg2 terharu kt ibu, sbb everytime kalo lps hbis kerja seharian di kantin, mknn lebihan pasti akn diberikan sme rata kpd pekerjanya, sbb rata2 pkerja ibu smuanya bukan dr kluarga yg senang..

kadang2 ble berjauhan ni rse sedey pon ade, sbb rse jauh dari family kan. Byk event dlm kluarga dan moment2 penting dlm kluarga yg dahulu mse kcik2 kte bole sme2 berada bersama kluarga, tp ble dh besar, kene belajar jauh2, sungguh, mmg sgt memerlukan mujahadah yg sgt besar. Kalau bole rse nk graduate cepat2, supaya bole berbakti pd kluarga, tp kita jgn lupa, bahawasanya, ummah pun memerlukan sumbangan kita.

Ayah selalu pesan kat ana mse kecik2 dlu, even kt adik beradik ana yg laen pon, smpai kteorg besar ni pun ayah selalu ckp camni, “ Ayah cuma bole bagi kail untuk anak2 ayah, tp yg kene memancingnya adalah anak2 ayah sendiri.” Dan ayah selalu pesan, kalau ayah dh pergi nnti ayah xmungkin dpt  tinggalkan harta yg byk utk anak2 ayah, tp ayah mampu tinggalkan ilmu utk anak2 ayah. Ayah dah bagi anak2 ayah sekolah elok2, jd bentuklah diri agar dpt jdi insan yg mampu berbakti. Sdeh sgt ble ayah bagi nsihat mcm ni kt kteorg adik beradik..

Jd untuk dijadikan ending utk post ini, hargailah ibu dan ayah kita sementara mereka msih ada. Ucaplah kata2 cinta kita pd mereka.  Kalo sblom tdo, bole amalkn salam and cum mak ayah kte before tdo, mintak mak ayah doakan kebahagiaan kte dunia akhirat, dan mintak maaf pada ibu ayah kita..insyaALLAH, moga Allah redha akn usaha kita.Kadang2 kte silap, kte punye psangan, kte couple sne sini, kata2 cinta yg diluah pd pasangan lbih byk drpd insan yg lbih layak mendapatkannya dlm hidup kita iaitu mak ayah kita. Bila berjauhan, call mak ayah, tnya khabar mereka, sbb bila mak ayah kita dh meningkat usia, mereka memerlukan keberadaan dan kasih sayang anak2 nya lbih drpd harta benda yg kita sajikan utk mereka. Sometimes we’re busy growing up, but we forget  that they are too growing old..

Sometimes, kte rse kte susah, tp banyak lagi orang yg lebih susah daripada kita.jadi belajarlah utk bersyukur dgn setiap yg kita ada. Hargai apa yg ada disekeliling kita, apa yg ada di hadapan kita. Mintak pd Allah dgn sebenar2 pengharapan, insyaAllah, lambat atau cepat, Allah pasti akan memakbulkan doa kita. Bersangka baek pd Allah itu adalah kata kuncinya, kerana Allah itu adalah mngikut sangkaan hambaNya padaNya.. J
Dan, bila kita ade matlamat, go and strive for it! Bukan dgn hanya hangat2 tahi ayam, tp dgn satu determination yg sgt tinggi! Dan ingatlah Allah itu bersama hamba-hambaNya yg bertaqwa. Ingtlah dlm setiap usaha kita, biarlah diiringi dgn baraqah Allah SWT. Dan ingatlah apabila kita berjaya , kita berjaya atas izin dan kekuasaan Allah dan bukan kerana usaha kita semata-mata. Bila smua perkara yg berlaku dlm hidup kita, kita pandan dgn kaca mata Islam,insyaAllah, hati akan jadi sangat2 BAHAGIA..

Ana pernah ckp kt ibu, xnak kawen dgn org kaya..haha! xtahu la knape. suke yg sderhana shj..yg bole trime background family ana sume. Sbb ayah pun bukan dr kluarga berada dulu, tp bole bahagiakn kami dan besarkan kami dgn sangat baek..alhamdulillah!

Post ni sje nk reveal kehdupan ana. Sebagai satu perkongsian buat smua.bukan ingin menyatakn bahawa family ana ini sempurna.. Syukur jua pd Allah ats rezeki yg diberikan dr arah yg tidak disangka2..

Terima kasih ats kesudian membaca post kali ni. panjang kan? lps ni msti xnk bce dh post2 baru! haha!

syg fillah, ibu dan ayah;) insyaAllah, balik ni akan memaksimumkn waktu untuk berbakti pada mak ayah!insyaALLAH. 

oh, akak adibah! terima ksih sbb reserve my name utk jadi ajk disiplin utk prog PGIS nnti..! ahah!





Monday, February 25, 2013

My Shin Chan!

My laos's friend, Pouy, ever told me that, i really treat both of my younger siblings like my own daughters. And i replied her," ahaha! Really? Didnt realised it.But why u said like that?" "Because everynight u will keep on scrolling your photo album and see both aisyah's and beb pictures before u sleep",she replied. "Haha!really? No la, Actually, maybe i feel like that because i saw both of them growing up in front of me when i'd already reached my real teenage.( real teenage tu sbb mse tu bru rse mcm "oh!! best nye jd seorg kakak!!"wee!!) all the way since they're still a toddlers. Then suddenly i just have to leave them while they're in need of the their sisters' loves and cares. i'm the only one missing." Sob3.. Akak nk nangis dah ni:(

Will be home soon my sisters:) akak definitely miss all of u:')

Just bought two pairs of crocs for both of my 'daughters'today. Haha! Cant help myself.. Kali ni omiyage utk sume org dh beli except for aqilah.. Still thinking nk beli ape utk dye.. Wee!

Nk ckp tu jerhh=.=' mengada!! Ni sume sbb belek gmbr2 adik kt dlm fb td.

Assalamualaikum wbt:)

p/s: conversation antara sy and pouy adalah dlm bhase jepun yer:) yg kt ats translation jer:)

Friday, February 22, 2013

Examophobia~

Salam wbt.. a post which i should've posted on the day i just wrote everything randomly on my notes regarding this feeling..yes, the feeling of being afraid that the dunya will overtook the place of Allah in my heart.. The only heart i have. afraid of the feeling that the fear of exams will overcome my fear towards Allah, hence at that time i decided to leave all my reading stuffs on that day.i'm so ruined,confused and puzzled. got lots to study.at that time i was studying 天然化学( sorts of things like organic chem) and 無機化学(inorganic chem) if im not mistaken,when suddenly,i left my study table, took my purse, and just went straight away to get some fresh air and do some reflections while seeing Allah's creation..subhanallah:') sgt menenangkn mse tu! Btol la firman Allah, "Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal." (3:190)

Ya Allah,ble fkir2 balik knape la kne takot while everything sume bnde Allah dah decide utk kita kan.rezeki kita sume bnde Allah dah tetapkan mengikut keperluan stiap hambaNya. Maybe sbb ble teringt yg, if i failed a paper for my final exam, i really need to attend repeat exam and everything.Seriously, study mmg mcm hape je.Tunggang terbalik dahh.. Sbb tkot punye psl xbole balik kan.Tiket flight sume dh beli dah. And tiket flight tu mmg exactly the date of our last day of school. And repeat exam will be held just another week after. So kalo ttbe kene attend repeat exam mmg kne batal sume tiket flight, and mcm mane nk cari duet nk beli tiket flight yg bru kan. And adek perempuan fiqah plak patah tgn sbb jatuh dari katil kt asrama dye. And i just heard from my mom that, aisyah ttbe jd kurang happy utk stdy kt tadika after a girl in her class scolded her during school time. Just need to give some encouragements to aisyah!:( ya Allah, please, i really need to go back this time:'(

And yes, of course rindu seorg anak pd mak ayah:( xtahu la knape since i was in highschool, preparatory prog and till now, mengada sgt nk homesick..

Hmmm.. Pape pun, mmg kene check and audit diri balik kan. Kene hati blh jd lemah sgt mcm tu.. And ble fiqah pkir balik, why do i have to be afraid, sdgkn Allah ble Ida katakan KUNFAYAKUN, maka jdilah ia biarpun seluruh dunia mahu menolaknya.. Allah:') begitulah ditetapkn smula keyakinan ini pd sang Pencipta.. Moga azam tetap trus teguh dan digenggam penuh tabah!

Salam mujahadah buat smua:)

The picture of my stuffs at that time. Too miserable right?! I even tried to stdy two subjects at a time!

Wednesday, February 20, 2013

Senpais Farewell Dinner:)

Assalamualaikum wbt:) alhamdulillah,actually xptot buat post ni pd waktu kritikal mcm ni,as tomorrow,insyaAllah, i still have another paper to go, which is Japanese language exam:) but since the exam will be held for the three of us only, which is me,mazni and thanapat buranorm(foreign student from thailand), we're just gonna act cool:pp pape je la pkah kan:) hg mmg suke bajet relax skrg kan.. Esok gelabah nk hafal kanji bagai..:p

Ok, just to make this post simple and short, actually today ade farewell dinner utk senpai2 kami yg dah nak sotsugyou (graduate) this year. So ade la buat mkn2 sket:) and mlm ni brg2 hiasan and mknn sume sponsored by senpai2 3rd year kteorg. Senpai2 3rd year mmg sume mmg superb bab2 mknn. And kteorg pon dpt cute and nice goodybag as well.

To be frank, ttbe rse sdeh nk bagi senpai2 ni tinggalkn akita xlame lagi. Kalo xsilap, ade 14 of them yg akan graduate this year. And utk fiqah, dieorg mmg senpai2 yg sgt baek. Eventhough fiqah xdela rapat sgt dgn senpai lelaki, as mgkin dieorg segan nk ckp dgn fiqah la kot ea ( senpai perempuan yg ckp cmtu), so i consider that is very true la kot. tp senpai onna sume kteorg kamceng sgt2:'( since kteorg pompuan kt akita ni cume ade 13org je out of 47 of us yg ade kt cnie. Keluarga akita mmg happening sgt2:') i mean, mmg la kt akita ni, tarbiyyah nya blum meluas kalo nk dibandingkn dgn tmpat2 laen kt jepun ni, tp still, kte kene doakan la ea:) bersangka baek,insyaAllah!

Ble senpai2 yg akn graduate buat speech msing2 td, rase sebak terharu pon ade. Xtahu la knape. Mgkin sbb akn rse kehilangan la selepas ni kan. Ble fkir2 balik, mcm mane la aku kalo berada kt tmpt dieorg ni nnti? Hari ni maybe aku akn rase nk sgt cepat2 graduate, so that i can balik, and take care of my mom and dad.Tp ble dgr speech senpai, sumenye mcm berat hati nk tggalkn jepun. And some of them dh dpt job kt cnie. So all the best utk senpai2 yg akn bekerja di cni or for those yg akn back for good. And ade gak senpai kami yg akn melangsungkn perkhwinan xlme lagi:) so congrates jugak kak safiyyah:)

So fiqah, sementara msa msih ade ni, kene treasure btol2 stiap waktu yg ade kt negara org ni. Xkn sje2 Allah bagi fiqah study kt cnie, stdy chem engi dlm jepun yg mcm2 ragamnye, tunggang terbalik stdy, melainkan Allah dah tetapkan bermcm2 hikmah di sebaliknya. One thing la everytime fiqah rse give up nk stdy dlm japanese psl all those chemical stuffs yg smakin hari fiqah belajar, rse mcm semakin byk plak bnde bru yg kluar and certain things yg fiqah kdg2 xpham satu habuk, and it takes me sometimes a week to understand, whereas other people, i mean my japanese friend dh blh catch up dah:'( tp fiqah selalu bisik dlm hati that i just need to be husnuzon kt Allah. Mcm mane susah sekalipun, ingtlah, bahawasanya Allah tidak akn pernah walau sekalipun ingin menzalimi hambanNya. Sbb Allah itu MAHA PENGASIH. Dan Allah dh ckp dlm Al Quran, bahawasanya Dia tidak akn membebani hambanya melebihi ape yg mmpu ditanggung oleh hambaNya:') subhanallah:) sometimes fiqah xtahu nk ckp cmne, nk express cmne, how thankful i am to be borned as a muslim:') sujud syukur yg dibuat everytime slps solat pon xkn mmpu nk balas what Allah has given to me all this while. Mcm terlalu byk sgt2, smpai at one point, fiqah akn rse is Allah satisfied? For what i've been doing all this while? Am i really struggling for every single things that i do in my life for the sake of Allah? :'( ok, ini reflection utk mlm ni yer:) so, sblom sy terover excited plak nk menulis kt cnie, so let us end this post with some pictures of us during our senpais farewell dinner:)

Lets check it out:)
Ok, till then:) assalamualaikum:)













Sunday, February 17, 2013

Just things that i need to say

Assalamualaikum:)

Rasenye mcm dh berabad lamenye xupdate blog kan:') sobsss.. Kesedihan Melampauuuu!

Just nk bgtaw kt cnie, recently smenjak dh dlete application facebook dlm iphone jd kurang aktif sket utk m'update status2.. *cheh, bajet retis ko pkahhh:p

Reason utk mendelete app FB dlm phone tu, sbb nk exam kononnye:pp but, seriously, this time it really works!!! Mantoppp ko pkah!! Klo dlu, sblom exam chewahh kononnye nk deactivate FB, tp hampehhh! At last, bukak blik account sblom due date! penat buat pinky promise ,tp jnji x dikotakan lgsung! Hehe! Marah kt diri sendiri. Never thought that deleting this apps is the best way that i can do in order to avoid myself to spend soooo much time on FB. Yep, basically, i didnt use FB to do those lagha things..(i hope so) except for certain things i guess. For instance, if i need to stalk someone! Someone tue refers to sape2 la at that time sy rase curious nk tahu. Wee! Dont blame me.. Bcos im a type of person yg mcm cacing kepanasan if curious sgt pd sesuatu bnda. And if i cant figure out that particular things at that time, seriously, the curiosity can kills me inside out! Haha!

Ok, so jgn heran kalo sy jrg update fb ke ape..maybe from now on, i'll be more on blog. I guess so.. I got my own twitter? But things doesnt seems right there. People tend to judge.. Even if you're perfect people will still judge u, then why bother? =.=' this judgemental things always happen to me since i'm in highschool. Like seriously, the cycle is still runnning.. Tp xpe. I know what am i doing.. And as long, everything that i've tweeted i already told everything to Allah, the One and Only who really understand me better than any other people does..

But still i'm on my twitter.. :) maybe la ade some of my tweet yg mcm x matured ke hape, but whyyyyyy.. I mean, xkn la xbole nk tweet mcm gune bhase pasar tu kan....

And i do make my twitter as a platform to remind others too.. And to make self-reflections too:)

Ok, salam dr akita:)

Cant u notice that there's something missing in that picture?! Aha!