Follow by Email

Saturday, November 9, 2013

Awat sedih kalo orang dengki?

Kalo org dengki pd diri kita,buat baek mcm mane pon,baek mcm malaikat skalipun,yg dilihat pd diri kita itu cuma ada keburukan semata2.

Sbb tu bila Allah nk msokkan org dlm syurga nnti,Allah ckp dlm Al-Quran ,Dia akan buang dlu sifat hasad dengki yg berbaki dlm diri bakal penghuni syurga.Sbb mmg Allah Maha Tahu,yg sifat hasad dengki even walau ada sedikit pon,ia tetap bersifat memusnahkn. Syurga skalipun,kalo pghuni nya ada hasad dengki lagi dlm diri,takkan aman. Kalo org dengki ke,xsuke ke pd diri kita,walhal kita x buat sedikit pon kejahatan pd dia,bermkna diri anda punya kelebihan yg dia takda.And org tu xakan bahagia kalo anda punya kelebihan itu. Jd kenapa perlu bersedih kerna manusia sperti itu?
Nikmat Allah yg prnah Allah bagi pd kita jauh lbih byk,yg kita blh ponder satu persatu. Setakat org dengki,awat kita nk susah hati?

Serah smua pd Allah.biar Allah yg atur bnda tu. tugas kita,doakan agar Allah lembutkan hati mereka.bukan kita plak yg emo terlbih.Sbb tu Allah ckp lgi dlm AlQuran,antara bntuk2 kesabaran itu adalah membalas kejahatan yg org lakukan pd diri kita, dgn KEBAIKAN. Wahai hati, bersabarlah. Kerana Tuhanmu,maka BERSABARLAH.

Monday, November 4, 2013

Still exist! Lalala~ suprising post!

Alhamdulillah:) just a short brief post for tonight:) awkward pulak sbb dh berbulan2 blog ni ditinggalkan yak berpenghuni>.< just to let the followers know that im still exist:) alhamdulillah:)


InsyaAllah,this 24th november will be participating utk international speech contest dlm bahasa jepun>.< sbb sblom ni jd school representative smua guna bahasa english and melayu shj, and ttbe kali ni 180 degree gedebuk bertukar kpd bahasa japanese, am seriously had severe culture shockkkkk! Subhanallah, but the thing is i'm glad that Allah has given me a lot of suprising chances to deliver the message of Islam to the community here. Really, i'm very7 thankful to Allah for that:) doakan, moga ilham yg Allah kurniakan utk speech contest kali ini, mampu dicerna dgn akal dan hati mereka. Soal menang atau kalah, itu tolak tepi kanan kiri depan belakanggg.. Yg penting, moga ada ibrah yg blh diambil. Amiin Amiin. Doakan kami plsss.. InsyaAllah, will be participating with a sahabat of mine, Mazni..alhamdulillah, last time, i hntr satu msj kat mazni regarding this speech contest stuff kan. And we discussed about our speech contents wktu tu. Alhamdulillah! Contents speech kami lbih kurang sama:) wee~ To let them-the community here know about the purpose of living, for what we're created in this world, and for every creation, there must be an ultimate Creator! Tp in a simple way je.. Sbb tak nk depa pening2 lalat plak dnga kami berceloteh kt depan>.< doakan moga Allah permudahkn urusan kami yer:) amiin:) 


Ok, the end of my post:) 


She's a pretty senpai of mine:) very delicate, dedicated and beautiful inside out:') 

Motivation for dear sahabah: 
If u have faith, u dont need proof-u live it. U dont need to have all the right answers, just the right questions. No one knows what the future holds. Most of the time, Allah's plan is beyond our grasp and often beyond even the reach of our imaginations. U and i cannot see what Allah has in store for us. That is why u should never believe that your worst fears are your fate or what when u are down,u will never rise again. U must have faith in yourself,in your purpose, and in Allah's plan for your life. Then u must put fears and insecurities aside and trust that u will find your way. U may not have a clue of what lies ahead, but it's better to act on life than simply let life act on u..

Assalamualaikum:)

Saturday, May 11, 2013

LAST MINUTE PERSON! LIKE SERIOUSLY?

Assalamualaikum wbt..alhamdulillah,atas limpahan nikmat jua kurniaan Ilahi, aku msih punya kesempatan utk menulis lagi. rasenye mcm dah lame sgt dh x post pape, since few months back rse mcm schedule hectic sesangat..but overall, aku mmg suke kehidupan yg sibuk sebenarnya, sbb rse mcm setiap waktu terisi dgn bnde yg bermanfaat insyaAllah. and salah satu jugak sbb aku suke bekerja under pressure. utk pengetahuan smua jugak, i'm a last minute person.xtaw la nk consider perangai aku tu buruk ke x, sbb bagi aku mcm bnde tu suatu yg ade jugak bawak kebaikan pd diri aku. xtaw la orang lain mcm mane plak kan. so lets be fair here. sbb satu yg best bekerja last minute is that bnde tu akan buat aku kerja under pressure. yela, sbb when talking about last minute task, bnde tu pastinye mcm dibuat waktu thing has to been done in limited time, and things akan jd tunggang tebalik mse tu jugak. and mse tu plak u nk mengharapkan seolah2 miracle akan berlaku supaya things akan jd sgt smooth supaya awk bole siapkn task awk pd waktu yg ditetapkan. and bagi aku plak, in case la kalo kte tercampak dlm hal last minute task ni, waktu tu kesabaran awk akn byk tercabar. sbb ape aku fkir mcm tu, sbb mse kte nk siapkn kerja last minute tu la, mcm2 bnde mengada2 nk berlaku. k, aku bagi contoh, mcm nk hntr assigment kan. waktu tu la computer lambat nk loading, waktu tu la scanner printer sume merengek laa, mintak dimanjakan, like seriously?! waktu tu jugak nk buat hal kan? mse aku x gune, dye x mengada2 plak, tp ble aku nk gune, mcm2 plak songeh dye. kan3???!  bnde biase berlaku kt studnt is problem tntg nk hntr assignment. HANTAR MMG PD WAKTU YG DITETAPKAN, tp sbnarnya assignmnet tu dibuat the day before or even worse plak the night before shimekiri kan?????! persoalannya berkualiti x kerja kita tu?! ke maen tangkap siap je? haaa..bnde tu kene jaga sebenarnya. sy tidak la menggalakkan awk2 smua utk bekerja last minute, tp bole challenge jugak diri anda kdg2, sbb kalo pndai bekerja last minute, dictue la nilai integriti@kejujuran, nilai kesabaran anda bole diukur. berkerja last minute tu, adalah sesuatu yg mmg mncabar bagi aku. tp as stated before, aku mmg suke kerja under pressure, sbb bila bekerja under pressure kt ctue you will learn how to control your anger, tsumari mcm mane nk jd SABAR! And bila bekerja last minute ni jugak, nilai integriti dlam diri kita tu bole dilihat sbnrnya. sbb kalo dilihat secara rata2 nya, kalo buat kerja last minute, mula la dialog2 begini akan keluar, "ala, asal siap suda, xyah nk perfect sgt la. dpt gred C ckup la." aishhh,, yg ni la yg nk kta elakkan. bagi aku plak, kalo aku nk siapkn kerja last minute, wktu tu aku rse btol2 nk jge kualiti kerja aku. sbb waktu tu la level konsentrasi dlm otak aku ni akan meningkat tahap 200% and akan buat aku mudah nk process bnde2 yg aku belajar. sgt pelik bukan?! and sbb aku kene berja within that limited time, waktu tu aku akan kerja sungguh2 tahap aku xkan kisah bnde2  yg berlaku kt sekeliling ak smpai la aku siapkn kerja tu. and satu lagi yg aku perasan la, seriously ni utk ba-ai aku ea. xtaw la org len sme ke x. kte akn byk sbut nama Allah spnjang nk buat kerja tu, tsumari tawakal tinggi bebeno mse tu. contohnya mcm nie la, printer rosak ttbe. Memang mse tu rse mcm nk baling je printer klua tingkap,btol x? tp ble dh sedar perasaan gtue dtg, cepat2 ingt kt Allah balik, istighfar pnjg, nk mohon kesabaran agar Allah mudahkn kerja kita. sape prnh rse mcm tu, angkat kaki cepat?!! seriously, tu la yg aku rse spnjg aku perasan aku ni sbnrnye last minute person to the max. (to the max mcm over sgt plak)*

tp kene perhati jugak ape bnde yg kita bole bwk kepada last minute and dan yg kene siapkn pd awl waktu. xsmua bnde kte bole budget kte bole buat last minute, eventhough awk tahu awk last minute person. smua tmpt awk kene tahu di mana yg perlu awk letakkan hak. berlaku adil la pd diri. jgn smpai termakan dgn habit "last-minute" tu. oh, ini peringatan buat diri sndiri jugak ea.

Dari Ibnu Ibnu Umar r.a katanya: Rasulullah S.A.W memegang bahuku lalu ia bersabda: Hendaklah engkau berada dalam dunia seolah-olah engkau orang berdagang atau orang yang sedang melalui di jalan (pengembara). Dan adalah Ibnu Umar r.a berkata:Jika engkau berada di waktu pagi, maka janganlah engkau menunggu petang; dan apabila engkau berada di waktu petang, maka janganlah engkau menunggu pagi. Dan gunakanlah dari sihat engkau bagi masa sakit engkau dan dari hidup engkau bagi masa mati engkau. (Riwayat Al-Bukhari)

dan dalam hal berbuat amalan ebajikan pula, janganlah sekali2 ditangguhkan! u know your limit. sepertimana sabda Rasulullah SAW,

 “Bersegeralah melakukan amal-amal soleh (kebajikan). (Sebab) sebuah fitnah akan datang bagai sepotong malam yang gelap. Seseorang yang paginya mukmin, petangnya menjadi kafir. Dan seseorang yang petangnya mukmin, paginya menjadi kafir. Ia menjual agamanya dengan harga dunia.” (HR Muslim)


kalo sekalipun kte tahu diri kita adalah seorg yg last minute person, lps ni kene chanto reflect diri kita la ea. btol ke lbih byk membawa kebaikan pada diri atau lebih byk mmbawa kepada keburukan? hmmm..renung2 kan la ea. SELAMAT BERAMAL:)

dan ingtlah TELAH ALLAH CIPTAKAN SMUANYA UTK KITA DI DUNIA, DAN KITA DICIPTAKAN SEBENAR2NYA UTK AKHIRAT.


P/S: di akhir post ini jugak sy nk mintak maaf byk2 bagi salah faham yg berlaku regarding post sy dlm fb tempoh hari, sewaktu PRU msih hangat di malaysia, tntg isu dakwat. sy xsgke plak isu dakwat yg sy share slps bce satu status seseorg nih kt newsfeed, ttbe bole mmbawa satu spekulasi laen plak. asif jiddan dari pihak sy buat smua.

dan sy dh kasi explainantion utk commentators yg mmberikan pndpt mreka. sy menerima baek pndapat anda smua. dan comment yg tlh sy post dlm blogpost sy sblom ni, sy rse sudah ckup utk menjwb smua persoalan anda smua. jazakumullah buat smua yer:) sebarang teguran amat sy alu2kan:)

assalamualaikum wbt:)


japanese words of the day:
~ shimekiri - due date
~ ba-ai      - situation
~ chanto    - properly
~ tsumari   - in other words

Saturday, April 27, 2013

Abdul Aziz itu adik lelaki saya

Assalamualaikum wbt. Rsenye mgkin ade yg dh terslh faham regarding post sy sblom ni. Actually, gmbr sy tu adalah gmbr bersma adek lelaki sy, Abdul Aziz.. Harap maklum.. Takut timbul plak salah faham selepas ni. Terima kasih atas kesudian mmbaca:)

Friday, March 8, 2013

Ego ke?

Mmg rse nk nanges pon skrg.. Bainun ckp org lahir bulan 8, suara kuat mcm speaker, pastu telinga xberapa nk btol bab mendgr,kalo nk ckp dgn org lahir bulan 8 kene kuatkn suara sket, tp bai xpenah pon bgtaw yg org 8 hati nye fragile? ke aku sorg je rse?Mmg hati ko fragile pon.. Fragile bkn bermksud sng kecik hati ke ape, tp mcm sng nk bersdih. Ntah pape je perasaan sedih dtg=.=' Susah nk nanges dpn org, tp ble dh sorg2,kalo dh jmpe bantal, selimut ke, asal bnde2 yg dpt tutup muke je hg bole grab, nanges la puas2..mmg xsuke tunjuk sdeh dpn org tu la yg kdg2 rse pelik dgn diri sendri.. Ego sgt ke?

Tuesday, March 5, 2013

The one that got away



 



Summer after high school, when we first met
We'd make out in your Mustang to Radiohead
And on my 18th Birthday
We got matching tattoos

Grabbed a bunch of blankets
And climbed to the roof
We'd talk about our future
like we had a clue
Never planned that one day
I'd be loosing you

And in another life,
I would be your girl
We'd keep for our promises
Be us against the world

And in other life,
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away

I was June and you were my Johnny Cash
Never one without the other
We made a pact
Sometimes when I miss you,
I put those records on

Someone said you had your tattoo removed
I saw you downtown singing the blues
Its time to face the music
I'm no longer your muse

And in another life
You would be my girl
We'd keep full our promises
Be us against the world

And in another life,
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
the one that got away

The one (X3)
that got away

All this money can't buy me a time machine (Noo)
Can't replace you with a million rings (Noo)
Shoulda told you what you meant to me (Whoa)
Cause now I pay the price

And in another life,
I would be your girl (You would be my girl)
We'd keep for our promises
Be us against the world

And in another life,
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away
The one (away)
The one
The one
The one that got away

Tuesday, February 26, 2013

Ini post mengada!

Bencinyaaa.. Byk plak nk post mcm2 recently=.=' ok fineeee. Baru perasan mcm berturut2 gak post recently. ni sume sbb dh hbis exam bagai. mood menulis menjdi2. Ok fine, lps ni kene senyap kejappp.. Menyampah, dahhh! Xyah bce=.=' post ni xde motif. Hoho!!

Post ini panjang, tak nak bce takpe!:P

Assalamualaikum wbt. alhamdulillah, kali ni post mmg specially dedicated utk seorg ibu yg dah byk berkorban utk kami. Hari ni ttbe rse sebak ble call ibu lps hbis klas td..sebak sbb mse ana tgh call tu rupenye ibu tgh bekerja. Tgh menyapu lantai katanya. Allah, sebak hati anak yg mendengar dari kejauhan ni.bila kudrat seorg ibu yg berusia sudah mencecah 48 tahun, dikerah dgn sepenuhnya utk mencari rezeki demi keluarga. Ana bukanlah dari keluarga yg susah mahupun terlalu senang, tp cukuplah utk ana katakan ana hanya dari family yg sederhana sahaja. Ibu ana  seorg pengusaha kantin sekolah. Tp tahun ni kontrak kantin tu dh hbis dah. Jadi tahun ni, ibu ana cuma menguruskan urusan RMT (Rancangan Makanan Tambahan) bagi pelajar-pelajar yg kurang berkemampuan di sekolah rendah. Alhamdulillah sgt2 ble kontrak kantin tu dah tamat, sbb ana sendiri melihat betapa ibu ana mmg melalui saat2 yg agak sukar jugak bila kene uruskan kantin dan RMT sekolah dalam masa yg sama. Setiap pagi ibu kene bangun dalam pkul 4 pagi. Di waktu anak2 kecilnya msih enak dibuai mimpi. Di kala itulah si ibu sudah mula mengerahkan sepenuh kekuatannya utk memulakan pekerjaannya. Actually, ibu ana mula mengusahakan kantin ni sejak 2 tahun yg lepas. Waktu tu ana msih dlm tempoh persediaan nk melanjutkan pengajiaan ke luar negara, jdi waktu utk ana dpt tolong ibu di kantin hnya terhad pd musim cuti sahaja. Even skrg pun ana jarang dapat tolong ibu, sbb ana pun dah berada kt luar negara. Jadi setiap kali musm cuti bermula, mmg ana akan rse excited sangat nak balik sebab waktu tu boleh tolong ibu. Kalau tidak di kantin, ana akan stay kt rumah utk settlekan house chores semua.  Before this pun, sebelum ibu mengusahakan kantin, ibu banyak buat bisnes kecil-kecilan. Ana msih ingat lagi mse kecik-kecik dlu, ana dan akak sulung ana, (ana anak yg kedua) siap ikut ibu lagi sbb waktu tu ibu buat bisnes dari satu rumah ke satu rumah. Mase tu mak ana xde pilihan laen selain kene bawak ana dan akak ana utk pergi kluar sama2 cari rezeki sbb mase tu kteorg msih kecil lagi. Jadi mungkin ibu takut nk tinggalkn kteorg berdua kt rumah. Allah, mse ibu dok heret kteorg ke hulur ke hilir nak cari rezeki pada usia kteorg tidak mengerti apa2, kteorg xmmpu nk paham perasaan ibu mse tu. Setiap kali ibu dapat rezeki lebih, ibu mesti akan belanja ana dan akak mkn KFC. Kalo dlm satu hari tu,macam xde rezeki sangat ibu xkn pernah lupa nk kasi kteorg at least jajan and air coke/pepsi , berhenti kt kedai mkn biase order teh panas dan mee goreng ke mse tu. Sbb ibu msti ingt kteorg letih sbb kene follow ibu ke hulur ke hilir, pdahal mse tu kteorg yg msih kecik, ingtkan ibu bwk p jalan2. Actually, ble dh besar, ana fikir balik, pastinya ibu yg paling letih sbb ibu yg kene pergi dari satu rumah ke satu rumah sbb nk buat bisnes kan. Dulu ibu ana ade buat bisnes kosmetik and mcm2 lagi la.Kalau nk mention kt cnie, mcm agak bercambah pulak ayat..maaf yer:) teringat jugak dulu, mse zaman sekolah, ana mse tu skola asrama. Ble skola asrama mesti la kalo balik bermalam kt rumah tu, ble nak msok skolah balik tu, mesti la ade perasaan nk beli mcm2 bekalan mknn utk simpanan kt asrama kan. Tp ana msih ingt lagi, ana mse zaman2 skolah dulu,  ana xdela membeli sgt mcm2 budak2 laen kt asrama. Bekalan makanan yg ana beli mgkin ckup utk smggu shj,tu pon mcm maggi, roti beras, air kotak soya ke whereas kwn2 ana yg laen, beli mknn simpanan smpaikn mcm nk buat stock sebulan pdahal mak ayah datang setiap mggu lawat. Mse tu ade la timbul perasaan jeles sume kan, sbb ana xbole nk dpt mcm org laen dpt, tp mse tu, ana cuba belajar utk memahami kondisi keluarga. Sbb ibu dan ayah bukan kene afford ana sahaja yg nk pergi skolah, tpi adek2 ana yg lain jugak. Byk lagi kenangan2 bersma kesusahan kluarga dlu.

 Even dahulu pun, mse zaman2 skolah, ana selalu dgr kwn2 ana jalan p KL sume, p melancong sne sini. Bagi family ana dlu yg x berkemampuan,ana kene dengar je la dieorg bercerita psl sronok p jalan2 SOGO, KLCC etc sume kan. Alhamdulillah, mse zaman skola ana dlu, Allah kurniakan ana bakat  dlm bidang percakapan nie. Sbb ana jeles punye psl nk rse mcm mane naek flight sume kan, ana msok interview utk wakil skolah utk ke semenanjung dlm pertandingan forum. Dan dari ctue, cikgu2 ana discovered yg ana ni ade bakat dlm bidang perbahasan sume, ana terpilih utk jd wakil skolah sbyk 2 kali utk pertandingan forum di semenanjung, mse tu kt Negeri Sembilan and satu lagi kt Pahang. Dan tidak cukup dgn tu, ana sggop msok Kadet Polis smpai muka jd hitam legam sbb hari2 kene berlatih kawad kaki. Sbb nk jdi wakil skolah ke semenanjung punye psal, waktu tu utk Perkhemahan Kor Kadet Polis MRSM Se-Malaysia di Besut ,Terengganu.  Alhamdulillah, berkat rezeki Allah bagi,ana syukur sgt2 sbb ana xpayah nk susahkn family ana nk hntr ana jejalan kt semenanjung gune duet mak ayah, sbb Alhamdulillah, sume fully sponsored by skolah ana mse tu. Syukur sgt sbb Allah bagi rezeki dalam caranya yg kita xbleh nk sangka kan:’)
Jadi through ups and downs dalam hidup ibu, yg paling byk menyaksikannya pd waktu itu, pastilah ana dan juga akak sulung ana. Tidak ketinggalan jugak adik lelaki ana yg jaraknya 2 tahun je dari ana. Setiap yg ibu lalui dlm kehidupan ibu sbb nak bagi anak2 dia hidup senang, kteorg lihat dgn mata kteorg sndiri. Betapa susahnya ibu dan ayah nk cari rezeki kan.  Ble ana dan akak ana dah membesar, kteorg blh smpai menangis lagi teringat pengorbanan ibu mse kteorg  kecik2 dahulu sampai la skrg. Disebabkan byk menyaksikan kesusahan yg ibu lalui, benda2 tu sume byk mengajar ana erti kehidupan. Smpailah ble 2 tahun lepas,  ibu ana dpat kontrak kantin and RMT, Alhamdulillah rezeki keluarga menaik mendadak sgt2. Ayah pun pd tahun yg sme dapat Anugerah  Kehormat Perkhidmatan Cemerlang dr Ketua menteri. Mase tue taw nk ckp betapa syukurnya ana..sbb dari kecil lagi ana tgok mak ayah ana hidup susah kan sbb nk membesarkan anak2 jdi mcm skrg..alhamdulillah, berkat kesabaran mak ayah, Allah murahkan rezeki. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah:’)

Mcm ana ckp kt atas td, ble ibu kene uruskan RMT dan kantin pada mse yg sme, ana dpat rsekan kudrat ibu xsekuat dan segagah dahulu. Ble everyday ibu kene keluar bekerja pd pkol 4 pagi non stop, and balik dlm pkul  6 ptg mcm tu dan pkul 9 mlm nye plak kene kluar lagi ke pasar mlm utk beli brg2 kantin yg terkurang ke ape. Mse ana cuti, bole la nk tolong ibu angkatkn plastic sayur, buah2 yg berat tu.beras yg berkampit2 byknye.sampaikn at one point, ana ckp kt diri ana sendiri, seriously ibu kene angkat bende2 ni sume sorg2 ke kalo ana xde,? akak kuliah kt Uni, adek2 plak skolah asrama, and tinggal la dua org anak adek ana sbgai penghibur hati ayah bonda tatkala kami yg laen xmmpu nk berasa bersama ayah dan ibu selalu. Ibu mmg la ade pekerja kt kantin tu, tp mse kantin tgh beroperasi, mmg ibu jela yg bole keluar nk beli brg2 runcit utk kantin. Pekerja lain, akan in charge kantin fully ble ibu xde kt kantin. Kalo ana tgh bercuti, mmg ana akan tlg ibu tiap2 hari angkut brg msok kete, angkat barang keluar msok kantin. Sbb tu ana xmmpu nk jdi ayu smpai skrg, sbb mmg dr kecik lagi ana diajar mak ayh berdikari buat kerja sndiri.  Angkat bende2 berat mcm 2 kampit beras pd waktu yg sama tu kira kerja biase mse tlg ibu kt kantin dlu.


Pernah sekali, adik lelaki ana bercerita pd ana tntg ibu ana yg berjaga smpai pkul  2 pagi sbb nk ptong jambu utk dijadikan buah-buahan hidangan utk RMT keesokkan hari nya. Adik  ana pada mulanya tidak tahu bahawasanya pd mlm sebelumnya ibu ana kene berjaga, tp ble pagi tu sblom nk berangkat pulang smula ke skolah (kedudukan skolah asrama adik ana memakan masa selama 4 jam dari rmh), adek smpat bertnya kpd ibu ,”kenapa mata bengkak?” ibu smbil tersenyum menghulurkan bekas berisi nasi lemak utk dijdikan bekalan adek spnjg perjlnn ke skolah, mjwb pertanyaan adek, “semalam ibu potong jambu smpai lewat sgt rsenye.”  Adek yg mendngr nya hnya mmpu menahan tangisan pd waktu tu sbb nk control macho:P, tp ble dh msok dlm bas, berderai jugak airmata seorg lelaki haa.kene berjaga pkol 2 pagi dah tu plak kene bgon pkul 4 pagi utk fetch pkerja and bukak kantin sume. Mmg adek ana meyesal sgt dlm perjalann pulang ke skolah tu sbb kalo mlm semalamnye adek xtdo awl, dan tlg ibu, ibu xkn perlu berjaga smpai mcm tu sekali, kata adek bila bercerita pd ana. Mse ana dapat tahu cerita ni, ana msih kt shah alam lagi mse tue, sbb tgh buat preparatory study kan. Allah, ble dgr je crita adek tu, hnya Allah je tahu perasaan nk balik mse tu.
Jadi bila balik bercuti,ana figure out bnde ni, ana usahakn semmpu yg ana bole utk tolong ibu settlekn buah-buahan yg kene ptong  sume tue sblom keesokkan harinya, tolong ibu gosokkan baju adik2. Kalo ibu kene keluar pkol 4 pagi, ibu akn tggalkan adik2 ana dgn ana. Jdi yg kene mandikan, sediakn sarapan utk adik2 adalah ana, tu pon musim cuti je ana berkemampuan nk buat mcm tue.kalo ana xde, adik2 ana pon kene ikot ibu sekali ke kantin, bgun pkol 4 pagi. Sdey sgt ble ibu kdg2 kene bwk dua org anak kecilnya pegi bekerja bersma2.  Teringat zamn ana dan akak sulung ana mse kecik2 dlu. Bezanya dulu, kteorg bersama ibu pergi ke hulu hilir naek trun bas,jalan kaki, tp adek2 ana yg kecil ni dh gune kreta dah. Alhamdulillah, walaupun suasananya berbeza, namun jauh disudut hatiku, ku inginkan adik2 kecilku jua mengerti pengorbanan ayah dan ibuku, spertimana kami mengerti keadaan ibu ayah kami.Kadang2 akak pon balik jenguk ibu, walaupun busy dgn kuliah kan. Alhamdulillah, akak ana dpt Uni yg xdela jauh sgt dr rumah, jd msih ade yg bole tgokkan ibu, ayah dan family waktu ana xde..kadang2 akak ni siap bawak adek2 pergi ikut sekali usrah,(Alhamdulillah, akak ana pun sudah bergiat aktif dlm jalan tarbiyyah ni). Walaupun ana dahulu yg memulakan langkah dlm jalan tarbiyyah ni sebelum aka kana, tp ana dpt rsekan yg aka kana lbih proaktif dari ana.Alhamdulillah sgt2! And im glad that I have a sister yg selalu remind kami adik beradik to be humble eventhough kita hidup senang sekalipun. Terima kasih akak!! Ibu selalu pesan, walau mcm mane senang pon kte, kte kene sentiasa ingt bahawa kita pernah jd org yg susah,dan kte kene hormat org yg susah. Pandang org susah dgn pndangan yg mulia. Kdg2 terharu kt ibu, sbb everytime kalo lps hbis kerja seharian di kantin, mknn lebihan pasti akn diberikan sme rata kpd pekerjanya, sbb rata2 pkerja ibu smuanya bukan dr kluarga yg senang..

kadang2 ble berjauhan ni rse sedey pon ade, sbb rse jauh dari family kan. Byk event dlm kluarga dan moment2 penting dlm kluarga yg dahulu mse kcik2 kte bole sme2 berada bersama kluarga, tp ble dh besar, kene belajar jauh2, sungguh, mmg sgt memerlukan mujahadah yg sgt besar. Kalau bole rse nk graduate cepat2, supaya bole berbakti pd kluarga, tp kita jgn lupa, bahawasanya, ummah pun memerlukan sumbangan kita.

Ayah selalu pesan kat ana mse kecik2 dlu, even kt adik beradik ana yg laen pon, smpai kteorg besar ni pun ayah selalu ckp camni, “ Ayah cuma bole bagi kail untuk anak2 ayah, tp yg kene memancingnya adalah anak2 ayah sendiri.” Dan ayah selalu pesan, kalau ayah dh pergi nnti ayah xmungkin dpt  tinggalkan harta yg byk utk anak2 ayah, tp ayah mampu tinggalkan ilmu utk anak2 ayah. Ayah dah bagi anak2 ayah sekolah elok2, jd bentuklah diri agar dpt jdi insan yg mampu berbakti. Sdeh sgt ble ayah bagi nsihat mcm ni kt kteorg adik beradik..

Jd untuk dijadikan ending utk post ini, hargailah ibu dan ayah kita sementara mereka msih ada. Ucaplah kata2 cinta kita pd mereka.  Kalo sblom tdo, bole amalkn salam and cum mak ayah kte before tdo, mintak mak ayah doakan kebahagiaan kte dunia akhirat, dan mintak maaf pada ibu ayah kita..insyaALLAH, moga Allah redha akn usaha kita.Kadang2 kte silap, kte punye psangan, kte couple sne sini, kata2 cinta yg diluah pd pasangan lbih byk drpd insan yg lbih layak mendapatkannya dlm hidup kita iaitu mak ayah kita. Bila berjauhan, call mak ayah, tnya khabar mereka, sbb bila mak ayah kita dh meningkat usia, mereka memerlukan keberadaan dan kasih sayang anak2 nya lbih drpd harta benda yg kita sajikan utk mereka. Sometimes we’re busy growing up, but we forget  that they are too growing old..

Sometimes, kte rse kte susah, tp banyak lagi orang yg lebih susah daripada kita.jadi belajarlah utk bersyukur dgn setiap yg kita ada. Hargai apa yg ada disekeliling kita, apa yg ada di hadapan kita. Mintak pd Allah dgn sebenar2 pengharapan, insyaAllah, lambat atau cepat, Allah pasti akan memakbulkan doa kita. Bersangka baek pd Allah itu adalah kata kuncinya, kerana Allah itu adalah mngikut sangkaan hambaNya padaNya.. J
Dan, bila kita ade matlamat, go and strive for it! Bukan dgn hanya hangat2 tahi ayam, tp dgn satu determination yg sgt tinggi! Dan ingatlah Allah itu bersama hamba-hambaNya yg bertaqwa. Ingtlah dlm setiap usaha kita, biarlah diiringi dgn baraqah Allah SWT. Dan ingatlah apabila kita berjaya , kita berjaya atas izin dan kekuasaan Allah dan bukan kerana usaha kita semata-mata. Bila smua perkara yg berlaku dlm hidup kita, kita pandan dgn kaca mata Islam,insyaAllah, hati akan jadi sangat2 BAHAGIA..

Ana pernah ckp kt ibu, xnak kawen dgn org kaya..haha! xtahu la knape. suke yg sderhana shj..yg bole trime background family ana sume. Sbb ayah pun bukan dr kluarga berada dulu, tp bole bahagiakn kami dan besarkan kami dgn sangat baek..alhamdulillah!

Post ni sje nk reveal kehdupan ana. Sebagai satu perkongsian buat smua.bukan ingin menyatakn bahawa family ana ini sempurna.. Syukur jua pd Allah ats rezeki yg diberikan dr arah yg tidak disangka2..

Terima kasih ats kesudian membaca post kali ni. panjang kan? lps ni msti xnk bce dh post2 baru! haha!

syg fillah, ibu dan ayah;) insyaAllah, balik ni akan memaksimumkn waktu untuk berbakti pada mak ayah!insyaALLAH. 

oh, akak adibah! terima ksih sbb reserve my name utk jadi ajk disiplin utk prog PGIS nnti..! ahah!





Monday, February 25, 2013

My Shin Chan!

My laos's friend, Pouy, ever told me that, i really treat both of my younger siblings like my own daughters. And i replied her," ahaha! Really? Didnt realised it.But why u said like that?" "Because everynight u will keep on scrolling your photo album and see both aisyah's and beb pictures before u sleep",she replied. "Haha!really? No la, Actually, maybe i feel like that because i saw both of them growing up in front of me when i'd already reached my real teenage.( real teenage tu sbb mse tu bru rse mcm "oh!! best nye jd seorg kakak!!"wee!!) all the way since they're still a toddlers. Then suddenly i just have to leave them while they're in need of the their sisters' loves and cares. i'm the only one missing." Sob3.. Akak nk nangis dah ni:(

Will be home soon my sisters:) akak definitely miss all of u:')

Just bought two pairs of crocs for both of my 'daughters'today. Haha! Cant help myself.. Kali ni omiyage utk sume org dh beli except for aqilah.. Still thinking nk beli ape utk dye.. Wee!

Nk ckp tu jerhh=.=' mengada!! Ni sume sbb belek gmbr2 adik kt dlm fb td.

Assalamualaikum wbt:)

p/s: conversation antara sy and pouy adalah dlm bhase jepun yer:) yg kt ats translation jer:)

Friday, February 22, 2013

Examophobia~

Salam wbt.. a post which i should've posted on the day i just wrote everything randomly on my notes regarding this feeling..yes, the feeling of being afraid that the dunya will overtook the place of Allah in my heart.. The only heart i have. afraid of the feeling that the fear of exams will overcome my fear towards Allah, hence at that time i decided to leave all my reading stuffs on that day.i'm so ruined,confused and puzzled. got lots to study.at that time i was studying 天然化学( sorts of things like organic chem) and 無機化学(inorganic chem) if im not mistaken,when suddenly,i left my study table, took my purse, and just went straight away to get some fresh air and do some reflections while seeing Allah's creation..subhanallah:') sgt menenangkn mse tu! Btol la firman Allah, "Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal." (3:190)

Ya Allah,ble fkir2 balik knape la kne takot while everything sume bnde Allah dah decide utk kita kan.rezeki kita sume bnde Allah dah tetapkan mengikut keperluan stiap hambaNya. Maybe sbb ble teringt yg, if i failed a paper for my final exam, i really need to attend repeat exam and everything.Seriously, study mmg mcm hape je.Tunggang terbalik dahh.. Sbb tkot punye psl xbole balik kan.Tiket flight sume dh beli dah. And tiket flight tu mmg exactly the date of our last day of school. And repeat exam will be held just another week after. So kalo ttbe kene attend repeat exam mmg kne batal sume tiket flight, and mcm mane nk cari duet nk beli tiket flight yg bru kan. And adek perempuan fiqah plak patah tgn sbb jatuh dari katil kt asrama dye. And i just heard from my mom that, aisyah ttbe jd kurang happy utk stdy kt tadika after a girl in her class scolded her during school time. Just need to give some encouragements to aisyah!:( ya Allah, please, i really need to go back this time:'(

And yes, of course rindu seorg anak pd mak ayah:( xtahu la knape since i was in highschool, preparatory prog and till now, mengada sgt nk homesick..

Hmmm.. Pape pun, mmg kene check and audit diri balik kan. Kene hati blh jd lemah sgt mcm tu.. And ble fiqah pkir balik, why do i have to be afraid, sdgkn Allah ble Ida katakan KUNFAYAKUN, maka jdilah ia biarpun seluruh dunia mahu menolaknya.. Allah:') begitulah ditetapkn smula keyakinan ini pd sang Pencipta.. Moga azam tetap trus teguh dan digenggam penuh tabah!

Salam mujahadah buat smua:)

The picture of my stuffs at that time. Too miserable right?! I even tried to stdy two subjects at a time!

Wednesday, February 20, 2013

Senpais Farewell Dinner:)

Assalamualaikum wbt:) alhamdulillah,actually xptot buat post ni pd waktu kritikal mcm ni,as tomorrow,insyaAllah, i still have another paper to go, which is Japanese language exam:) but since the exam will be held for the three of us only, which is me,mazni and thanapat buranorm(foreign student from thailand), we're just gonna act cool:pp pape je la pkah kan:) hg mmg suke bajet relax skrg kan.. Esok gelabah nk hafal kanji bagai..:p

Ok, just to make this post simple and short, actually today ade farewell dinner utk senpai2 kami yg dah nak sotsugyou (graduate) this year. So ade la buat mkn2 sket:) and mlm ni brg2 hiasan and mknn sume sponsored by senpai2 3rd year kteorg. Senpai2 3rd year mmg sume mmg superb bab2 mknn. And kteorg pon dpt cute and nice goodybag as well.

To be frank, ttbe rse sdeh nk bagi senpai2 ni tinggalkn akita xlame lagi. Kalo xsilap, ade 14 of them yg akan graduate this year. And utk fiqah, dieorg mmg senpai2 yg sgt baek. Eventhough fiqah xdela rapat sgt dgn senpai lelaki, as mgkin dieorg segan nk ckp dgn fiqah la kot ea ( senpai perempuan yg ckp cmtu), so i consider that is very true la kot. tp senpai onna sume kteorg kamceng sgt2:'( since kteorg pompuan kt akita ni cume ade 13org je out of 47 of us yg ade kt cnie. Keluarga akita mmg happening sgt2:') i mean, mmg la kt akita ni, tarbiyyah nya blum meluas kalo nk dibandingkn dgn tmpat2 laen kt jepun ni, tp still, kte kene doakan la ea:) bersangka baek,insyaAllah!

Ble senpai2 yg akn graduate buat speech msing2 td, rase sebak terharu pon ade. Xtahu la knape. Mgkin sbb akn rse kehilangan la selepas ni kan. Ble fkir2 balik, mcm mane la aku kalo berada kt tmpt dieorg ni nnti? Hari ni maybe aku akn rase nk sgt cepat2 graduate, so that i can balik, and take care of my mom and dad.Tp ble dgr speech senpai, sumenye mcm berat hati nk tggalkn jepun. And some of them dh dpt job kt cnie. So all the best utk senpai2 yg akn bekerja di cni or for those yg akn back for good. And ade gak senpai kami yg akn melangsungkn perkhwinan xlme lagi:) so congrates jugak kak safiyyah:)

So fiqah, sementara msa msih ade ni, kene treasure btol2 stiap waktu yg ade kt negara org ni. Xkn sje2 Allah bagi fiqah study kt cnie, stdy chem engi dlm jepun yg mcm2 ragamnye, tunggang terbalik stdy, melainkan Allah dah tetapkan bermcm2 hikmah di sebaliknya. One thing la everytime fiqah rse give up nk stdy dlm japanese psl all those chemical stuffs yg smakin hari fiqah belajar, rse mcm semakin byk plak bnde bru yg kluar and certain things yg fiqah kdg2 xpham satu habuk, and it takes me sometimes a week to understand, whereas other people, i mean my japanese friend dh blh catch up dah:'( tp fiqah selalu bisik dlm hati that i just need to be husnuzon kt Allah. Mcm mane susah sekalipun, ingtlah, bahawasanya Allah tidak akn pernah walau sekalipun ingin menzalimi hambanNya. Sbb Allah itu MAHA PENGASIH. Dan Allah dh ckp dlm Al Quran, bahawasanya Dia tidak akn membebani hambanya melebihi ape yg mmpu ditanggung oleh hambaNya:') subhanallah:) sometimes fiqah xtahu nk ckp cmne, nk express cmne, how thankful i am to be borned as a muslim:') sujud syukur yg dibuat everytime slps solat pon xkn mmpu nk balas what Allah has given to me all this while. Mcm terlalu byk sgt2, smpai at one point, fiqah akn rse is Allah satisfied? For what i've been doing all this while? Am i really struggling for every single things that i do in my life for the sake of Allah? :'( ok, ini reflection utk mlm ni yer:) so, sblom sy terover excited plak nk menulis kt cnie, so let us end this post with some pictures of us during our senpais farewell dinner:)

Lets check it out:)
Ok, till then:) assalamualaikum:)













Sunday, February 17, 2013

Just things that i need to say

Assalamualaikum:)

Rasenye mcm dh berabad lamenye xupdate blog kan:') sobsss.. Kesedihan Melampauuuu!

Just nk bgtaw kt cnie, recently smenjak dh dlete application facebook dlm iphone jd kurang aktif sket utk m'update status2.. *cheh, bajet retis ko pkahhh:p

Reason utk mendelete app FB dlm phone tu, sbb nk exam kononnye:pp but, seriously, this time it really works!!! Mantoppp ko pkah!! Klo dlu, sblom exam chewahh kononnye nk deactivate FB, tp hampehhh! At last, bukak blik account sblom due date! penat buat pinky promise ,tp jnji x dikotakan lgsung! Hehe! Marah kt diri sendiri. Never thought that deleting this apps is the best way that i can do in order to avoid myself to spend soooo much time on FB. Yep, basically, i didnt use FB to do those lagha things..(i hope so) except for certain things i guess. For instance, if i need to stalk someone! Someone tue refers to sape2 la at that time sy rase curious nk tahu. Wee! Dont blame me.. Bcos im a type of person yg mcm cacing kepanasan if curious sgt pd sesuatu bnda. And if i cant figure out that particular things at that time, seriously, the curiosity can kills me inside out! Haha!

Ok, so jgn heran kalo sy jrg update fb ke ape..maybe from now on, i'll be more on blog. I guess so.. I got my own twitter? But things doesnt seems right there. People tend to judge.. Even if you're perfect people will still judge u, then why bother? =.=' this judgemental things always happen to me since i'm in highschool. Like seriously, the cycle is still runnning.. Tp xpe. I know what am i doing.. And as long, everything that i've tweeted i already told everything to Allah, the One and Only who really understand me better than any other people does..

But still i'm on my twitter.. :) maybe la ade some of my tweet yg mcm x matured ke hape, but whyyyyyy.. I mean, xkn la xbole nk tweet mcm gune bhase pasar tu kan....

And i do make my twitter as a platform to remind others too.. And to make self-reflections too:)

Ok, salam dr akita:)

Cant u notice that there's something missing in that picture?! Aha!




Friday, January 4, 2013

Sweet talker?

Assalamualaikum wbt:)

Post kali ini pendek je insyaAllah:)

Entah sejak kebelakangan ni, mudah je org2 nk bercerita soal kisah cinta mereka kpdku~ aku mengerti mereka yg bercerita kpd ku masing2 mengharapkn cinta mereka adalah sesuatu yg diredhai Allah..aku cuba mendengar satu persatu cerita mereka, mendengar dgn penuh tekun. Aku percaya, mereka yg bercerita pastilah sudah meletakkan kepercayaan mereka kepadaku sblom mereka memulakan bicara tntg kisah kehidupan mereka..aku terharu plak ttbe~ terharu krn diberikan kepercayaan sebegitu. Pdahal usiaku msih muda, dan mereka yg berbicara dgn ku ada yg lebih tua drpd ku dan ada jua yg sebaya dan ada jua yg lbih muda..org ckp kalo bercerita dgn aku lbih senang. Sbb aku mcm bole bce je cerita dieorg dlm fikiran. Haha! Physcho sgt ke aku?! Hoho

Mcm2 gak cerita yg aku dgr.. Ngeh4:)

Oh, aku smpat berkata begini td,
"i dont believe in man without action..fiqah xcaye lelaki yg sweet talker.. Sbb kebanyakan lelaki yg sweet talker mse dlm perkenalan dgn kita, akn remain as sweet talker je at the end. Making a promise without action, is nothing.. Jd better jauhkn dr awl2 lagi.

Yes! Sbb ape? Org sweet talker ni pndai ckp je.. Kang ble kawen, kita rse cam mamat yg kte kawen hampeh kan.. Pastu menyesal xsudah.. Jd jgn la terpedaya dgn lelaki yg suke mengayat.. Action speaks louder than words okay!
So buktikan kalo u sungguh2 nk dptkan seseorg tu sbgai isteri kamu.. Chewahhh! Gtue haaaa..
Kalo seorg lelaki ikhlas nk kenal kte, bile knal trus approach mak ayah kte bukan..

Oh, fiqah pon mengharapkan akn ade lelaki yg hadir dlm hidup fiqah, bole approach mak ayah fiqah nnti sbb nk melamar aku nih. oh, ade ke yg sanggup mslhnye hoi fiqah?? Oh ye, hati aku bukan mudah cair pd lelaki.. Hmmm.. InsyaAllah.. One day mungkin?! Ameen..

Aku pon teringin nk ceritakan kisah cinta aku pd org:) haha! Tp aku nk Allah yg lakarkan kisah cinta itu utk aku terlebih dahulu..

Bercita2 tinggi nk jd seorg wanita solehah.. Ameen! :)

N aku xsbr nk bcekan surah yusuf, surah maryam, surah luqman, mase aku mengandung nnti! ( Oh ya mmg akn geli sket bce post ni kan, sbb nmpak cam mengada) InsyaAllah..Nk sgt anak2 blh jd soleh solehah. Tp sblom tu aku pon msti jd yg solehah dulu kan..:)

Eh, ini bukan angan2 habuk je.. InsyaAllah, akn aku kotakan.. Chewahh! Gtue haaa.. Tanpa angan2 xkn wujud impian kan..

Ok, waallahualam.. Tu sje yg nk dismpaikan.. Bagi yg masih mencari, bersbarlah menunggu jwpn drpd Allah.. Jom terlebih dahulu, sme2 perbaiki diri. Kata nk jodoh yg baek n soleh/solehah, so kte pon kene la jdi soleh/solehah dlu dok?:p

Salam wbt! ^^