Follow by Email

Monday, December 17, 2012

MENCARI HIKMAH PADA SESUATU

*jgn judge entry ini melalui bhasa yg digunakan:)

Asssalamualaikum..alhamdulillah...satu entry yg julung kali bleh buat sbgai chem engi student kt jepun ni. Hari2 kene fkir itu dan ini..buat kadai itu dan ini..kadang2 smpai menyampah sbb kene buat note pnjg2 dlm clas, non stop tgn bergerak mcm machine typewriter dari mula 8.45 pagi  kelas smpai 4.35 petang. hari2 kitaran yg yg sme buat otak pening..kadang2 balik dr kelas, hempap badan ats katil, otak blank! haishhh..trok kann? seriously student course lain mmg xde habat sgt mcm budak chem engi punye course..n smpai stu tahap rse nak tukar course pon ade..sbb bdk2 course lain, assignment xbelambak, lab report x bykkk..

And mggu lepas jgk i guess mggu yg haru biru sket dlm catatan sejarah kehidupan aku kt kosen nih...Firstly, tutor Japanese kesayangan aku, yg dok handle aku dari awl aku smpai kolej ni ttbe pindah pd hari yg x aku jangkakan..Hari tu dye pindah, hari tu jugak dye bgtaw aku dye nk pindah! mane x gelisah aku????? yelah, lps ni kalo xde tutor dh kene p skolah sorg2, xde org nk tggu depan pintu asrama lagi n jalan sme2..pastu, kalo ade assignment yg nihongo nye ntah pape yg aku xpham, dh tu nk tnye kt sape lagi kalo bkn tutor kan?? pastu, mmg hubungan aku n tutor sgt rapat pon..and disebabkn tutor aku ni antara student plg cantek kt skolah ni, dgn tidak semena menanya, nama aku pon naek dlm kelas tu.haha! itu bonus okayyy!  even  kt lab pon, budak2 laki kelas kteorg sggup tggu group aku n Masumi hbes, n kalo mggu tu giliran kteorg kene bersihkan lab, budak2 ni akan tlg kteorg skali buat lab cleaning..btw, sape2 group yg buat cleaning adalah group yg plg last sekali hbiskan lab! n yes, group aku n Masumi (nama tutor aku) mmg kerap hbiskan lab lmbt. seriously, kerja2 lab mmg xpernh menyebelahi aku! haishhh... kalo dh msok 5th year nnti xtaw la cmne!! moga Allah mudahkn, insyaAllah.. berbalik kpd kisah tutor aku, alhamdulillah, walaupun dye dh pindah, aku n dye lagi kerap berhubung through messages lately..bahagia btol ade tutor cantek n baek mcm dye..alhamdulillah! walaupun skjap je nikmat Allah kasi, tpi ckup bermkna bagi aku:) walaupu dlu2 aku pernah rse cam tutor aku ni kdg2 mengabaikan kerja2 dye utk aku, sbb busy layan boyfriend dye, tp aku pon kene la memahami kan..dieorg naluri msih 18tahun kan..mmg bese la kalo terlayan sket dgn indahnya cinta ni haaa.. dlm friendship mmg akan ade mse up and down kan,..jd kene la belajar give and take! yeah! berjaya kawal perasaan! actually perasaan xske aku tu bkn pd tutor aku, tp lbih kepada BF dye..hehe!

and secondly, dlm mggu yg sme gak last week, classmate aku meninggal dunia:( yg ni part pling aku trauma skali kt cni dlm tahun ni..kwn meninggal sbb jisatsu..seriously, i mcm susah sgt nk caye, akan ade antara classmate aku yg akan bunuh diri.. yelah, bayangkn, ini FIRST year aku smpai kt cnie. and x smpai setahun tup2 ade clasmate sendiri meninggal. pastu bdk laki ni mmg pernah ajar aku buat excel sume dlm kelas komputer sume..mmg aku ni noob sket bhagian computer.hehe.! excel je la yg noob! tp, mmg seriously sdeh kot... insyaAllah, esok akan pergi utk majlis berkabung kt rmh dye..huhuhu..macam2 bnde plak aku experience dlm tempoh setahun ni.. mcm2 perkara yg berlaku di luar jangkaan..tp satu la kan yg kesal...sbb slh satu sbb dye bunuh diri tu, sbb  dye xtahu asal tujuan dye kene hidup kt dunia nih..:( ya Allah... only if the know.yg sebenarnya, dunia ni kalo kte ade pegangan agama, yg menjdi sumber kekuatan kita cuma satu je, Allah.. i repeat, ALLAH.. down mcm mne sekalipun, kalo btol pegangan kte tu teguh, mcm mane pon tinggi n kuat pon badai yg melanda hidup kita nih, xperlu kita mencari yg jauh, sbb Allah tu dekat..ingt, kembali smula pd Allah...

tp nak dikatakan Allah ni Maha Pemurah, Maha Pengasih, Maha Mengetahui, DIA lah Maha segala-galanya, dlm perkara2 yg Allah hilangkn utk aku dlm hidup aku, Allah gantikan dgn byk benda baru smpaikan aku rse mcm, Subhanallah! Allah is great! yes, Allah is fulfilling my wishes! alhamdulillaH..seriously, Allah Maha Pemurah..Dia mmberi sesuatu tepat pd waktunya..bkn pd waktu yg kita nak, tp pd waktu kita memerlukan... dan tidak pula Allah menghilangkn sesuatu daripada kita, melainkan Dia ingin menggantikan sesuatu yg lebih baik utk kita..ALLAH tu Maha sweet taw!:) 

mulanya dgn kehilangan tutor aku kan.lps tutor pindah last time, agak tunggang langgang gak keje aku,.report x siap. sensei mula la dok cari aku, tnye aku knape x hntr report sume..actually, nk je bgtaw sensei, otak aku msih trauma..sbb classmate aku meninggal..and dgn ttbe nye tutor aku pindah tanpa aku set mind aku dlu yg dye kene pindah ttbe.. tp ape yg aku cuma mmpu ckp kt sensei mse tu was that " ini smua slh sy sensei. sy mintak maaf. sy akan hantar2 report2 yg tertangguh secepat mgkin". yess! itu sahaja yg aku mmpu jwb. seriously laju je perkataan tu klua dr mulut aku.. sbb aku tahu kalo sekalipun aku bgtaw alasan2 yg mmg nmpk mcm x muhasabah di mata sensei tu, akan menjdikan aku sbgai seorg yg suke nk memberi alasan..jd at last, aku jwb tuh je..mgkin shj ayat tu Allah yg aturkan utk aku..sbb ape? sbb lps sensei jmpe aku lps klas tu, aku klua dr kelas, n mmg mse aku ckp dgn sensei tu air mata aku ni dh bertakung dh, tggal mse nk klua je mse tuh..tp aku tahan je dpan sensei..mse aku klua dr clas tu together dgn sensei yg tegur aku tu, aku cuma fkir nk pegi tandas je mse tu. sbb airmata aku ni mmg dh xleh ditahan lagi dah. and mse aku otw nk p tandas tu sensei jalan mengiringi belakang aku since dye pon nk meninggalkan kelas kami tu kan..ttbe sensei tu paggil aku, dgn muke penuh pengharapan dan semangat, dye ckp, " Afiqah san, GAMBARIMASU!" aku dgn airmata yg stil bertakung tu, cume mmpu ckp "HAI!" n aku tros melangkah laju ke tandas, dan laju je airmata aku ni kluar..seriously, hati aku ni mm fragile sket. n disbbkn aku taw, kalo aku menngis, aku bole cool down sket lps tu, aku pon nanges la smpai hati aku ni puas..mmg seriously, mggu lepas adalah mggu down sgt bgi aku...salji trun pon aku buat xkisah..otak aku selalu melayang nk p tukar course, p tukar skolah, xnk dudok cnie lagi..with the whole system di jepun, yg membuatkan aku jd robot dlm sekelip mata..dgn sensei yg mendambakan perfection..

tp sebenarnya tidak smua begitu kan..aku percaya ini smuanya aturan ALLAH..ALLAH nk kasi hambanya kuat, dlm medium n ape cara sekalipun dye akn guna..walaupun pd mulanya hambaNya akan rse sperti dikhianati, disakiti, tp Allah jualah yg Maha Mengetahui..belajar mencari hikmah..bkn hanya mencari salah pd sesuatu keburukan yg menimpa kita..itu yg aku belajar and muhasabah balik! dlm permasalahan kte, kte xbleh lari daripada menghadapinya..jgn lari daripada masalah, tetapi belajar menghadapinya! seriously, mse aku menghadapi saat down ni, sbb mggu lps aku kan dh xde tutor kan, jd aku balik kelas sorg2 la..sbb dlm clas aku, aku sorg je pompuan yg tggal kt hostel..mse aku jln sorg2 tu, aku selalu ckp sorg diri..haaa.... ni bkn sbb aku dh gila ke ape..tp sbb aku rse ble aku ckp sorg, aku sebut nama Allah byk kali, aku rse mcm Allah btol2 berckp dgn aku..seolah2 menemani aku dlm perjalanan aku ke kelas tu..aku luah perasaan kt Allah mse tu jugakk..inilah yg best jd seorg Islam, seorg muslim seorg mukmin kan..sbb ape, awk xperlu nk cari jauh2 teman utk bercerita, awk bleh je bisik dlm hati awk, xpun awk luahkan je..Allah Maha Mendengar..Maha Mengetahui ape yg tersirat di hati, tanpa perlu dilafazkan..kalo nk dilafazkan sekalipun, biat yg pertama mendengarnya adalah Allah! jgn ketepikan ALLAH dlm masalah kamu..jdikan DIA PENASIHAT terAgung dlm dirimu..jdikan DIA penDENGAR SETIA setiap luahan kita..wlaupun aku taw, rmai je antara kita yg mengadu kt kwn2 rapat gak kan..termsok la aku..tp kte xleh slh anggap kt kwn2 kte yg mengadu kt kwn2 kalo dye ade mslh..mgkin shj dye dh byk mengadu pd Allah kan..cumanya dye memerlukan bende tu utk diluah pd seseorg je..somenone yg dye boleh percayai..bagi aku, xslh..as long as kte msih meletakkan Allah pd TEMPAT yg sepatutnya dlm HATI kita..bahkan yg TERTINGGI dlm hati kita...

ble Allah hilangkan aku tutor kesayangan aku, ALLAH bagi aku tutor yg plg bijak dlm kelas aku..tutor aku yg baru ni, walaupun dye lelaki aku senang gak bekerja dgn dye. dye ajar aku cmne nk berdikari buat report sndiri,assignment sendiri..dye yg bagi aku sedar, aku kene belajar bahasa dieorg! dye tahu, in fact satu kelas tahu, aku mmg msih terikat dgn pembelajaran dlm english. sbb mmg aku xleh nk trime bhase dieorg lagi! skrg aku dh belajar menerima.and aku msih belajar lagi..byk bnde yg aku kene improve..ble aku fkir2 balik, xyah la nk mengada2 dgn english aku..sbb xleh gune pon kt cnie..dh alang2 smpai cni, belajar hbis bahase dieorg, .yep, mmg bkn suatu yg mudah bgi beginner mcm aku..nak2 lagi aku amek chem engi kt cnie. sume bnde byk menguji kekuatan daya ingatan.bygknlah, kte belajar chemistry kt skolah gune BI pon kdg2 susah nk pham kan..apetah lagi kalo dlm kanji, kalo xpham kanji, dh xleh bce dah..kalo xleh bce, mcm mane nk paham???!! kan? kt cnie la kesabaran aku mmg sgt diuji mse nk stdy. kejap2 bukak dictionary electronic aku .pastu hafal kanji plak..pastu kene hafal fact chemistry..nk memahami fact tu satu lagi hal kan?haishh..byk bende kan?? mmg mendou kan..tp nk buat cmne..aku yakin ble mula2 susah aku kene belajar gni, aku tahu Allah menyimpan hari2 senang bagi ku, yg msih dlm rangka rahsia dan suprise dariNya buatku...SABAR!!! .bermula mggu ni aku rse semangat aku kembali pulih! alhamdulillah! 

and hikmah dripada perpindahan tutor aku tu, aku merasakan, yg classmates aku byk yg dh berani mendekati aku..kalo dlu2 nye, mse tutor aku ade, aku asyik berkepit je dgn tutor aku.jd budak2 kelas aku jarang la ade pluang nk borak2 dgn aku except for kalo ade kelas Pendidikan Jasmani je..ble tutor aku xde ni, mgkin classmate aku rse, aku dh hilang seseorg yg rapat dgn aku, n dieorg merasakan aku mmerlukan sokongan, jd dieorg tend to tegur aku selalu..ble aku mntak ajar je, dieorg semangat gler nk ajar kan..ble aku msok kelas, aku rse cam xtakut lagi dh skrg:) alhamdulillah! that was the best part i think! sbb selama ni aku selalu berdoa pd Allah agar Allah lembutkan hati classmates aku supaya tidak takut utk mendekati aku..selalu aku berdoa..krn sebelumnya, walaupun aku rapat sekalipun dgn tutor aku, tp xsemestinya setiap waktu tutor aku tu akan ade dgn aku utk support aku kan..at last btol gak sangkaan aku..ble ttbe tutor aku amek kputusan mendadak nk pindah..jd bagaimana caranya Allah nk bgi budak2 ni medekati aku adalah dgn menghilangkan tutor aku dr sisi aku..dctue Allah menampakkan hikmah disebalik pinjaman yg Dia dh trik balik dr aku.seriously, Allah Maha Pemurah:')..now,i  feel like crying...terharu pd Allah..

*dulu2 selalu ingt bdk2 ni takut dgn aku sbb aku ni mcm terrorist ke ape...haishhh..

Alhamdulillah, skrg ingin kembali kuat! ingatlah bahawasanya Allah menurunkan sesuatu ujian buat hambanya bkn bertujuan utk melemahkan hambanya tp MENGUATKAN lagi hambaNya itu..bergantung pd diri kta, sejauh mana kita mencari hikmah di sebalik segala sesuatu yg menimpa diri kita..dalam Al-Quran ALLAH berfirman, 

"Dan apa sahaja musibah yang menimpa kamu, maka ia adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan Allah memaafkan banyak (daripada kesalahan-kesalahanmu)."
(Surah Asy-Syuura 42: Ayat 30)

ingatlah, setiap yg berlaku tu disebabkan jua dosa2 kita yg lalu...

dalam AL-QURAN jua byk ayat2 yg Allah dah sediakan sbb nk bgi ubat2 kt hati hambaNya yg ble down2 nih..sweet kan ALLAH?

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat seksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya."
(Surah Al-Baqarah 2: Ayat 286)

    “Jika Allah menimpakan sesuatu kemudaratan kepadamu, maka tiada yang dapat menghilangkannya melainkan Dia sendiri. Dan jika Dia mendatangkan kebaikan kepadamu, maka Dialah Yang Maha Berkuasa atas segala sesuatu.”
    (Al-An’am: 17)

"(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: ‘Sesungguhnya Kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah Kami kembali’."
(Surah Al Baqarah 2: Ayat 156)

"Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauhul Mahfuz) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah."
(Surah Al-Hadid 57: Ayat 22)


“Dan sesungguhnya akan Kami berikan ujian kepadamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar. Orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan: "Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji'uun".”
(Surah Al-Baqarah 2: Ayat 155-156)


Alhamdulillah, insyaAllah..smpai dicnie sahaja...alang2 dh update jd terlbih pnjng plak:") moga ada ibrah yg blh diambil.:)

ingtlah, ble kte down ke ape, segala ape yg tlh kte pelajari dalam medan tarbiyyah harus digunakan dgn sebaek mungkin..aku percaya ini semua tarbiyyah dr Allah...

msih belajar utk meniti hari2 yg mendatang insyaAllah...

insan yg berkata, pasti akan diuji dgn kata2nya..moga saat diuji, Allah bgi kekuatan utk menhadapinya...

dan insan yg berkata tidak semstinya yg pling smpurna dlm perkataannya, namun dia belajar utk mempertahankan apa yg telah dismpaikan nya..moga Allah jadikan kita istiqamah,insyaALLAH!

p/s: sy rse terharu sgt2 kpd senior2 sy kt Jepun ni..shbt2 yg sntiasa menemani saat susah dan senang..Allah sahaja yg mmpu membalas jasa kalian...moga Allah kurniakan Jannah bagi kita smua...Ameen:)


kt bwah2 ni disertakan video2 yg kasi up sket semangat beberapa hari ini:

lets check it out!

The People of the Cave by Nouman Ali Khan




Jangan Menitiskan Air Mata Kerana Video ini - Ust. Asri


Gaza Apa Cerita??



Pendekatan dakwah - Aiman Azlan

sekian, waalahualam:) assalamualaikum wbt!:)