Follow by Email

Saturday, October 13, 2012

KU LIHAT ISLAM PADA MEREKA

Assalamualaikum wbt..alhamdulillah, syukur pd Allah ats segalanya..subhanallah, sukarnya utk menggambarkan rse syukur terhadap Ilahi dek kerana diri ini terlalu kerdil di hadapanNya..entah mengapa, lepas solat maghrib dan selesai mentadabbur ayat2 Allah, ana terdetik nk buat buat satu nukilan dlm blog ana ni yg dh mcm berkurun lame x update. Berhabuk dah kan...:'(

sblom memanjangkan lagi celoteh ana, ana nk bangkitkn satu persoalan, pernah x terdetik dlm hati kita, "Ya ALLAH syukurnya jd umat Nabi Muhammad SAW, umat Islam, penganut agama yg sebenar2nya berada pd jln yg lurus." pernah x????? ke xpernah??? yg xpernah tu, meh cepat2 check hati balik.tnye diri, muhasabah diri balik, KENAPA XTERFIKIR KE ARAH TU? yg pernah terfikir tue, agak2 mase tu ape perasaan kalian eh?? nk tahuuuuu.....curious tahap gaban*

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, yg menetapkan kehadiran ana di bumi yg sgt asing dgn Islam ykni Jepun utk menjadikan ana bertambah2 syukur kerana dikurniakan nikmat Islam. Subhanallah, syukur yg xterkata hnya Allah sahaja yg tahu.

Sungguh bumi yg asing inilah yg telah mengajarku erti lebih berbahagia menjdi seorg Islam. Di mana2 shaja kami prgi, pasti ada sahaja mata yg liar melihat kami.Bukan kerana wajah kami seperti alien atau apa, tp mgkin kerana pakaian yg kami kenakan pada diri kami. Penampilan kami yg bertudung, berpakaian melitupi satu badan, berjubah, berbaju kurung dan sebagainya. Mula2 smpai cnie dlu, agak terkesan dgn bermcm2 mata yg melihat dan tidak kurang jua ada yg berckp tntg kami sejurus selepas melihat 'keanehan' kami seolah2 kami xtahu apa yg mereka perkatakan. Padahal kami pham je laa, whai org2 Jepun sekalian. terkantoi dh gosip2 anda sekalian.:P

Tapi smua tu xmenjdi masalah bagi kami. Lama kelamaan, diri ini jd terbiasa plak dgn pndangan2 begitu.Gosip tentang kami dan sebagainya, sudah lali bagi kami. Bahkan rase mcm femes pon ade gak:P tp tu la hakikatnye bila nk menyedapkan hati bila diri mula diperkatakan mahupun berhadapan dgn pndangan2 sinis:)

Sukar utk kita salahkn mereka, sbb mereka xtahu apa2 tntg Islam. bkan setakat Islam, kewujudan Tuhan jua seolah2 tidak pernah bermain di benak fikiran mereka. Jika ditnya, di mana roh mereka pergi selepas mati?? " jawapannya,,hmmmmm... wakaranai desu ne..~ (sy pun xtahu). mgkin pergi ke hutan agaknya. (shinrin ni itte shimau kamo).." begitulah jwpn yg dieorg akan bagi..berbeza dgn kita umat Islam.. Jelas matlamat dan tujuan hidup yg Allah SWT dh gariskan berkali2 dlm Al-Quran bukan???

Pergi mana2 je tempat kt Jepun ni, terasa malu dgn diri sendiri..Alangkah indahnya peribadi mereka. Ana sebagai seorg Islam pon blh lihat peribadi Islam tu dlm diri mereka. padahal mereka bukan Islam. pergi la mane2 tmpt kt Jepun, pusat membeli belah atau sekecil2 kedai sekalipun. Service pelanggan sgt tip top! mmg first class ana blh katakan. Xpernah walau sekalipun ana pergi mana2 tempat yg menyediakn service pelanggan kt cnie ( cnth: restoran, supermarket etc), ana dapati kekurangan dlm service mereka. Cukup dgn senyuman, bicara penuh sopan dan tertib, tunduk penuh hormat dan sebagainya.Pernah one day ni ana pergi membeli belah kt shopping mall kt cnie, lepas bayar smua n nk amek shopping bag tuh, pekerja kt kaunter tu siap p kluar dr kwsn kaunter tu, and directly bagi shopping bag tu hand to hand kt ana smbil menundukkan sedikit badan ( i guess u guys can imagine kan? ). mmg rse mcm perghhh..mantap sgt nih:) Even kalo org tue berkasta rendah sekalipun, layanan tetap akan sama. kalo kt msia, kte bole tgok kt supermarket plg cepat dan senang. xramai yg senyum kt pelanggan kan? nak2 kalo letih, mmg masam je muka dgn pelanggan kan? Sebab tu balik Malaysia, ana akan tend to compare the differences between Malaysian and Japanese. sgt lain!:( padahal negara kita negara Islam, tp imej Islam blh ke trus lihat stret pd org tuh???? mcm sukar kan? ade tu mmg ade, tp bole kira berapa ramai kan??? *tertunduk malu:(

And tahap kebersihan cnie sgt dijaga. Boleh lihat terus pada toilet dieorg. mcm hotel pon ade! sgt terjaga. hmmm... kalo nk compare dgn msia mmg sgt jauh bezanya. tp xboleh jgk nk slhkan toilet kt msia, sbb toilet msia gune air trus dr paip kan... berlainan dgn Jepun, yg semuanya automatik..hanya tekan dan air terpancut dgn automatik.. actually, Malaysian goverment bole afford utk applikasikan konsep toilet elektronik ni kt msia, cumanya, mentality rakyat Msia msih sgt mundur dlm penjagaannya. mahu shj hari ini pasang, esoknya trus rosak.

dan yg kagum jgk kt cnie, kt tempat2 awam kebanyakan nya akan disediakan bilik2 khas utk merokok. dan bilik2 merokok tu siap lengkap dgn TV LCD lagi..sgt besar wooo.. dan bilik2 merokok ni sgt bersih. rata2 org2 yg merokok, smuanya mcm patuh pada peraturan. lepas merokok buang pada tempat khas yg disediakn. dan TV LCD tu letak la mcm mane pon, xde org yg akan curi. sayangnya,kalo kt msia, ana wonder, kalo letak dlm bilik merokok, biar bilik tu terbukak semalaman, esoknya mgkin dh xde:(

actually byk lagi yg ingin ana kongsikan sekitar pengalaman ana di cnie.. seriously, through mcm2 bnde baru yg ana belajar dr budaya Jepun, ana mula mengerti betapa mereka blh jdi lebih hebat lagi andai Islam itu benar2 ada dlm jiwa mereka..reflection buat kita yg moto moto  dh dpt nikmat Islam ni, sejauh mana kita mengaplikasikan sebenar2 nya yg dikatakan konsep Islam dlm diri kita?? Waallahualam..

nota kaki: the above statements bknlah nk kata org Msia ni xbgus atau sbgainye, tp lebih kepada reflection kepada pembaca..lihat org2 disekeliling..mengajak kita utk buka minda kita lebih luas lagi, insyaAllah..

SEKIAN ITU SHAJA NUKILAN dari ana:)

vocabulary of the day
moto moto - originally

Toilet di hostel ana:)

3 comments:

  1. teruskan perjuangan dakwah Rasulullah saw, di samping menuntut ilmu di negara orang. moga dibukakan hati mereka untuk menerima Islam. Amin insya-Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah..syukran ats doa..akan berusaha ke arahnya..may Allah ease:)

      Delete
  2. Assalamualaikum, saya aizat.. sy mungkin akan ke Jepun pada 20hb nie.. tp saya xpasti keadaan di sana.. biasalah asal kampung tp minat travel.. sebelum ni jalan2 dalam malaysia je.. bila nk g jepun mcm takut la pulak.. tp nk try jugak adventure.. ^^ kalau boleh akak bantu msg me or mail me please.. mohdaizat@about.me / +60134662981 thnx akak.. assalamualaikum,.

    ReplyDelete

言いたい こと