Follow by Email

Monday, December 5, 2011

KATA2 SEMANGAT!

assalamualaikum...alhamdulillah..rse semangat plak hari nie...mgkin sbb bru rse lapang sket pgi nie...dlm kesibukan melakukan persediaan yg sepatutnye mnjelang monkasho, hati rse takut andainye urusan agama ku diketepikan...yela..dr isnin smpai jumaat, clas dr pkul 8 pg smpai 5 ptg..with one hour kyuukei pada pkul 1 til 2pm.tue pon kteorg dh siap2 bli makanan awl2 pgi, sekitar 7.30 am camtue, in order xnk bazir mse nk lunch plak tengahari nnti.kdg2 cam kesian gak tgok student KTJ..bgi yg muslim, akan solat terlbih dahulu mse kyuukei 1 pm tu..alhamdulillah..waktu solat adalah wktu terbaek utk merehatkan jiwa yg kdg2 rse kusut dgn kesibukan dlm clas..every period, mmg ade take 5 an..tp mse tue pon budak2 dlm clas ana isshoukenmeini stdy..ana yg dhulu nye cam kdg2 relax2 jugak pon, dh mule terikot2 dgn budaya tue,..ade lapang sket je stdy.cume kdg2 je ana amek mse take 5 tu, berbual2 dgn shbt yg duduk kt sebelah ana..name dye Ayu Zaid..lps solat sume, then bru makan..tue pon makan rse cam tercekik pon ade..sbb nk kene smbung stdy lgi mse rehat tue...sbb mmg kene men kejar2 dgn mse....stiap hari kene stdy smpai lewat pagi..in order to cover up mane2 subject yg tertinggal...hmmm..ana pon kdg2 rspect dgn kwn2 ana..sume muke cam tabah je..walopun dlm kepala, rse dh nk meletup dah..mmg ana akui cbrn stdy dlm bhse jepun nie, bkan sesuatu yg mudah..even, ana pon xsgke, ana skrg dh bleh bertutur dlm bhase jpun..buat presentation pon dlm bhse jpun n xde English lgsung..kdg2 rse cam english dah deteroriated pon ade..sdeh jap..tp xpe..ilmu Allah tu Maha Luas.tbe mse plak utk ana menerokai ilmu dlm bidang Engineering dlm bhase jepun plak..sbject science sume kene stdy dlm nihongo..with thousands of kanji yg kteorg kene ingat..org Melayu pon dh mcm sme level ngn budak2 cina..sbb dh ble bce tulisan cina..as kanji cina lebih kurang sme je dgn kanji jepun..bleh byg x,,monkasho shiken nnti, kteorg ken ingat lbih kurang 3000 kanji..so skrg, kt mane2 je ana kne bwk buku kanji ana kt mane2 je ana pgi..ini lah sekitar kitaran daily life ana semenjak dua menjak nie..which requires me to be patient sgt2..and dlm kesibukan ana nie, benar2 memerlukan ana utk mghargai waktu ana dgn Allah..especially mse solat..kalo dlu, ana wonder cmne Rasullullah SAW ( selawat serta salam ke atas Nabi junjungan) bleh rehatkan diri die through solat n bukan tdo or etc..n skrg ana btol2 rse bnde tue.n i was like, subhanallah..kdg2 ana hampir putus asa dok menghdp buku je dlm clas, n theraphy nye adalah solat..wktu solat dhuha pagi2,mmg satu lg pluang utk diri ini bermunajat pd Allah..mohon agar diri ni diberi kekuatan jua keikhlasan hati..kdg2 rse takot sgt2..ble fkir2 blik..btol ke ana blajar nie because of Allah??? ke semata2 sbb exam monkasho nie? n i was like, ya Allah..pls, give me Your guidance..n smpai la satu hari nie.ana trima satu kertas yg diselitkan dlm tue, doa menjelang peperiksaan..ble ana hayati doa tue, rse terkesan sgt2 di hati..antara kndungan doa nye adalah:

 " Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Mengetahu bahawa kami akan menduduki peperiksaan yang menentukan kejayaan dlm medan perjuangan kami. Kami menyedari bahawa segala usaha yg kami lakukan adalah di bwh kekuasaan dan iradat Mu jua ya Allah.. Hanya padamu kami mohon, kurniakanlah kejayaan kpd kami dgn ketinggian dan kecemerlangan. jadikanlah kami golongan hamba Mu yg mndpt kemuliaan Mu dunia akhirat.Panjangkan lah usia kami dlm mentaati perintah dan meninggalkan tegahanMu.Engkau jadikanlah kami insan yg sentiasa memperjuangkan agamaMu ya Allah"..Amin...

actually, ade pnjg lagi..insyaALLAH...dlm nukilan yg akan dtg...ana akan post pnuh doa nie...:)

via this doa, ble u go through ayat by ayat, n hayati btol2, somehow akan buat hati rse semangat nk sit for exam..insyaAllah..exam kali nie adalah medan perjuangan ana...insyaAllah..semalam when ana buat halaqah dgn shbt2 laen..berkumpul sme2 dgn naqibah kteorg, Kak Sara..msing2 cter psl how nk kuatkan ukhuwah antara akhwat2..n cmne nk ikhlas kan hati dlm perjuangan nie..ble dh sharing2 sume, timbul semangat yg berkobar2 nk smbung stdy kt bumi sakura nnti.dan insyaAllah, kedatangan ana kesana bkan sekadar ingin menuntut ilmu shj, bahkan ana ingin pergi membawa diri ini, utk meneroka seluas2nya kebesaran alam ciptaan Ilahi dan yg pling pnting, penyampai risalah Islam di sna..insyaAllah..Amin ya Rabbal Alamin...dan ana yakin, shbt2 ana yg laen, yg turut serta dlm halaqah semalam pon sudah menyimpan azam begitu, insyaAllah..

and a week ago..ana attended satu daurah kt putrajaya..together with akhwat2 AAJ, KMB, IBT dan JAD sekali...utk pengetahuan AAJ, IBT dan JAD adalah sume budak2 yg tgh buat preparation nk g jepun, insyaAllah...n ble budak2 KMB dtg, rse cam bertmbh seri daurah kali nie...seriously, mmg rse sgt2 keindahan daurah kali nie..2 hari tue, terlalu byk kenangan manis yg terukir..with budak2 AAJ, yg beberapa mggu lg akan sit for exam yg akan determine whether dieorg bole fly ke x..tp dieorg relax je mse tue..mmg sgt respect dgn dieorg..sbb btol2 bg full komitmen utk daurah kali nie..dan insyaAllah, ana yakin, tautan ukhuwah ini yg boleh kteorg bwak, insyaAllah, smpai ke jepun nnti, sbarkan keindahan ISLAM di sana...insyaAllah..Allahuakbar..ya Allah, berikanlah kami kekuatan...ana yakin, org jepun boleh jd org Islam yg lebih hebat, if they know psl kewujudan Tuhan..actually, org Jepun mmg sgt hebat, tp hati dieorg kosong.coz they never trust the existence of ya Khaliq..thats y org jepun, they tend to commit jisatsu, sbb dieorg rs sunyi,rse no guidance, n tmpat pergntungan...kalo rse xnk hidup je tros nk commit jisatsu...hm..tue la slh satu sbb org jpun kekurangan wakamono sbb byk anak2 muda dieorg, committed jisatsu..rse cam rugi kan..pdahal jepun, sbuah negara hebat, nmun punye mentaliti seperti ini.. ana yakin, when Islam bleh disebar kt Jepun, secara meluas, dieorg akan jd komuniti Islam yg sgt hebat, insyaAllah, Amin...dan ana yakin, pemergian kami nnti, adalah sbgai duta2 ISLAM jua, insyaALLAH..AMIN...

InsyaAllah..setakat ini shj, yg mmpu ana smpaikan..moga2 ada ibrah yg boleh diambil..insyaALLAH, ape yg ana smpaikan ni jugak, adalah satu reflection jugak buat diri ana...insyaAllah, to be a better Muslimah and as well as a good Mukminah too..Amin ya Rabbal Alamin..

jom!!!! PERJUANGAN INI MENUNTUT HATI KITA UTK BERSABAR..BUKANKAH ORG YG SABAR ITU, DARJATNYA SGT MULIA DI SISI ALLAH...kehidupan di dunia ini ble dinilai hnya sebentar shj..ble2 mse shj, diri akan dijmput Ilahi..ble sudah smpai msenye kita menghdap ya Khaliq, justeru siapa kita dihadapanNya ketika itu..insyaAllah..moga hati2 kita, trus dlm pimpinan Ilahi..insyaAllah, biarlah perginya kta dr dunia ni nnti, kte dh tggalkan sesuatu untuk Islam...kan?..insyaAllah:)

pernah seseorg berkata kpdku,  " usahlah rse berputus asa...dunia nie, hnya sebentar shj...ble diri sudah menapakkan kaki di syurga nan indah milik Ilahi, maka lenyaplah smua kesediham mu...jd bersabarlah..moga kita tergolong dlm kalangan ahli syurga..insyaAllah,Amin.."

insyaAllah, ana akan melakukan sehabis baek utk exam kali nie...pintaku ya Allah, kurniakanlah daku kejayaan yg terbaik di sisi Mu buat hamba Mu ini ya Allah..


satu hati:)

FARAH (IBT), FARAH(AAJ), AFIQAH(KTJ):)

WITH ISMA(AAJ)

SOME SOUVENIRS B4 GOING BACK:)

PUJAH AND AYU ZAID WITH LOVE FROM PUTRAJAYA:)

WE ARE TEMAN SEJATI:)

YESTERDAY IN RAPID KL WITH MAZNI..AFTER A LONG TIME:)

LITTLE KID IN TAMAN BOTANI, PUTRAJAYA..:)
WORD OF THE DAY
kyuukei - mse rehat
monkasho shiken - exam monkasho..n monkasho nie exam yg akan determine budak2 KTJ bole fly x.
jisatsu - suicide
wakamono - teenagers, young people

ABBREVIATION OF THE DAY
AAJ - Ambang Asuhan Jepun , Universiti Malaya
JAD - Japanese Association Degree, UNISEL
IBT - Institut Bahasa Teikyo
KTJ - Kumpulan Teknikal Jepun, INTEC

No comments:

Post a Comment

言いたい こと