Follow by Email

Sunday, December 25, 2011

huhu.seriously, rse rugi xpegi twins of faith tue...T.T...ble dgr akak2 cter smalam..rmai sgt2 akhawat2 PERKEPIS yg pegi..tp alhamdulillah..semalam sempat g travel masjid As Syakirin,KLCC..smpai sesat dibuatnye..nk2 lagi ble travel sorg diri..mmg masyukkkk..kih3..btw, usrah wida' utk PEKEPIS sbtu semalam, mmg sgt2 bgi impact kt fiqah..with the whole sharing yg seriously, mantap2 sume..especially, sharing by abg Afif..xrugi g cari Masjid KLCC semalam smpai sesat..berpeluh satu bdan nie nk cari..padahal tue haaaaa...kene pndang kt angle betol sket laen kali...cari kubah msjid dlu yer..byk sgt nk cter.tp nie je mmpu dinukilkan..:P..

assalamualaikum...:)

Saturday, December 24, 2011

Kamu dan aku adalah intan terpilih,
Berdoalah aku kuat dan tabah untuk menjaga kilauanku,
Berdoalah tiada sang kumbang durjana merosakkannya sebelum yang halal tiba,
Aku juga sentiasa mendoakanmu agar dalam peliharanya,Sentiasa..

insyaAllah...

Thursday, December 22, 2011

REHAT SEKETIKA

assalamualaikum..alhamdulillah..at last hari nie dikuatkan jugak hati nk buat post..waaaa...sronok:)))..hari nie sume bnde fiqah sental kt dlm rumah nie..kipas 3 biji dalam rumah ni, fiqah n stanza (roomate mazni) bersihkan..adushh..seriousl, sakit tengkuk da nie..tp xpe..hati tetap gembira..alhamdulillah..usai solat subuh pagi td, trus buat house chores yg tertunggak spnjg mggu nie, laundry sume tue...dimulakan dgn mengemas katil, smpai tegang cadar dibuatnye.mcm zaman skola dlu..hee..kne jugak bgi tegang..lepas tue, sapu bilik, then bru g bwah buat laundry..bila musim budak2 KTJ je yg bermaharajalela kt akasia nie, mmg senang nk dapat turn laundry.g bawah je da bole msukkan trus pakaian dlm washing machine..kalo cam waktu2 biase, adoyai..mmg susah sgt2..kdg2 bju hntr g bwah pd wktu pagi, then waktu ptg bru dapat buat laundry..seriously, mmg berlambak student nk buat laundry..hari nie khamis an..rse cam x caye plak budak KTJ diberi cuti rehat..kih2..selalunye, mmg xde lgsung..in fact, mmg xde..mgkin disebabkan melihat wajah2 kteorg yg semakin hari semakin pucat dudok dalam clas..atau mgkinkah sbb sensei da nmpak kepala kteorg cam dah nk meletop da?? hee...ape pon, trime kasih buat sensei..sbb memahami condition kteorg nie yg nk sgt2 cuti..sepanjang 3 mggu lagi menjelang monkasho nie, mmg sgt diakui ade jugak rse stress kdg2..rse berdebar sume ade..byk exam and quizzes yg kteorg kene endure by the time being..insyaALLAH..pastinya, ada hikmah..insyaAllah, pemergian kami ke bumi sakura nnti, bukanlah satu pemergian yg sia2, nmun diiringi dgn matlamat menggunung demi Islam dan krn Allah Taala..insyaALLAH, AMIN..

Bagi sesiapa yg suke tido after sbuh, bole renungkan2  ayat nie:

"Kemudian setelah selesai solat, maka betebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing) dan carilah apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan) supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat). - Surah Al-Jumuah (Ayat 10)

Sedang Nabi melewati anaknya Fatimah RA yang sedang berbaring pada waktu Subuh, maka Baginda bersabda :

"Wahai anakku, bangunlah dan hadaplah rezeki Tuhanmu, dan janganlah engkau jadi dari kalangan orang yang lalai, sesungguhnya Allah membahagikan rezeki manusia di antara terbit fajar hingga terbit matahari." (Diriwayatkan al-Baihaqi)

JOM kejar rahmat Ilahi!!:)

alhamdulillah, jumaat dan sbtu yg lepas, fiqah punye kesempatan utk bertemu dgn ayahanda dan bonda yg tersyg..jauh di mata,nmun sentiasa dekat di hati..lepas hbis exam kaiwa hari tue, tros g pecut balik rumah, amek brg sume.sblom nak kluar dr rumah tue, hati berkira-kira, nk buat solat dhuha dlu ke x nie..sbb mse tue, msih dlm pkul 10 lbih cmtue la..nk berebut dgn ktm plak nnti..badan da berpeluh2 da..sbb berlari g amek brg sume mse tue..punye la excited nk jmpe mak ayah..alhamdulillah, dgn izin Allah Taala, badan diringankan jua utk melaksanakan solat dhuha terlebih dahulu..memohon keberkatan dr Allah SWT, mohon pertemuan ku bersma ayahanda dan bondaku, diiirngi dgn rahmat Ilahi..Amin..alhamdulillah, usai solat dhuha, ana tros g amek teksi, naek ktm n lrt n smpai la kt hotel mak ayah..alhamdulillah, segalanya dipermudahkan..:).as soon as fiqah smpai kt hotel tue,ayah fiqah dari jauh da senyum meleret kt fiqah..happy la tue kan?:)..lepas cium tgn ayah sume, borak2 dlm lif then smpai la dlm blik penginapan mak ayah..mse msok2 tue, ibu dgn senyuman manis yg sentiasa terukir di bibirnya, menyebabkan hati tambah girang!!! alhamdulillah..at last terubat jua rindu pd mereka..ayanhanda dan jua bondaku..actually, mak ayah ana dtg cnie sbb nk menghadirkan diri utk final SOLEHAH, rncangan tv al hijrah,.as kakak fiqah ialah slh seorg finalis dlm prog tue..

Jumaat malam sbtu mrupakan malam FINAL utk prog Solehah..alhamdulillah.rmai sgt2 org dtg hari tue..smpaikan x ckup krusi..n agak kalut jugak mlm tue..kesian tgok krew2 al hijrah yg kene sedaya upaya nk dptkan sit utk tetamu yg hadir pd mlm tue..nmun, alhamdulillah.boleh jugak overcome..kakak ana mrupakan pserta pertama pd mlm tue..tazkirah pembukaan kakak ana pd mlm tue adalah berkenaan taubat..subhanallah.mse dgr je tazkirah kakak ana tue, hati ana ttbe rse sebak..mgkin jugak krn tajuk taubat yg dibawa kakak ana itu berbaur keinsafan dan mmpu mencarik hati yg benar2 menghayati makna taubat tue..dan yg plg buat ana rse sebak mlm tue, adalah disebabkan ana rse terharu yg diatas pentas mse tue, menyampaikan taazkirah yg ckup bermakna, mrupakan kakak ana sendiri..alhamdulillah, subhanallah..sbenarnye, xpernah terlintas walau sedikit pon di dalam benak fikiran ana, bahawasanya suatu hari nnti, kakak ana akan jd sperti yg dia ada skrg..nmun hati ana kuat mendoakan agar kakak ana akan turut serta dlm jalan dakwah dan tarbiyyah ini juga..alhamdulillah, dgn berkat keizinan Allah Taala, kakak ana berjaya mengorak lngkahnya dgn berani di jalan dkwah ini..mnyertai prog SOLEHAH nie, pastinya bkan suatu yg mudah utk kakak ana..nmun kekuatan yg diberikan Allah Taala kpdnya, mnjdikan dia berjaya melalui tempoh ini, kluar dr zon selesanya, mula mencorak jalan utk terus tersabat pd jalan Ilahi, menimba seberapa byk ilmu yg boleh spnjg akademi solehah berlangsung..alhamdulillah..moga trus istiqamah kakakku..:) ana msih ingat lagi mse pertama kali kakak ana ingin melakukan hijrah dlm dirinya..bermula dgn mse tue ana balik bercuti..ana boleh agak mse balik tue, mak dan ayah ana msti hairan tgok perubahan ana nie.nmun hati dikuatkan juga..dgn harapan ana mmpu berdakwah dgn kluarga ana..mse tue ana balik, ade bwk dua helai tdung labuh je..2 helai tdung tue je yg ana ade mse tue,,mse tue, ana msih di awal fasa hijrah ana..suatu hari nie, mse nk g kluar, ttbe ana dikejutkan dgn permintaan kakak ana utk meminjam slh satu tdung ana..dgn lagak menyembunyikan rse terkejut ana dgn permintaan kakak ana itu, ana pon bgi tdung biru gelap yg ana ade mse tue..alhamdulillah, sejak dari hari tue, akak ana tros istiqamah pakai tdung labuh..in fact, tdung labuh dye lebih byk dr ana sendiri..actually, hijrah ke arah mengambil Islam secara menyeluruh tue, bkanlah sekadar dgn istilah memaki tdung labuh shj..nmun ia memerlukan seorg muslimah utk trus istiqamah mencari makna Islam dalam dirinya, memperhalusi akhlaknya, berusaha mencari di mana kedudukan Allah dlm hatinya..alhamdulillah, bila selesai soal mnutup aurat dlm diri kakak ana, dia mula mencari makna sebenar sakinah dlm kehidupan..sbelum nie ,sebenarnya, ade jugak faktor laen yg menyebabkan ana melakukan hijrah dlm diri ana juga adalah disebabkan dorongan adik lelaki ana sendiri, Abdul Aziz..katanya, perempuan yg menutup aurat, selaras dgn syariat Islam itu pastinya cantik di hadapan  Allah..Terdetik dlm hati ana, betapa matangnya adik ana ketika itu, sudah mmpu menuturkan nsihat penuh hikmah di hdapan kakaknya..bgitulah proses dakwah dlm family fiqah..yg interesting nye, dakwah tue dimulakan dgn adik lelaki ana dhulu. kemudian disebarkan kpd ana dan seterusnye kpd kakak ana..dan insyaAllah, skrg msih dlm proses mendidik  adek2 ana yg laen, dgn bantuan Aziz dan akak ana sendiri..ALHAMDULILLAH..berkat doa ibu dan ayah..ana jd sperti diri ana skrg..tidaklah ana merasakan diri ana seorg yg sempurna, nmun ckuplah apa yg ana rsa dan ada skrg sgt mmberi ketenangan dalam diri ana..subhanallah~

usaha mentarbiyyah diri itu, haruslah dimulakan dgn keyakinan dan azam yg kuat...jika tidak punya keyakinan dan azam, mudah shj diri utk mjdi futur dan tidak istiqamah..suka utk ditekankan bhawa, mujahadah itu pahit, nmun syurga itu sgt manis..bila kte fkirkan kembali, muhasabah diri balik, sbenarnye hidup di dunia nie, sgguh sgt singkat..bile dh smpai kt negeri akhirat kelak, ble kite turn back, actually kte xsmpai sehari pon tggl kt dunia...bole tgok dlm firman ALLAH:
"Dan mereka meminta kepadamu disegerakan azab, dan Allah sekali kali tidakmenyalahi janjiNya. Dan sesungguhnya satu hari disisi Tuhanmu adalah seperti 1000 TAHUN dari apa yang kamu hitung." (QS. 22 Al Hajj 47)

jd, smpai bila harus mengelak bkan??.nyawa nie bila2 mse shj Allah akan tarik..xtahu bila akan dtg nya hari itu, nmun di hati ini sentiasa meyakininya, akan dtgnya suatu masa nnti malaikat Izrail akan mencabut nyawaku..membawa aku utk bertmu Ilahi..sungguh, aku yakin akan pertemuan ku dgn Nya..pintaku, agar kita tergolong dlm kalangan hambanNYA yg meninggal dlm keadaan husnul khatimah..Amin ya Rabbal Alamin..

insyaAllah.setakat ini shj nukilan ana dalam post kali ini..ape yg ana smpaikan mrupakan satu reflection jugak buat diri ana..insyaAllah, sma2 kita berusaha!!! bkan utk menjdi yg smpurna, nmun ingin menjdi hambaNya yg bertambah baik..insyaAllah, Amin.

TRIVIA
~ since fiqah dudok sorg2 je dlm bilik nie, actually dh byk jugak  tetamu2 yg pernah bertandang n buat sleep over kt bilik fiqah..berguna jugak katil kosong kt sebelah katil ana nie yer..antaranya:
-Aiman Tarmizi (budak A-LEVEL UK)..bru2 nie jer.
-Nur Anisah Zahari ( best friend )
-Nur Bainun ( best friend )
-Ummi Yasirah ( A-LEVEL MEDICINE )
-Mahfuzah Zulkifli (A-LEVEL MEDICINE)
-Nur Shahada (A-LEVEL MEDICINE)
-Mahfuzah Johari (KTJ)
-Ayun (KTJ)
-Julia (KTJ)
-Ayu (KTJ)
-Syazwani (UiTM Kelantan)

yg laen xingat plak..heee...sory2..:)..Ble ade yg jd tetamu, meriah sket bilik nie an..:)


AKITA TO BE, INSYAALLAH:)


MAHFUZAH DAN SARA..SWEET KAN??:)

COMEL X BNTAL TUE?:)..GIVEN BY ANISAH:)

KATIL TETAMU:)

Sunday, December 18, 2011

ASSALAMUALAIKUM

lame menatap blog nie..n rse nk nanges..hampa..sume ade..sbb xtahu nk tulis ape...lame tgn nie x digerakkan utk memotivasikan diri through blogging...T.T

Friday, December 9, 2011

urusan ana yg tertunggak, insyaAllah..akan ana laksanakan selepas selesainye monkasho exam nnti.insyaAllah..Akan ana laksanakan tggungjwb ini dgn sepnuh hati....permudahkanlah urusan ana ya Allah..Amin ya Rabbal Alamin..dlm kesibukan, ana mohon kekuatan hanya pd Mu ya Allah...ku serahkan sepenuh tawakal ku kepadaMu...inilah medan juang ku ya Allah.permudahkan lah ya Allah.. 

BITAUFIQ WANNAJAH!!...

Monday, December 5, 2011

KATA2 SEMANGAT!

assalamualaikum...alhamdulillah..rse semangat plak hari nie...mgkin sbb bru rse lapang sket pgi nie...dlm kesibukan melakukan persediaan yg sepatutnye mnjelang monkasho, hati rse takut andainye urusan agama ku diketepikan...yela..dr isnin smpai jumaat, clas dr pkul 8 pg smpai 5 ptg..with one hour kyuukei pada pkul 1 til 2pm.tue pon kteorg dh siap2 bli makanan awl2 pgi, sekitar 7.30 am camtue, in order xnk bazir mse nk lunch plak tengahari nnti.kdg2 cam kesian gak tgok student KTJ..bgi yg muslim, akan solat terlbih dahulu mse kyuukei 1 pm tu..alhamdulillah..waktu solat adalah wktu terbaek utk merehatkan jiwa yg kdg2 rse kusut dgn kesibukan dlm clas..every period, mmg ade take 5 an..tp mse tue pon budak2 dlm clas ana isshoukenmeini stdy..ana yg dhulu nye cam kdg2 relax2 jugak pon, dh mule terikot2 dgn budaya tue,..ade lapang sket je stdy.cume kdg2 je ana amek mse take 5 tu, berbual2 dgn shbt yg duduk kt sebelah ana..name dye Ayu Zaid..lps solat sume, then bru makan..tue pon makan rse cam tercekik pon ade..sbb nk kene smbung stdy lgi mse rehat tue...sbb mmg kene men kejar2 dgn mse....stiap hari kene stdy smpai lewat pagi..in order to cover up mane2 subject yg tertinggal...hmmm..ana pon kdg2 rspect dgn kwn2 ana..sume muke cam tabah je..walopun dlm kepala, rse dh nk meletup dah..mmg ana akui cbrn stdy dlm bhse jepun nie, bkan sesuatu yg mudah..even, ana pon xsgke, ana skrg dh bleh bertutur dlm bhase jpun..buat presentation pon dlm bhse jpun n xde English lgsung..kdg2 rse cam english dah deteroriated pon ade..sdeh jap..tp xpe..ilmu Allah tu Maha Luas.tbe mse plak utk ana menerokai ilmu dlm bidang Engineering dlm bhase jepun plak..sbject science sume kene stdy dlm nihongo..with thousands of kanji yg kteorg kene ingat..org Melayu pon dh mcm sme level ngn budak2 cina..sbb dh ble bce tulisan cina..as kanji cina lebih kurang sme je dgn kanji jepun..bleh byg x,,monkasho shiken nnti, kteorg ken ingat lbih kurang 3000 kanji..so skrg, kt mane2 je ana kne bwk buku kanji ana kt mane2 je ana pgi..ini lah sekitar kitaran daily life ana semenjak dua menjak nie..which requires me to be patient sgt2..and dlm kesibukan ana nie, benar2 memerlukan ana utk mghargai waktu ana dgn Allah..especially mse solat..kalo dlu, ana wonder cmne Rasullullah SAW ( selawat serta salam ke atas Nabi junjungan) bleh rehatkan diri die through solat n bukan tdo or etc..n skrg ana btol2 rse bnde tue.n i was like, subhanallah..kdg2 ana hampir putus asa dok menghdp buku je dlm clas, n theraphy nye adalah solat..wktu solat dhuha pagi2,mmg satu lg pluang utk diri ini bermunajat pd Allah..mohon agar diri ni diberi kekuatan jua keikhlasan hati..kdg2 rse takot sgt2..ble fkir2 blik..btol ke ana blajar nie because of Allah??? ke semata2 sbb exam monkasho nie? n i was like, ya Allah..pls, give me Your guidance..n smpai la satu hari nie.ana trima satu kertas yg diselitkan dlm tue, doa menjelang peperiksaan..ble ana hayati doa tue, rse terkesan sgt2 di hati..antara kndungan doa nye adalah:

 " Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Mengetahu bahawa kami akan menduduki peperiksaan yang menentukan kejayaan dlm medan perjuangan kami. Kami menyedari bahawa segala usaha yg kami lakukan adalah di bwh kekuasaan dan iradat Mu jua ya Allah.. Hanya padamu kami mohon, kurniakanlah kejayaan kpd kami dgn ketinggian dan kecemerlangan. jadikanlah kami golongan hamba Mu yg mndpt kemuliaan Mu dunia akhirat.Panjangkan lah usia kami dlm mentaati perintah dan meninggalkan tegahanMu.Engkau jadikanlah kami insan yg sentiasa memperjuangkan agamaMu ya Allah"..Amin...

actually, ade pnjg lagi..insyaALLAH...dlm nukilan yg akan dtg...ana akan post pnuh doa nie...:)

via this doa, ble u go through ayat by ayat, n hayati btol2, somehow akan buat hati rse semangat nk sit for exam..insyaAllah..exam kali nie adalah medan perjuangan ana...insyaAllah..semalam when ana buat halaqah dgn shbt2 laen..berkumpul sme2 dgn naqibah kteorg, Kak Sara..msing2 cter psl how nk kuatkan ukhuwah antara akhwat2..n cmne nk ikhlas kan hati dlm perjuangan nie..ble dh sharing2 sume, timbul semangat yg berkobar2 nk smbung stdy kt bumi sakura nnti.dan insyaAllah, kedatangan ana kesana bkan sekadar ingin menuntut ilmu shj, bahkan ana ingin pergi membawa diri ini, utk meneroka seluas2nya kebesaran alam ciptaan Ilahi dan yg pling pnting, penyampai risalah Islam di sna..insyaAllah..Amin ya Rabbal Alamin...dan ana yakin, shbt2 ana yg laen, yg turut serta dlm halaqah semalam pon sudah menyimpan azam begitu, insyaAllah..

and a week ago..ana attended satu daurah kt putrajaya..together with akhwat2 AAJ, KMB, IBT dan JAD sekali...utk pengetahuan AAJ, IBT dan JAD adalah sume budak2 yg tgh buat preparation nk g jepun, insyaAllah...n ble budak2 KMB dtg, rse cam bertmbh seri daurah kali nie...seriously, mmg rse sgt2 keindahan daurah kali nie..2 hari tue, terlalu byk kenangan manis yg terukir..with budak2 AAJ, yg beberapa mggu lg akan sit for exam yg akan determine whether dieorg bole fly ke x..tp dieorg relax je mse tue..mmg sgt respect dgn dieorg..sbb btol2 bg full komitmen utk daurah kali nie..dan insyaAllah, ana yakin, tautan ukhuwah ini yg boleh kteorg bwak, insyaAllah, smpai ke jepun nnti, sbarkan keindahan ISLAM di sana...insyaAllah..Allahuakbar..ya Allah, berikanlah kami kekuatan...ana yakin, org jepun boleh jd org Islam yg lebih hebat, if they know psl kewujudan Tuhan..actually, org Jepun mmg sgt hebat, tp hati dieorg kosong.coz they never trust the existence of ya Khaliq..thats y org jepun, they tend to commit jisatsu, sbb dieorg rs sunyi,rse no guidance, n tmpat pergntungan...kalo rse xnk hidup je tros nk commit jisatsu...hm..tue la slh satu sbb org jpun kekurangan wakamono sbb byk anak2 muda dieorg, committed jisatsu..rse cam rugi kan..pdahal jepun, sbuah negara hebat, nmun punye mentaliti seperti ini.. ana yakin, when Islam bleh disebar kt Jepun, secara meluas, dieorg akan jd komuniti Islam yg sgt hebat, insyaAllah, Amin...dan ana yakin, pemergian kami nnti, adalah sbgai duta2 ISLAM jua, insyaALLAH..AMIN...

InsyaAllah..setakat ini shj, yg mmpu ana smpaikan..moga2 ada ibrah yg boleh diambil..insyaALLAH, ape yg ana smpaikan ni jugak, adalah satu reflection jugak buat diri ana...insyaAllah, to be a better Muslimah and as well as a good Mukminah too..Amin ya Rabbal Alamin..

jom!!!! PERJUANGAN INI MENUNTUT HATI KITA UTK BERSABAR..BUKANKAH ORG YG SABAR ITU, DARJATNYA SGT MULIA DI SISI ALLAH...kehidupan di dunia ini ble dinilai hnya sebentar shj..ble2 mse shj, diri akan dijmput Ilahi..ble sudah smpai msenye kita menghdap ya Khaliq, justeru siapa kita dihadapanNya ketika itu..insyaAllah..moga hati2 kita, trus dlm pimpinan Ilahi..insyaAllah, biarlah perginya kta dr dunia ni nnti, kte dh tggalkan sesuatu untuk Islam...kan?..insyaAllah:)

pernah seseorg berkata kpdku,  " usahlah rse berputus asa...dunia nie, hnya sebentar shj...ble diri sudah menapakkan kaki di syurga nan indah milik Ilahi, maka lenyaplah smua kesediham mu...jd bersabarlah..moga kita tergolong dlm kalangan ahli syurga..insyaAllah,Amin.."

insyaAllah, ana akan melakukan sehabis baek utk exam kali nie...pintaku ya Allah, kurniakanlah daku kejayaan yg terbaik di sisi Mu buat hamba Mu ini ya Allah..


satu hati:)

FARAH (IBT), FARAH(AAJ), AFIQAH(KTJ):)

WITH ISMA(AAJ)

SOME SOUVENIRS B4 GOING BACK:)

PUJAH AND AYU ZAID WITH LOVE FROM PUTRAJAYA:)

WE ARE TEMAN SEJATI:)

YESTERDAY IN RAPID KL WITH MAZNI..AFTER A LONG TIME:)

LITTLE KID IN TAMAN BOTANI, PUTRAJAYA..:)
WORD OF THE DAY
kyuukei - mse rehat
monkasho shiken - exam monkasho..n monkasho nie exam yg akan determine budak2 KTJ bole fly x.
jisatsu - suicide
wakamono - teenagers, young people

ABBREVIATION OF THE DAY
AAJ - Ambang Asuhan Jepun , Universiti Malaya
JAD - Japanese Association Degree, UNISEL
IBT - Institut Bahasa Teikyo
KTJ - Kumpulan Teknikal Jepun, INTEC