Follow by Email

Thursday, September 8, 2011

HARI-HARI YG KU LALUI TELAH MENGAJARKU

SALAM..alhamdulillah, syukur kerana msih diberikan kesempatan oleh Allah SWT utk terus bernafas di bumi ciptaanNya..alhamdulillah, syukur ku panjatkan pd Ilahi ats segala nikmatNya yg tidak terhingga byknya..ape khabar iman hari ini ya shbt? moga trus mantap ea, insyaAllah, AMIN..msok hari nie, tggal 4 hari lagi cuti ana..byk perkara yg dilalui..pahit, manis, berdiri, tonggang tebalik, sume ade..tp, hari2 nie la yg mengajar diri ini erti warna warni kehdupan, mehnah yg perlu dilalui, berusaha memahami segala yg berlaku disekeliling, mentafsir dan bermuhasabah diri..cuti raya selama 2 mggu, soro soro lagi nk abes..mmg sdeh bila memikirkan perlu meninggalkan keluarga di kejauhan..namun, saat hati memikirkan bahawasanya diri ini punya tanggungjawab yg perlu dilunaskan, demi Allah, demi agama..hati perlu kuat...

sepnjg cuti 2 mggu ni byk yg ana pelajari..walaupun ana ade 2 mggu utk cuti raya, nmun ana ade semnggu je mse utk beraya..actually, xpuas lgi jalan2 raya, tp bila ikut nafsu nie, ble la nk hbis kan..huhu..tersentappp..bermula isnin yg lepas bermula la kesibukan ibu dan family ana sekaliannya menguruskan kantin sekolah..mmg sgt letih dan terlalu letih..tp msing2 perlu kuat..sbb nk bantu ibu uruskan kantin.bkan senang..mmg byk yg perlu prepare..brg2 keperluan sume kene beli ahad tue jugak..potong bwg putih dan segala keluarga2 bwg mmg kene hbes potong hari ahad tu jugak..jenoh jugak la smpai menangis2 ptong bwg merah..haha..alhamdulillah, perniaagaan kantin ibu sgt maju..dan ayah pun senang hati jugak ble ape yg ibu suka buat yakni mnguruskan perniagaan berjaya dan dapat dilihat kemajuaan nya dari hari ke hari..walaupun setiap hari ayah sibuk kt pejabat, tp ayah selalu gak tlg2 kt kantin ..:)

ape yg ana belajar??? byk sgt2...ana akan simpilfy je sume story k..sbb byk sgt kalo nk dihuraikan satu persatu..:P antaranya adalah:

* bsuh pinggan, mangkuk, cawan, kuali besar mhupun kecik, jug, sudu, garpu, senduk, mak senduk dan segala keluarga2 pinggan mgkuk kene bsuh setiap hari yg tinggi mcm gunung everest..huhu..nk bgi perlambangan, bahawasanya mmg byk pinggan mgkuk yg kene cuci..mmg memerlukan kesabaran yg sgt tggi bile tgh membasuh tue, pinggan mgkuk yg perlu dicuci dtg bertubi2..ya Allah..smpai kene bisik kt dlm hati, sbar berpluh2 kali..sbb nk bagi maintain mood..jgn physcho sgt tgok pinggan mcm gunung..:P

*ana dapat pikul 2 kampit beras yg berat 10 kg setiap satu..haha..bajet tough jugak mse tue..padahal bahu dh bengkok2 mse angkat beras tue..tp kudrat digagahkan jua..demi ibu tercintaa...one thing psl ibu fiqah yg btol2 buat fiqah ckup terharu adalah senyumannya..xkira la mse ibu letih ke, sdeh ke..msih jugak senyuman itu yg mmbuat hati nie terubat..everytime, mse beli brg dapur kantin yg berdozen2 byknya, mmg sdey la tgok ibu..terbyg kalo anak2 ibu xde nk tlg ibu, mmg ibu la yg kene angkat sume bnde msok kreta..sbb tue ble ana ade mse cuti nie, mmg xkisah lagi daa...angkut 20 kg beras tue belom memadai lg nk membalas ksih seorg ibu..sgt kecil bgi ana..hilang ayu mse angkat beras xpe..biarla org nk ckp ana nie macho ke ape ke..xkisah da mse tue..da same thing goes to siblings ana yg lain..ckup ringan tulang mmbntu ibu..ckup rindu pada Aziz yg skrg sudah balik ke Betong dan akak ana plak, Adiba brada di Kuala Lumpur dan Aqilah yg tggl kt asrama penuh..Tggal ana sorg je lagi menghbiskan sisa2 cuti bersma keluarga tercinta, instead of adek2 comel, aisyah dan beb@azzahrah...

*malam nye plak ana hbiskan mse bersma ibu pergi ke pasar sayur..pun salah satu keperluan dapur kantin..kdg2 ayah ade ikot, sekali dgn aisyah dan beb..tp kdg2, ana dan ibu berdua shj..krn lebih senang bergerak berdua..sbb kalo ade aisyah dan beb sekali kt pasar tuh, mmg riuh sekampung la alamatnye pasar tue dgn karenah adek2 comel ksygn ana:),..mse ni jugak ketahanan fizikal diuji..kene beli tembikai yg byk..berat jugak tue..tp ibu steady je bwk..ana pon xkan tgok je kot..msti try gak tlg, walaupun kdg2 ibu refuse nk bgi..sbb myb kesian tgok ana kene bwk plastik tembikai yg besar kot..xpe bu..hilang ayu bwk plastik besar tembikai tue xpe lagiii...yg penting ibu tue..to be frank..mmg ana sgt kagum dgn ibu..ketabahan ibu,..sgt cekal orgnye..kalo ibu sakit, mmg susah nk taw..sbb ibu mmg akan pretend as if dye btol2 sihat..as senyuman ibu tumpah pd anak2nya, doaku agar ketabahan ibu juga mengalir dlm darah anak2nya,,,insyaALLLAH,Amin:)

* kdg2 kalo ade nazir sekolah ke yg dtg, atau ade inspection ke atas kbersihan kantin, mmg ibu dan ayah la yg sgt bz..bygkan, ibu sibuk dgn kantin dari awl pgi smpai la petang dan ayah plak sibuk dgn urusan pejabat dari pagi smpai ptg jugak..kalo esok ade inspection, mmg hari sebelomnye kene bsuh, sental setiap sdut kantin tue..nak xnk, ibu dan ayah kene gak extend mse dieorg, without any rest, after kerja, smbung balik dgn kerja2 mmbsuh kantin..hari nie, smpai pkul 12 mlm bru ana dan family plg ke rumah setelah 24 jam di kantin..mmg tggungjwb sbgai seorg ibu, dan ayah itu memerlukan pengorbanan yg ckup besar..pernh jugak terfkir, kalo diikotkan, mmg gaji ayah sgt ckup utk kami sefamily..tp knape ibu kene usahakan kantin plak...huu..n soalan nie dh terjwb dah..ayah ckp, ibu sgt suka bidang perniagaan nie..jika itu yg ibu suka, then ayah la yg perlu byk bgi sokongan..n ibu plak, knape sggup letih2 usahakan kantin..bleh jer dudok rumah..then ibu ckp, xde yg lbih bahagia, jika kita berkongsi rezeki yg Allah bgi kt kte..n ana lihat manfaatnya bila ibu usahakan kantin..ibu byk tlg org2 yg susah utk jd pekerjanya..mmg kami di kantin, dgn pkerja ibu, ibarat satu family..i love ibu dan ayah a lot a lotttt...huhu..

rsenye setakat nie je kot..byk plak nk ckp...tp ade jgk yg xterungkap dek kata2 nmun hanya Allah shj yg tahu ape yg dirasakan oleh hati ini saat ini....bersyukur krn punya ibu, ayah dan family ana sekaliannya..syukran jiddan..pintaku, moga Allah sentiasa melimpahkan nikmat jua rahmatNya ke ats kedua org tuaku juga kaum kerabatku, AMIN..:)

word of the day: SORO-SORO = soon

No comments:

Post a Comment

言いたい こと