Follow by Email

Sunday, August 14, 2011

::ADAKAH SEKADAR ITU NIAT KITA:::

salam..alhamdulillah..segala puji hanya bgi Allah yg menciptakan langit dan bumi itu dgn ckup indah sekali..ana rasakan setiap pagi, bla ana bukak je tingkap, and perlahan2 angin pagi tu menyapa diri, diri terasa ckup dekat pd Nya..every each of us, ade mcm2 medium when we realise yg, " oh, bnde nie bgos utk kte. throughout this thing it can makes me feel warm and comfortable"...mcm tue jugak ana rse kalo pgi2, bukak tingkap 1 persatu kt bilik ana nie..:)..anda plak bgaimana? ke rase biase je kalo bukak tgkap tue..

alhamdulillah,hari rabu yg lepas, 11 0gos 2011, ana dh genap berusia 19 tahun..the day before tue, ana dan shbt ana Mahfuzah Johari, Mahfuzah Zulkifli dan Ummi Yasirah, pergi utk iftar ramadhan di Majid UiTM, Shah Alam..Alhamdulillah..sronok jugak dpt ramai2 tarawih d sne...tp ade jugak yg ana agak terkilan..hmm..melihat realiti remaja zaman skrg, ckup membuatkan hati ini gusar spnjg berada di iftar tu.ana lihat ramai yg dtg, dgn bermcm2 karenah, berbagai2 fesyen pakaian...yg lelakinya, xpunya msalah dr segi pemakaian..namun, golongan Muslimah nye bgaimana...alhamdulilah, sepanjang perjalanan tarawih di masjid tue, ana dan para shbt ana, tidak punya msalah utk menunaikan solat trus, tnpa menggunakan telekung..sempat jugak kwn ana Mahfuzah Zulkifli berkata sebgini pada ana, " untung nye fiqah kan sbb kte pakai pakaian mcm nie.Allah kurniakan kte hidayah utk mengenekan pkaian sebgini. and alhamdulillah, sgt mudah utk kte mengerjakan solat mlm nie."..sungguh, segala syariat yg tlh Allah tetapkan di muka bumi ini, buat para hambaNya, smuanya pasti ade sebab jua hikmahnya. jauh sekali untuk membebankan hambaNya,,sungguh, Allah itu Maha Pengasih..and ana sempat reply kt fuzah, " alhamdulillah, krana kta diletakkan pd jalan tarbiyyah ini :)"..thanx fuzah for being so sweet..and mse dtg2 je kt masjid uitm tue, ana lihat student intec, tros bukak tafsir Al-Quran dan msing2 bce Al-Quran.. tp ade jugak segelintir muslimah drpd universiti laen yg ikut sme mmbaca Al-Quran sblom msuk waktu maghrib.alhamdulillah..ana rse kan impak tarbiyyah yg dterima oleh pelajar intec sgguh besar pengaruhnya..sungguh, ana ckup terharu bla mlihat fenomena ini berlaku dlm kalangan pelajar intec..alhamdulillah,.ana, fuzah zulkifli dan mahfuzah johari,sempat berkongsi bermcm2 ayat2 Al-Quran yg kterog tahu, untuk dikongsi bersma..bsikku dlm hati, syukurnya punya shbt yg bleh ikut sma dgn ku, mentadabbur ayat2Nya...alhamdulillah:)

malam tue jugak, ana menyaksikan byk muslimah2 yg dtg dgn berbgai fesyen..bisik ana dlm hati, mengapa perlu berpakaian bgini..sedangkan hadirnya kta mlm nie,berkumpul utk mnsyukuri nikmat Ilahi dan bkannya dtg shaja2 utk mempamerkan kcantikan pkaian kta..tidak kurang juga, ada juga yg mencari2 sape la gerangan  mamat2 hensem yg mungkin akan terpikat dgn dirinya..hmm..ade jugak yg mengambil ksempatan nie, mahu bertemu dgn kekasih hati drpd universiti laen, yg turut hadir pd mlm tue..adakah mlm iftar tu, kte dtg dgn berniatkan itu shj...mengapa sukar diniatkan ikhlas semata2 kerana ALLAH..sngguh, kdg2 dlm niat kte tue, ade jugak kdg2 kte tersasar drpd niat selain Allah SWT..nmun, tidak terlewat utk kta sentiasa memperbaharui niat kte semula, as ALLAH tahu kita, sbgai hambaNya, kta sering lupa... ingatlah, setiap apa yg kte lakukan itu, haruslah bersndarkan pd niat yg betul..adakah betul, ia kerana ALLAH..selalu tnya pada diri,.betul atau x bnde yg antum buat...

stiap yg ana smpaikan ini jua titipan buat ana sendiri..as kte hanya hamba Alllah yg lemah..sentiasa berusaha memperbaiki kelemahan diri.bkan utk mencari kesempurnaan, namun utk sntiase berusaha mnjdi hambaNya yg lebih baik dr sehari ke sehari..ingatlah, hidup ini hanya sebentar, namun akhirat itu kekal abadi..Waallahualam..

p/s: 

*syukran buat para shbt yg sudi menemani ana...bersyukur dapat mengenali kalian smua..:)
* di bulan rmadhan nie,sama2 kta perbykkan ibadah dan berusaha mengejar rahmat Ilahi..


Get More Islamic Testi Here!

No comments:

Post a Comment

言いたい こと