Follow by Email

Sunday, December 25, 2011

huhu.seriously, rse rugi xpegi twins of faith tue...T.T...ble dgr akak2 cter smalam..rmai sgt2 akhawat2 PERKEPIS yg pegi..tp alhamdulillah..semalam sempat g travel masjid As Syakirin,KLCC..smpai sesat dibuatnye..nk2 lagi ble travel sorg diri..mmg masyukkkk..kih3..btw, usrah wida' utk PEKEPIS sbtu semalam, mmg sgt2 bgi impact kt fiqah..with the whole sharing yg seriously, mantap2 sume..especially, sharing by abg Afif..xrugi g cari Masjid KLCC semalam smpai sesat..berpeluh satu bdan nie nk cari..padahal tue haaaaa...kene pndang kt angle betol sket laen kali...cari kubah msjid dlu yer..byk sgt nk cter.tp nie je mmpu dinukilkan..:P..

assalamualaikum...:)

Saturday, December 24, 2011

Kamu dan aku adalah intan terpilih,
Berdoalah aku kuat dan tabah untuk menjaga kilauanku,
Berdoalah tiada sang kumbang durjana merosakkannya sebelum yang halal tiba,
Aku juga sentiasa mendoakanmu agar dalam peliharanya,Sentiasa..

insyaAllah...

Thursday, December 22, 2011

REHAT SEKETIKA

assalamualaikum..alhamdulillah..at last hari nie dikuatkan jugak hati nk buat post..waaaa...sronok:)))..hari nie sume bnde fiqah sental kt dlm rumah nie..kipas 3 biji dalam rumah ni, fiqah n stanza (roomate mazni) bersihkan..adushh..seriousl, sakit tengkuk da nie..tp xpe..hati tetap gembira..alhamdulillah..usai solat subuh pagi td, trus buat house chores yg tertunggak spnjg mggu nie, laundry sume tue...dimulakan dgn mengemas katil, smpai tegang cadar dibuatnye.mcm zaman skola dlu..hee..kne jugak bgi tegang..lepas tue, sapu bilik, then bru g bwah buat laundry..bila musim budak2 KTJ je yg bermaharajalela kt akasia nie, mmg senang nk dapat turn laundry.g bawah je da bole msukkan trus pakaian dlm washing machine..kalo cam waktu2 biase, adoyai..mmg susah sgt2..kdg2 bju hntr g bwah pd wktu pagi, then waktu ptg bru dapat buat laundry..seriously, mmg berlambak student nk buat laundry..hari nie khamis an..rse cam x caye plak budak KTJ diberi cuti rehat..kih2..selalunye, mmg xde lgsung..in fact, mmg xde..mgkin disebabkan melihat wajah2 kteorg yg semakin hari semakin pucat dudok dalam clas..atau mgkinkah sbb sensei da nmpak kepala kteorg cam dah nk meletop da?? hee...ape pon, trime kasih buat sensei..sbb memahami condition kteorg nie yg nk sgt2 cuti..sepanjang 3 mggu lagi menjelang monkasho nie, mmg sgt diakui ade jugak rse stress kdg2..rse berdebar sume ade..byk exam and quizzes yg kteorg kene endure by the time being..insyaALLAH..pastinya, ada hikmah..insyaAllah, pemergian kami ke bumi sakura nnti, bukanlah satu pemergian yg sia2, nmun diiringi dgn matlamat menggunung demi Islam dan krn Allah Taala..insyaALLAH, AMIN..

Bagi sesiapa yg suke tido after sbuh, bole renungkan2  ayat nie:

"Kemudian setelah selesai solat, maka betebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing) dan carilah apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan) supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat). - Surah Al-Jumuah (Ayat 10)

Sedang Nabi melewati anaknya Fatimah RA yang sedang berbaring pada waktu Subuh, maka Baginda bersabda :

"Wahai anakku, bangunlah dan hadaplah rezeki Tuhanmu, dan janganlah engkau jadi dari kalangan orang yang lalai, sesungguhnya Allah membahagikan rezeki manusia di antara terbit fajar hingga terbit matahari." (Diriwayatkan al-Baihaqi)

JOM kejar rahmat Ilahi!!:)

alhamdulillah, jumaat dan sbtu yg lepas, fiqah punye kesempatan utk bertemu dgn ayahanda dan bonda yg tersyg..jauh di mata,nmun sentiasa dekat di hati..lepas hbis exam kaiwa hari tue, tros g pecut balik rumah, amek brg sume.sblom nak kluar dr rumah tue, hati berkira-kira, nk buat solat dhuha dlu ke x nie..sbb mse tue, msih dlm pkul 10 lbih cmtue la..nk berebut dgn ktm plak nnti..badan da berpeluh2 da..sbb berlari g amek brg sume mse tue..punye la excited nk jmpe mak ayah..alhamdulillah, dgn izin Allah Taala, badan diringankan jua utk melaksanakan solat dhuha terlebih dahulu..memohon keberkatan dr Allah SWT, mohon pertemuan ku bersma ayahanda dan bondaku, diiirngi dgn rahmat Ilahi..Amin..alhamdulillah, usai solat dhuha, ana tros g amek teksi, naek ktm n lrt n smpai la kt hotel mak ayah..alhamdulillah, segalanya dipermudahkan..:).as soon as fiqah smpai kt hotel tue,ayah fiqah dari jauh da senyum meleret kt fiqah..happy la tue kan?:)..lepas cium tgn ayah sume, borak2 dlm lif then smpai la dlm blik penginapan mak ayah..mse msok2 tue, ibu dgn senyuman manis yg sentiasa terukir di bibirnya, menyebabkan hati tambah girang!!! alhamdulillah..at last terubat jua rindu pd mereka..ayanhanda dan jua bondaku..actually, mak ayah ana dtg cnie sbb nk menghadirkan diri utk final SOLEHAH, rncangan tv al hijrah,.as kakak fiqah ialah slh seorg finalis dlm prog tue..

Jumaat malam sbtu mrupakan malam FINAL utk prog Solehah..alhamdulillah.rmai sgt2 org dtg hari tue..smpaikan x ckup krusi..n agak kalut jugak mlm tue..kesian tgok krew2 al hijrah yg kene sedaya upaya nk dptkan sit utk tetamu yg hadir pd mlm tue..nmun, alhamdulillah.boleh jugak overcome..kakak ana mrupakan pserta pertama pd mlm tue..tazkirah pembukaan kakak ana pd mlm tue adalah berkenaan taubat..subhanallah.mse dgr je tazkirah kakak ana tue, hati ana ttbe rse sebak..mgkin jugak krn tajuk taubat yg dibawa kakak ana itu berbaur keinsafan dan mmpu mencarik hati yg benar2 menghayati makna taubat tue..dan yg plg buat ana rse sebak mlm tue, adalah disebabkan ana rse terharu yg diatas pentas mse tue, menyampaikan taazkirah yg ckup bermakna, mrupakan kakak ana sendiri..alhamdulillah, subhanallah..sbenarnye, xpernah terlintas walau sedikit pon di dalam benak fikiran ana, bahawasanya suatu hari nnti, kakak ana akan jd sperti yg dia ada skrg..nmun hati ana kuat mendoakan agar kakak ana akan turut serta dlm jalan dakwah dan tarbiyyah ini juga..alhamdulillah, dgn berkat keizinan Allah Taala, kakak ana berjaya mengorak lngkahnya dgn berani di jalan dkwah ini..mnyertai prog SOLEHAH nie, pastinya bkan suatu yg mudah utk kakak ana..nmun kekuatan yg diberikan Allah Taala kpdnya, mnjdikan dia berjaya melalui tempoh ini, kluar dr zon selesanya, mula mencorak jalan utk terus tersabat pd jalan Ilahi, menimba seberapa byk ilmu yg boleh spnjg akademi solehah berlangsung..alhamdulillah..moga trus istiqamah kakakku..:) ana msih ingat lagi mse pertama kali kakak ana ingin melakukan hijrah dlm dirinya..bermula dgn mse tue ana balik bercuti..ana boleh agak mse balik tue, mak dan ayah ana msti hairan tgok perubahan ana nie.nmun hati dikuatkan juga..dgn harapan ana mmpu berdakwah dgn kluarga ana..mse tue ana balik, ade bwk dua helai tdung labuh je..2 helai tdung tue je yg ana ade mse tue,,mse tue, ana msih di awal fasa hijrah ana..suatu hari nie, mse nk g kluar, ttbe ana dikejutkan dgn permintaan kakak ana utk meminjam slh satu tdung ana..dgn lagak menyembunyikan rse terkejut ana dgn permintaan kakak ana itu, ana pon bgi tdung biru gelap yg ana ade mse tue..alhamdulillah, sejak dari hari tue, akak ana tros istiqamah pakai tdung labuh..in fact, tdung labuh dye lebih byk dr ana sendiri..actually, hijrah ke arah mengambil Islam secara menyeluruh tue, bkanlah sekadar dgn istilah memaki tdung labuh shj..nmun ia memerlukan seorg muslimah utk trus istiqamah mencari makna Islam dalam dirinya, memperhalusi akhlaknya, berusaha mencari di mana kedudukan Allah dlm hatinya..alhamdulillah, bila selesai soal mnutup aurat dlm diri kakak ana, dia mula mencari makna sebenar sakinah dlm kehidupan..sbelum nie ,sebenarnya, ade jugak faktor laen yg menyebabkan ana melakukan hijrah dlm diri ana juga adalah disebabkan dorongan adik lelaki ana sendiri, Abdul Aziz..katanya, perempuan yg menutup aurat, selaras dgn syariat Islam itu pastinya cantik di hadapan  Allah..Terdetik dlm hati ana, betapa matangnya adik ana ketika itu, sudah mmpu menuturkan nsihat penuh hikmah di hdapan kakaknya..bgitulah proses dakwah dlm family fiqah..yg interesting nye, dakwah tue dimulakan dgn adik lelaki ana dhulu. kemudian disebarkan kpd ana dan seterusnye kpd kakak ana..dan insyaAllah, skrg msih dlm proses mendidik  adek2 ana yg laen, dgn bantuan Aziz dan akak ana sendiri..ALHAMDULILLAH..berkat doa ibu dan ayah..ana jd sperti diri ana skrg..tidaklah ana merasakan diri ana seorg yg sempurna, nmun ckuplah apa yg ana rsa dan ada skrg sgt mmberi ketenangan dalam diri ana..subhanallah~

usaha mentarbiyyah diri itu, haruslah dimulakan dgn keyakinan dan azam yg kuat...jika tidak punya keyakinan dan azam, mudah shj diri utk mjdi futur dan tidak istiqamah..suka utk ditekankan bhawa, mujahadah itu pahit, nmun syurga itu sgt manis..bila kte fkirkan kembali, muhasabah diri balik, sbenarnye hidup di dunia nie, sgguh sgt singkat..bile dh smpai kt negeri akhirat kelak, ble kite turn back, actually kte xsmpai sehari pon tggl kt dunia...bole tgok dlm firman ALLAH:
"Dan mereka meminta kepadamu disegerakan azab, dan Allah sekali kali tidakmenyalahi janjiNya. Dan sesungguhnya satu hari disisi Tuhanmu adalah seperti 1000 TAHUN dari apa yang kamu hitung." (QS. 22 Al Hajj 47)

jd, smpai bila harus mengelak bkan??.nyawa nie bila2 mse shj Allah akan tarik..xtahu bila akan dtg nya hari itu, nmun di hati ini sentiasa meyakininya, akan dtgnya suatu masa nnti malaikat Izrail akan mencabut nyawaku..membawa aku utk bertmu Ilahi..sungguh, aku yakin akan pertemuan ku dgn Nya..pintaku, agar kita tergolong dlm kalangan hambanNYA yg meninggal dlm keadaan husnul khatimah..Amin ya Rabbal Alamin..

insyaAllah.setakat ini shj nukilan ana dalam post kali ini..ape yg ana smpaikan mrupakan satu reflection jugak buat diri ana..insyaAllah, sma2 kita berusaha!!! bkan utk menjdi yg smpurna, nmun ingin menjdi hambaNya yg bertambah baik..insyaAllah, Amin.

TRIVIA
~ since fiqah dudok sorg2 je dlm bilik nie, actually dh byk jugak  tetamu2 yg pernah bertandang n buat sleep over kt bilik fiqah..berguna jugak katil kosong kt sebelah katil ana nie yer..antaranya:
-Aiman Tarmizi (budak A-LEVEL UK)..bru2 nie jer.
-Nur Anisah Zahari ( best friend )
-Nur Bainun ( best friend )
-Ummi Yasirah ( A-LEVEL MEDICINE )
-Mahfuzah Zulkifli (A-LEVEL MEDICINE)
-Nur Shahada (A-LEVEL MEDICINE)
-Mahfuzah Johari (KTJ)
-Ayun (KTJ)
-Julia (KTJ)
-Ayu (KTJ)
-Syazwani (UiTM Kelantan)

yg laen xingat plak..heee...sory2..:)..Ble ade yg jd tetamu, meriah sket bilik nie an..:)


AKITA TO BE, INSYAALLAH:)


MAHFUZAH DAN SARA..SWEET KAN??:)

COMEL X BNTAL TUE?:)..GIVEN BY ANISAH:)

KATIL TETAMU:)

Sunday, December 18, 2011

ASSALAMUALAIKUM

lame menatap blog nie..n rse nk nanges..hampa..sume ade..sbb xtahu nk tulis ape...lame tgn nie x digerakkan utk memotivasikan diri through blogging...T.T

Friday, December 9, 2011

urusan ana yg tertunggak, insyaAllah..akan ana laksanakan selepas selesainye monkasho exam nnti.insyaAllah..Akan ana laksanakan tggungjwb ini dgn sepnuh hati....permudahkanlah urusan ana ya Allah..Amin ya Rabbal Alamin..dlm kesibukan, ana mohon kekuatan hanya pd Mu ya Allah...ku serahkan sepenuh tawakal ku kepadaMu...inilah medan juang ku ya Allah.permudahkan lah ya Allah.. 

BITAUFIQ WANNAJAH!!...

Monday, December 5, 2011

KATA2 SEMANGAT!

assalamualaikum...alhamdulillah..rse semangat plak hari nie...mgkin sbb bru rse lapang sket pgi nie...dlm kesibukan melakukan persediaan yg sepatutnye mnjelang monkasho, hati rse takut andainye urusan agama ku diketepikan...yela..dr isnin smpai jumaat, clas dr pkul 8 pg smpai 5 ptg..with one hour kyuukei pada pkul 1 til 2pm.tue pon kteorg dh siap2 bli makanan awl2 pgi, sekitar 7.30 am camtue, in order xnk bazir mse nk lunch plak tengahari nnti.kdg2 cam kesian gak tgok student KTJ..bgi yg muslim, akan solat terlbih dahulu mse kyuukei 1 pm tu..alhamdulillah..waktu solat adalah wktu terbaek utk merehatkan jiwa yg kdg2 rse kusut dgn kesibukan dlm clas..every period, mmg ade take 5 an..tp mse tue pon budak2 dlm clas ana isshoukenmeini stdy..ana yg dhulu nye cam kdg2 relax2 jugak pon, dh mule terikot2 dgn budaya tue,..ade lapang sket je stdy.cume kdg2 je ana amek mse take 5 tu, berbual2 dgn shbt yg duduk kt sebelah ana..name dye Ayu Zaid..lps solat sume, then bru makan..tue pon makan rse cam tercekik pon ade..sbb nk kene smbung stdy lgi mse rehat tue...sbb mmg kene men kejar2 dgn mse....stiap hari kene stdy smpai lewat pagi..in order to cover up mane2 subject yg tertinggal...hmmm..ana pon kdg2 rspect dgn kwn2 ana..sume muke cam tabah je..walopun dlm kepala, rse dh nk meletup dah..mmg ana akui cbrn stdy dlm bhse jepun nie, bkan sesuatu yg mudah..even, ana pon xsgke, ana skrg dh bleh bertutur dlm bhase jpun..buat presentation pon dlm bhse jpun n xde English lgsung..kdg2 rse cam english dah deteroriated pon ade..sdeh jap..tp xpe..ilmu Allah tu Maha Luas.tbe mse plak utk ana menerokai ilmu dlm bidang Engineering dlm bhase jepun plak..sbject science sume kene stdy dlm nihongo..with thousands of kanji yg kteorg kene ingat..org Melayu pon dh mcm sme level ngn budak2 cina..sbb dh ble bce tulisan cina..as kanji cina lebih kurang sme je dgn kanji jepun..bleh byg x,,monkasho shiken nnti, kteorg ken ingat lbih kurang 3000 kanji..so skrg, kt mane2 je ana kne bwk buku kanji ana kt mane2 je ana pgi..ini lah sekitar kitaran daily life ana semenjak dua menjak nie..which requires me to be patient sgt2..and dlm kesibukan ana nie, benar2 memerlukan ana utk mghargai waktu ana dgn Allah..especially mse solat..kalo dlu, ana wonder cmne Rasullullah SAW ( selawat serta salam ke atas Nabi junjungan) bleh rehatkan diri die through solat n bukan tdo or etc..n skrg ana btol2 rse bnde tue.n i was like, subhanallah..kdg2 ana hampir putus asa dok menghdp buku je dlm clas, n theraphy nye adalah solat..wktu solat dhuha pagi2,mmg satu lg pluang utk diri ini bermunajat pd Allah..mohon agar diri ni diberi kekuatan jua keikhlasan hati..kdg2 rse takot sgt2..ble fkir2 blik..btol ke ana blajar nie because of Allah??? ke semata2 sbb exam monkasho nie? n i was like, ya Allah..pls, give me Your guidance..n smpai la satu hari nie.ana trima satu kertas yg diselitkan dlm tue, doa menjelang peperiksaan..ble ana hayati doa tue, rse terkesan sgt2 di hati..antara kndungan doa nye adalah:

 " Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Mengetahu bahawa kami akan menduduki peperiksaan yang menentukan kejayaan dlm medan perjuangan kami. Kami menyedari bahawa segala usaha yg kami lakukan adalah di bwh kekuasaan dan iradat Mu jua ya Allah.. Hanya padamu kami mohon, kurniakanlah kejayaan kpd kami dgn ketinggian dan kecemerlangan. jadikanlah kami golongan hamba Mu yg mndpt kemuliaan Mu dunia akhirat.Panjangkan lah usia kami dlm mentaati perintah dan meninggalkan tegahanMu.Engkau jadikanlah kami insan yg sentiasa memperjuangkan agamaMu ya Allah"..Amin...

actually, ade pnjg lagi..insyaALLAH...dlm nukilan yg akan dtg...ana akan post pnuh doa nie...:)

via this doa, ble u go through ayat by ayat, n hayati btol2, somehow akan buat hati rse semangat nk sit for exam..insyaAllah..exam kali nie adalah medan perjuangan ana...insyaAllah..semalam when ana buat halaqah dgn shbt2 laen..berkumpul sme2 dgn naqibah kteorg, Kak Sara..msing2 cter psl how nk kuatkan ukhuwah antara akhwat2..n cmne nk ikhlas kan hati dlm perjuangan nie..ble dh sharing2 sume, timbul semangat yg berkobar2 nk smbung stdy kt bumi sakura nnti.dan insyaAllah, kedatangan ana kesana bkan sekadar ingin menuntut ilmu shj, bahkan ana ingin pergi membawa diri ini, utk meneroka seluas2nya kebesaran alam ciptaan Ilahi dan yg pling pnting, penyampai risalah Islam di sna..insyaAllah..Amin ya Rabbal Alamin...dan ana yakin, shbt2 ana yg laen, yg turut serta dlm halaqah semalam pon sudah menyimpan azam begitu, insyaAllah..

and a week ago..ana attended satu daurah kt putrajaya..together with akhwat2 AAJ, KMB, IBT dan JAD sekali...utk pengetahuan AAJ, IBT dan JAD adalah sume budak2 yg tgh buat preparation nk g jepun, insyaAllah...n ble budak2 KMB dtg, rse cam bertmbh seri daurah kali nie...seriously, mmg rse sgt2 keindahan daurah kali nie..2 hari tue, terlalu byk kenangan manis yg terukir..with budak2 AAJ, yg beberapa mggu lg akan sit for exam yg akan determine whether dieorg bole fly ke x..tp dieorg relax je mse tue..mmg sgt respect dgn dieorg..sbb btol2 bg full komitmen utk daurah kali nie..dan insyaAllah, ana yakin, tautan ukhuwah ini yg boleh kteorg bwak, insyaAllah, smpai ke jepun nnti, sbarkan keindahan ISLAM di sana...insyaAllah..Allahuakbar..ya Allah, berikanlah kami kekuatan...ana yakin, org jepun boleh jd org Islam yg lebih hebat, if they know psl kewujudan Tuhan..actually, org Jepun mmg sgt hebat, tp hati dieorg kosong.coz they never trust the existence of ya Khaliq..thats y org jepun, they tend to commit jisatsu, sbb dieorg rs sunyi,rse no guidance, n tmpat pergntungan...kalo rse xnk hidup je tros nk commit jisatsu...hm..tue la slh satu sbb org jpun kekurangan wakamono sbb byk anak2 muda dieorg, committed jisatsu..rse cam rugi kan..pdahal jepun, sbuah negara hebat, nmun punye mentaliti seperti ini.. ana yakin, when Islam bleh disebar kt Jepun, secara meluas, dieorg akan jd komuniti Islam yg sgt hebat, insyaAllah, Amin...dan ana yakin, pemergian kami nnti, adalah sbgai duta2 ISLAM jua, insyaALLAH..AMIN...

InsyaAllah..setakat ini shj, yg mmpu ana smpaikan..moga2 ada ibrah yg boleh diambil..insyaALLAH, ape yg ana smpaikan ni jugak, adalah satu reflection jugak buat diri ana...insyaAllah, to be a better Muslimah and as well as a good Mukminah too..Amin ya Rabbal Alamin..

jom!!!! PERJUANGAN INI MENUNTUT HATI KITA UTK BERSABAR..BUKANKAH ORG YG SABAR ITU, DARJATNYA SGT MULIA DI SISI ALLAH...kehidupan di dunia ini ble dinilai hnya sebentar shj..ble2 mse shj, diri akan dijmput Ilahi..ble sudah smpai msenye kita menghdap ya Khaliq, justeru siapa kita dihadapanNya ketika itu..insyaAllah..moga hati2 kita, trus dlm pimpinan Ilahi..insyaAllah, biarlah perginya kta dr dunia ni nnti, kte dh tggalkan sesuatu untuk Islam...kan?..insyaAllah:)

pernah seseorg berkata kpdku,  " usahlah rse berputus asa...dunia nie, hnya sebentar shj...ble diri sudah menapakkan kaki di syurga nan indah milik Ilahi, maka lenyaplah smua kesediham mu...jd bersabarlah..moga kita tergolong dlm kalangan ahli syurga..insyaAllah,Amin.."

insyaAllah, ana akan melakukan sehabis baek utk exam kali nie...pintaku ya Allah, kurniakanlah daku kejayaan yg terbaik di sisi Mu buat hamba Mu ini ya Allah..


satu hati:)

FARAH (IBT), FARAH(AAJ), AFIQAH(KTJ):)

WITH ISMA(AAJ)

SOME SOUVENIRS B4 GOING BACK:)

PUJAH AND AYU ZAID WITH LOVE FROM PUTRAJAYA:)

WE ARE TEMAN SEJATI:)

YESTERDAY IN RAPID KL WITH MAZNI..AFTER A LONG TIME:)

LITTLE KID IN TAMAN BOTANI, PUTRAJAYA..:)
WORD OF THE DAY
kyuukei - mse rehat
monkasho shiken - exam monkasho..n monkasho nie exam yg akan determine budak2 KTJ bole fly x.
jisatsu - suicide
wakamono - teenagers, young people

ABBREVIATION OF THE DAY
AAJ - Ambang Asuhan Jepun , Universiti Malaya
JAD - Japanese Association Degree, UNISEL
IBT - Institut Bahasa Teikyo
KTJ - Kumpulan Teknikal Jepun, INTEC

Sunday, November 27, 2011

¸.•´¯) Jika kita selalu menuntut pasangan yg kita cintai tuk jadi seperti yg kita inginkan maka yg kita cintai bukanlah pasangan kita namun gambaran dari diri kita sendiri karena awal dari cinta itu membiarkan pasangan kita menjadi dirinya sendiri bukan menjadi diri kita.Cintailah Pasangan hidupmu apa adanya dengan kekurangannya¸¸.•*¨*•(¯`*•Utamakanlah kesolehannya•*´¯)

SAAT HATI MENERIMA SENTUHAN ILAHI

Assalamualaikum...alhamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi ats segala bntuk kenikmatan yg telah dikurniakanNya ke atas kita, hambaNya yg ckup kerdil nie..hari nie ntah mengapa..rse semangat sgt bgun..bukak tingkap bilik ana..menikmati sekejap btapa indahnya ciptaan Ilahi..ku lihat langit, subhanallah..sgt sempurna ciptaan Allah..trase diri ckup hina..btapa aku seorg hamba yg ckup kerdil..alhamdulillah..hari nie awl muharram..teringat kisah hijrah Rasulullah SAW bersma para shbt dr kota Mekah ke Madinah..hari rse tergerak nk buat satu nukilan berkenaan saat ana melakukan hijrah yg ckup besar dlm diri ana.alhamdulilah..ana selalu mntk pd Allah, agar hijrah yg ana lakukan ini sentiasa tetap kekal istiqamah dlm diri ana...alhamdulillah..tidak mampu ku lafazkan dgn kata2, rse syukur ku pd Allah saat hati ini mendapat sentuhannya..kisahnya bermula dlm hujung tahun 2010..

Sebelom nie ana mmg sgt suke tgok org pkai tudung labuh...suke tgok je mse tue..entah bila la diri nie akan jd macam tue..detik hatiku.."kalo pkai nnti, takot org tekerjut plak tgok aku pkai."...

smpailah suatu hari nie...
ana bingung memikirkan..btol ke ape yg aku pakai selama nie Allah redha..hmm..one whole day tue, ana dudok x senang dlm clas..memikirkan pantaskah aku mendapt redha Allah,menggarap syurga Ilahi, dgn hanya dgn keaadaan aku sebegini rupa..mana mungkin!!! bisik hatiku..ku katakan ku cinta pada ibu, ayahku...nmun dgn berpakaian bgini, tidak menepati kehendak dan syariat agama, yg memerlukan seorg muslimah utk menutup auratnya, tidakkah aku telah meletakkan kedua-dua org tuaku di ambang pintu neraka. sggupkah aku mempertaruhkan kedua-dua insan yg ckup ku sayangi sepenuh jiwa dan ragaku semata2 ingin memenuhi kehendak dunia shj???!!astaghafirullah..ampunilah dosa hamba ya ALLAH..smpailah pd waktu maghrib nie..selesai menunaikan solat maghrib..saat ana memohon doa pd Allah..dlm doa tue,ttbe lancar je mulut ana memohon pd Allah, " Jika benar ape yg hamba rasakan sekarang, adalah satu hidayah dan ptunjuk dr Mu ya Allah, bahawasanya seruan mu telah smpai kepadaku, dan jika aku mmpu memikulnya dgn sepnuh jiwa dan ragu ku dan istiqamah dalam pembawaan ku,maka Engkau kuatkanlah hati ini utk melakukan perubahan ini, demi Mu, bkan kerana selainnya".. bgitulah sekitar doa ana...ku rsakan air mata ku mengalir saat itu..usai solat,tbe ana rse badan ana seram sejuk..mcm ade satu lintasan hati..saat itu ana btol2 yakin, rse takut yg ana rsekan ketika itu, adalah betul2 perasaan dtg dr Allah..subhanallah~..ckup indah ku rsakan ketika itu..lepas solat sume tue, ana cepat2 bergegas pergi ke Mydin..beli stoking dan handsocks..mse tue hujan renyai2...ana gagahkan jugak lgkah ana..mudah2an derap langkah ana diiringi para malaikat jua, detik hati ana..dlm sorg2 meredah hujan renyai pd malam tue,hati rse ckup tenang..deraian hujan juga,seolah2 mengerti kesayuan yg dirasakan hati nie..

keesokan harinya.ana mcm bese..pgi kuliah sume..pakai tudung cam bese..msih yg saiz 40 tue,tp ade inner di dalamnya..n tambahan pd kaki dan tangan ana..dah mula bertutup..(alhamdulillah)..mse ana msok clas hari tue, ade jugak yg cam heran...tp mayb x brani nk bertnya pd ana kot..what a sudden change on u???!!hmmm..alhamdulillah,.hari tue dilalui dgn ckup tenang..walaupun ade mata yg memandang, kehairanan agaknye..namun ana tepis semua pndangan tue...ana tekad!!! ape pun bntuk tohmahan mahupun dugaan yg perlu ku hadapi selepas hijrah ku ini, aku akan tetap mempertahankan hidayah Allah nie..i really wanna hav a strong grip on this!!! bisikku di dalam hati..

alhamdulillah..skarang ana dh ade koleksi tdung labuh ana sendiri dah...:)..alhamdulilah..berkat dikumpul sejak beberapa bulan yg lalu..kalo mse mule2 dlu, asyik pinjam org len punye je kan...msih ingt lg tudung labuh pertama yg ana beli..tdung biru gelap:)..tp skrg, sikit2, alhamdulillah..terima kasih ya ALLAH..hati bertmbah cinta pd Mu..

seblom nie jugak, dlm usaha ana mencari hidayah Allah, Allah sntiasa kuatkan lgkah kaki ana utk pergi ke mana2 majlis ilmu walaupun dlm keaadaan tidak berteman...aku mula memberanikan lgkah ku...kerna aku yakin, Allah bersamaku..kdg2 memerlukan aku utk spend sejumlah besar jugak wang ku..yela..sbb kene travel sorg2 an..ble berkumpulan jd kurang sket..tp tu bkan penghalang..sekali kita belanjakan harta kita di jalan Allah, maka Allah akan beri kita rezeki yg lebih byk drpd itu..insyaAllah..keyakinan itu yg ku sematkan di dlam dadaku..bkankah jihad itu berupa jihad membelanjakan harta kita, kmudian dikuti dgn jiwa raga kita kan??:) (SURAH AS-SAFF, ayat 10-12)

instead of ape yg berlaku kt ana tue..ade jugak faktor2 laen, yg mendorong ana utk melakukan hijrah nie..mse first2 ana jd pserta i prokhas dlu...mse tue I PROKHAS siri 1...ade budak KTJ, KOREA dan Rusia (fast track student)..ana dilantik jd Penghuluwati..satu tggungjwb yg besar utk ana pikul mse tue..alhamdulillah..mse tue ana get to know Ust. Najah jua seorg Habib..Mse tue ana xtaw lg yg Ust Najah nie rupe2nye ade kaitan dgn kturunan Rasulullah SAW..subhanallah~... alhamdulillah..dah pernah bekerja beberapa kali dgn Ust Najah..dan dia juga ingat pdaku..subhanallah~...rse beruntung dpt bertentang mata dgn kaum kerabat Rasulullah SAW..alhamdulillah...di pengakhiran i prokhas tue, ana terpilih plak sbgai peserta terbaik...subhanallah..ana rsekan ade satu tggungjwb d luar sne nnti yg ana perlu pikul..yakni menjdi slah seorg produk keluaran i prokhas yg memerlukan daku utk punya kredibiliti diri..alhamdulillah.pengalaman yg aku perolehi semasa i prokhas, ku kutip satu persatu..slot dlm i prokhas yg betul2 mmbuat hatiku tersentap adalah, sewaktu penimbangan amal di akhir checkpoint jungle trekking dalam hutan mse tuh...mse tue Ust Ridha yg handle slot tue..subhanallah~..ckup cantik pembawaan Ust Ridha dlm slot tue..Lepas hbis je checkpoint akhir tue, ana balik dlm keadaan senyap sepi je..mmikirkan btapa timbangan amal tu, ana adalah seorg insan yg tewasss!!! justeru, bgaimana plak di akhirat nnti???!!! ya Allah...hati mula diruntun rse takut yg teramat...n d ctue, hati sedikit2 demi sedikit terdorong nk brubah...i prokhas, bgi impact yg besar jugak kt ana...semnjak dilamar oleh Hasan Sensei utk jd slh seorg faci, ku yakin inilah jalan utk ku mengukuhkan jalan tarbiyyah ku..inilah jalan yg Allah ingin tunjukkan pdku..utk ku mengukuhkan tarbiyyah dlm diri ku..hamba bersyukur ya Allah..Engkau tidak pernah lupa kepadaku..cuma aku ya Allah..aku yg lemah ya Allah..dan Engkau yg melihat aku jatuh, tidak membiarkan aku utk trus tersungkur, tp Engkau sahut lembut tgnku...syukran ya Ilahi...Engkau sntiasa memberikan daku ruang dan pluang utk memperbaiki diriku...

Tidak ckup itu, ruang usrah juga turut memntapkan lgi tarbiyyah dlm diriku..ruang usrah aku gunakan sebaiknya utk mengutip sebyk mgkin ilmu yg boleh dan melakukan sebyk mane perkongsian yg blh aku smpaikan..di sini, aku mmbina ukhuwah dgn ramai akhawat2 yg selalu mmberikan daku sokongan..syukran wahai shbt..syukran akak naqibah ku...

rsenye, sperti x mmpu ku ungkapkan satu persatu nikmat Hidayah yg telah Dia kurniakan pdku...aku hnya mmpu menangis di hadapan Nya..dalam setiap sujud syukurku...aku mohon agar hidayah ini mmpu melengkapkan diriku..melengkapkan lagi persiapan ku..insyaALLAH, menuju redha Nya yg SATU...

HIDAYAH ALLAH ITU MEMERLUKAN KITA UNTUK MECARINYA...ia pastinya tidak akan dtg sendiri..namun setelah ia dtg menghampiri kita, plss, never ignore it..but to have a really2 strong grip on it..:)..ok?

insyaAllah,,setakat ini shj yg mmpu ana lafazkan...byk lgi yg tersimpan dlm diari hati nie, namun ini shj yg mmpu ku smpaikan dlm nukilan ini...waalllahualam..:)

NOTA KAKI:
~ insyaAllah..hari esok ana akan bertolak ke Putrajaya..utk menghadiri daurah bersama akhwat2 kesygan...juga mmberi pluang utk diri ini menghembuskan lafaz tenang ke hadrat Ilahi..insyaALLAH..jika diberi kesempatan..ingin jua menziarahi masjid besi di putrajaya...yg pernah seseorg ceritakan pdku suatu ketika dhulu...

SALAM MAAL HIJRAH...semoga bertmbh redha Ilahi ke atas kita..insyaAllah.Amin...

* buat yg msih dlm mujahadah, truskannnn!!!:)...may Allah bless...:)

Wednesday, November 23, 2011

KERDILNYA HAMBA YA ALLAH

padaNYA ku serahkan sepenuh tawakalku...izinkan daku utk menyelami cintaMu ya Allah...cinta Mu yg ingin ku cari..dalam doaku..dlm sujudku...dekatlah hati ku kepadaku...sungguh, kpdMu shj tempat ku kembali...kapan kita akan bertemu, smuanya rahsia milikMu ya Allah..pintaku, biarlah pertemuan ku dgn Mu nnti, diirngi dengan lembayung RahmatMu ya Allah..

hujan di luar~ menambahkan lagi rsa kerdil diri ini terhadap kebesaran Ilahi..alhamdulillah..Allah temukan daku dgn nikmat Islam yg sebenar....SUBHANALLAH~... 

ingin shj ku nukilkan pengalaman ku saat mendapat sentuhan Ilahi...insyaAllah..dalam lembaran yg akan dtg...~

Monday, November 21, 2011

HOMESICK OH HOMESICK!!

ASSALAMUALAIKUM..post nie sje2 je..ttbe tringat ibu....mse tgh nk tampal2 formula2 maths kt dinding bilik..muke ibu plak terpalit kt dinding..lantas trus ke pnjatkan doa..moga ibu sentiasa dlm rahmat llahi..as well as the whole family TOO..Amin..kate org..kalo ttbe teringt or ter'pop' up wajah insan2 tersyg dlm fkiran kte, kene titipkan doa buat mereka..mudahan2 ibu hapy2 je ea..walopun dgn ketiadaan 3 anak dewasanya di sisi..ADIBAH, AFIQAH, AZIZ...yes!!! mood homesick menjdi2 sejak kebelakangan nie..mgkinkah sbb exam yg semakin dekat nie..memerlukan insan2 tersyg utk memberikan sokongan..mcm mse kt skolah dlu...family siap sarapan sme lgi wktu first day SPM...Ayah siap dedicate kad ucapan lgi..ade ucapan one whole family dlm tue..siap ade tandatangan setiap sorg lagiiii..sweetnye laaaaaaaaaa!!!!..rindu3!!awl2 pagi lgi dlm pkul 6.20 pagi cmtue, family dtg kt skola..sarapan sme2...bgi skongan kt fiqah..oh noooooooooooo!!! kalo monkasho shiken nnti, mak ayah mne bole dtg nk sarapan sme2..kan3???? T.T..ok fine, homesickkk!!! ibu mmg terbaek..nk2 plak ibu bru je call td...cter psl beb dpt no 1 dlm clas..n ayah baru je hdiahkan beb satu lptop budak2 kecik tuh..n beb plak tnye, akak nk bgi ape kt beb?? aduhhh..n beb request nk mntk baby alive!!! haaaaaa.....beratus nie haaaa dek oi...dh kaya nnti akak belikan ea..sebulan lebeh shj lgi...sabar2...

nie saje setakat nie...:).sje2 je...nk melafazkan kata rindu pd insan yg sungguh dirindui..seorg ibu.yg tiada gantinya di dunia ini..syg ibu LILLAHI TAALA..

PERMUDAHKANLAH URUSAN KAMI YA ALLAH...BERIKANLAH KAMI KEJAYAAN YG TERBAIK DI SISIMU BUAT KAMI YA ALLAH, AMIN...:)

SEKITAR MEJA BELAJAR YG KECIK:)

MUSIM2 EXAM NIE.BCE BUKU MOTIVASI SKET..:)

IBU YG DICINTAI SELALU, DAHULU, KINI DAN SELAMANYA..:)

NIE LA BEB YG MNTK BABY ALIVE TUHHH...=.=
SEGALANYA TERASA INDAH BERSMA MEREKA:)

FINALLY, HASIL TAMPAL FORMULA MATHS DI DINDING BILIK:)



Saturday, November 19, 2011

I USED TO BE......

ASSALAMUALAIKUM..rindu nk jd wakil mktab lagi..rindu nk jd panel forum lagi..where i can use that platform to express all the things dat i really wanna say..here comes all my babblings...merapu kt ats pentas forum.terutama ble part soalan spontan tue...mmg pergh..sorg kene bgi ideas based on question given by the judges.right in front of the audience...with no fear..but to express everything u really wanted to sayyy..yes!!! i really miss those times.representating school in forum...debates.. bermiggu2 ade practice.di sna sini..cari mklumat itu dan ini..waaaaaaa!!!

YEAHHH!! WE ARE THE FORUMERS:)

MRSM KUCHING AND MRSM GEMENCHEH

WITH HUSNA, ONE OF MY JUNIOR

Friday, November 18, 2011

AIDILADHA DI JENGKA:)

Assalamualaikum...alhamdulillah..segala puji hanya bgi ALLAH..alhamdulillah, jumaat dtg lagi..membuahkan rsa bhagia di hati..hari utk brehat skejap dr kesibukan sbgai seorg pelajar..yup, mmg skrg sdg bz terkejar sna dan sini..harus berusaha mencari ruang utk bernafas sekejap..n now it is raining cats and dogs..i really love rain actually..:)..teringat mse skola dulu..pantang tgok hujan sket..sggop ketok pintu bestfriend punye bilik, then ajak dye sekali pegi men hujan..:P..part of weird thing bout me..=.=...my bad, but i like it...:P

hee..smbung cter balik..hari tue balik ke Jengka, Pahang utk 4 hari 3 malam kt sne...bermula pd hari Jumaat, smpailah hari Isnin tuh..( 4 Nov~7 Nov 2011)..seriously, sgt la bez..bermula dgn perjalanan pd pkul 6.30 ptg di stesen bas Pekeliling..n then lepas 4 jam perjalanan, alhamdulillah smpai jugak kt Jengka, Pahang..yeah..i really2 miss that place...T.T.dlm bas tue, ana dudok kt sit belakang skali..bersma sahabat ana, Mahfuzah Johari..mse mula2 perjalanan tue, pujah dah ngorok awl2 dh..mgkin sbb letih kot..n the fact that, dye mmg akan tdo kalo msok dlm bus..=.=..terpaksa la ana sorg2 layan perasaan..tokidoki, ade la jugak pujah terbangun kejap..hehehe..mgkin sbb tekejot dgr suara ana dok excited sgt tgok jam memanjang je sepanjang perjalanan ke Pahang tuh..mmg tersgt la excited..sbb x pernah xperience jam sgt mcm tue..nak2 lagi, mse musim perayaan..semakin 'feel' la perasaan beraya di "overseas" nie..siap amek gmbr lagi kete2 kt luar tgh jam..mesti org dlm bas tue, pelik tgok ana excited semacam..sbb dlm perjalanan tuh, mmg ramai passengers yg merungut jam..ana plak yg buat pelik dlm bas tue..haha..tp xpe..rsenye xde org kisah la kot..sbb sume tgh layan perasaan msing2 lepas merungut2 tuh..dlm perjalanan tuh, subhanallah..trase indah mlm yg Allah janjikan buat perjalanan ana mlm tue..ade hujan renyai2 sket...suasana sayu nk balik kpg semakin trase..mulala homesick teringat family..muka aisyah, muka bonda, ayahanda, beb, aqilah, adibah, aziz..T.T.. Mse smpai2 tue, ayah pujah tros fetch kteorg kt terminal bas jengka...mmg cool la ayah pujah nie.mmg sempoi je orgnye.sebijik la mcm pujah tuh..:)

mse smpai je kt rumah Tok Mi, ana bersalam-salaman dlu dgn kaum kerabat pujah yg dh ade jgk berkumpul kt rumah Tok Mi...mula2 tue agak kekok sket, tp digagahkan jugak diri yg macho nie utk meramahkan diri..Alhamdlillah, kehadiran diri ini, diterima dgn tgn yg terbuka oleh family2 pujah..:)..mse smpai kt sne tuh, tros bgtaw ayah..then, ayah pesan utk pandai2 bwk diri kt rumah org..akhlak sume kene jage..smpai2 je, mmg ana tros diajak makan2 dgn family dye.padahal wktu tuh dh dekat 11.30 mlm cmtue dah..syukran2.mcm2 tahu je umi pujah yg fiqah nie mmg kuat makan orgnye.umi dh pernah knal fiqah sblom nie..sbb dh pernah bercuti kt pekan,pahang jugak an..slps menyempurnakan jamak takhir, ana dan pujah pon ttdo dgn wajah letihnye..hee..

HARI KEDUA- 5 NOVEMBER 2011

Hari nie mmg best la sgt2..mcm2 bnde baru yg ana buat..buat preparation raye la khususnye..lepas solat subuh sume, pegi sarapan.n seriously, sgt sejuk kt jengka mse pagi2.n i was like, waaaa..bez nye tggl kt kmpg..hee..sgt bez bersarapan..umi, abah, tok mi, kak long, ne cik, sume sarapan sekali..mmg rse sgt hidup berfamily kt sne...mse mkan2 tue, again teringt dgn family..Tok Mi adalah kwn terbaek fiqah spnjg kt Jengka tue.sgt memahami dir fiqah..yg saudara2 laen pon bez sgt2, tp dgn Tok Mi la yg plg mantap!!:)..rindu sgt2 kt Tok Mi..Tok Mi nie, walaupun dh lumpuh sebahagian drpd fungsi kakinye, tp msih jugak boleh bergerak dgn sihat..mmg respect sgt2 kt Tok Mi..kekurangan Tok Mi tue, bkan penghalang Tok Mi bergerak ke sana ke mari..buat kerja tue dan nie..smpaikan fiqah dok risau tgok Tok Mi bole angkat bnde2 berat kt dapur tuh..Tok Mi terbaek!!:).hari nie jugak, pagi2 lagi, lepas hbis je sarapan tuh, pujah, ne cik dan fiqah g beli brg2 kt kedai..mmg bez sgt2 jalan2 di hening pagi tuh..beli ayam, sayur, tomato sume..sbb ne cik plan nk msak Laksa hari tue, n tok mi plan nk buat lemang hari tue, n ummi plan nk buat rendang utk fiqah...pagi2 tue, tekejot sgt ble tgok ramai da penduduk kmpg pergi beli brg kt kedai.ana pon excited la sgt.sbb sblom nie, kalo raya tue, ana dan family akan pergi beli brg kt supermarket je..tp hari nie laen sket...lps beli brg tue, teman pujah parut klape plak..huishh..mmg menguji tahap kemachoan fiqah la..hee..fiqah pon x lepaskan pluang jugak memarut kelapa pagi2 tuh...pastu, siang ikan..buang tulang2 ikan..sbb nk msak laksa kan..pujah mse tue plak, sibuk lap cermin2 rumah..jd fiqah la yg kene buat kerja buang tulang2 ikan tue..first2 tue agak nervous kejap..sbb mmg xpernah buat kerja buang tulang2 ikan nie..mse first2 tok mi sruh tue, mmg cam berpeluh bdan jap..sbb xpernah buat.tkot terslah buat je nnti..takot x mnjdi plak laksa tu nnti..sbb kalo kt sarawak, kalo buat laksa tuh, mmg x ade elemen2 ikan nie..something new for me, but yet, so exciting!!!!. lepas hbis kerja buang tulang2 ikan tuh, smbung kerja kt belakang plak..mmg mantap la tok mi..kt mane ade tok mi, mmg msti ade fiqah kt ctue..kt belakang rumah tue, ade kebun tok mi..kt sne la tmpat kteorg buat lemang n bakar lemang hari tue..n jgn tekejut plak, sbb nie la first time fiqah buat lemang secara live!!!:P yes, to be frankkkk!! sbb kalo kt sarawak, tradisi nk bakar2 lemang nie xde sgt..jd kalo nk experience sendiri buat lemang n bakar lemang tue sgt la susah..so, kt cnie la fiqah blaja btol2 dr tok mi, cmne nk buat lemang..msokkan santan..rse terharu plak ngn tok mi.sbb btol2 nk bgi fiqah pndai buat lemang tuh..mse tue,ade ne chuu, kak long, pujah, mursyid sekali..yg bakar lemang plak, abah pujah, andak dan aichuu..mmg sgt meriah kt kebun pgi tuh..sedar x sedar, dh nk msok tengahari dah mse tue..n umi pujah dh gelabah dah..sbb x mule msak lgi utk makan tengahari..kelakar plak mse tuh.lepas solat jamak zohor dan asar tue, ne cik dan kak long tros ajak g pasar borong..agak lapar jugak mse tue..nk2 lagi, ble tgok ade ayam kicap dh siap sedia terhidang kt tikar tuh..mmg menguji kesabaran perot jugak.hee..mse ne cik ajak tue, mmg sume x smpat mkan lagi..lps balik dr pasar borong tuh, ne cik blanje makan ais kacang n keropok lekor kt pekan.huaaa..mmg sronok la.nak2 lagi lapar sgt mse tuh..ais kacang tue, mmg licin dibuatnye..hee..lepas balik2 dr mkan2 tuh, ana makan lagi sekali ble smpai2 je rumah..yeahhh..4 ekor ayam kicap berjaya fiqah lahap ptg tuh..tok mi snyum je tgok fiqah beselera sgt makan..ummi pujah lgi ske kalo tgok org mkan byk.ade kenduri je, pujah msti cter yg ummi dye rindu nk bwk fiqah g kenduri kawen lagi.sbb sronok tgok selera fiqah tue..yes, mmg fiqah suke makan pon.tp makanan kt rumah la yg plg berselera,, kalo kt kedai, mmg confirm2 fiwah xkan hbis makan..my bad..=.=..kalo kawen nnti, makan kt rumah kan bez..:).masak sme,makan sme2 sekali..bsh pinggan sme2..ok fine, merapu jap..mlm tue plak, tgok tv ramai2...mmg meriah kt ruang tamu tue..n diner lg sekali.sme ngn tok mi..borak berdua2an ngn tok mi..mkan leman, ketupat,rendang sme2..sronok sgt.rse cam ckp ngn nenek sndiri.seriously, rindu sgt kt nenek..nenek fiqah sume nye meninggal wktu fiqah kecik lagi n mse ana msih primary school..which is mse tue,ana blom knal lgi erti bez nye dpt borak2 dgn nenek..dgr cter org2 tua zaman dlu..tp, dgn tok mi, alhamdulillah, fiqah dpt experience perasaan seorg cucu borak2 dgn nenek..mse borak2 tue, mmg selera sgt2 tgok tok mi makan.tok mi nmpak cam lapar je..tok mi ske makan petai..tp syg nye fiqah xpndai makn petai..huhu..ana sje lambat2 makan..sbb nk borak lame2 ngn tok mi.syg tok mi sgt2..mse tgh mkn2 tue, tok mi suruh fiqah msokkan air dlm botol dye..sbb mmg stiap mlm tok mi akan bwk sebotol air dgn dye, mgkin tkot2 wktu mlm tok mi haus ke..tkot susahkan org utk amek air..jd tok mi bekal siap2 sbtol air tue, sblom msok tdo..somehow, ttbe rse cam terharu mse amek air tue..seriously, tok mi layan fiqah mmg mcm cucu dye sndiri..sob3.hari nie berlalu, mcm fairytale plak..rse best sgt2...alhamdulillah..hari nie tdo lewat sket,,sbb teman pujah tgok MU maen.tp mata mase tue dh x tertahan2 dah ngntoknye..sory pujah ea, sbb xbole teman smpai match hbes..T.T..Hari kedua nie, rumah tok mi bertmbh meriah lgi..sbb dua buah kluarga besar pujah dtg utk menyambut aidiladha...family ne der dan ne teh..


HARI KETIGA - 6 NOVERMBER 2011


Hari raya aidiladha dtg lagi..waaaa..hari nie mmg meriah sgt2..family pujah, family ne der, family ne chuu, family andak, family ne teh, family ami ngah, family anjang..sume berkumpul ramai2..pagi2 lagi ana dan pujah dh bgun..solat subuh..lepas tue, iron bju..siap2 nk g masjid ngn andak...ummi abah sume..yg kaum lelaki kt rumah tue, sume pgi mengerjakan solat sunat aidiladha pagi tue..n yg onna, sume tggal kt rumah je..sbb nk buat persiapan raye an..kecuali fiqah, ummi dan pujah...dari dlm bas hari tu, mmg dh awl2 bgtaw pujah, fiqah teringin sgt nk g solat sunat raya berjemaah kt masjid Jengka nti..masjid ubudiah nme nye..kalo x silap..tringin sgt mrase berkumpul2 ramai2 utk solat sunat aidiladha bersma penduduk2 jengka plak...waaaa..mmg ramai2 sgt2...sronok plak rse hari tue..hari tue jugak andak ade buat aqiqah..jd lepas solat raye tue, ne cik pon bwk kteorg rmai2 g tgok andak buat aqiqah..sembelih lembu sume tue...mmg excited sgt..sbb sblom nie xpernah lg  tgok org sembelih2 lembu tue, tp aidiladha kali nie laen plak..kalo sblom nie ade jer kt kmpg nenek fiqah buat korban nie tp, tkot kan nk tgok org sembelih2 nie, tp ble dtg jengka, jd terbalik plak..jd berani terlbih plak...siap tgok dekat2 plak tuh..hee..lepas tgok org sembelih2 lembu tue,tgkap gmbr2 sume,amek video lembu mengamuk sume, ne chuu bwk kteorg pg menziarahi pusara arwah atok..lps tue balik kt rumah tok mi..balik2 tue, ramai2 kumpul kt depan rumah..mnunggu hasil sembelihan aqiqah yg andak buat tue, utk dibahagi2kan..munjurlah tok mi ade ramai anak lelaki dan mnantu yg bole tlg andak kerat dging2 lembu tuh..n hari tue jugak ade jamuan besar-besaran kt rumah tok mi.ajak penduduk kpg mkn sme2..waaa..jamuan makan2 sup tulang tuhhhh!!! nie yg xbole tahan nie..n again, fiqah la antara org yg pling byk melahap hari tue..n at the same time jd org famous kejap kt jengka..sbb umi dok perkenalkan fiqah ni kt spe2 yg dtg jamuan raya hari tue..sbb budak dtg dr jaoh an..kene promote2 sket ngn jiran tetangga..:).lepas mkn2 sume tuh, ble tetamu pon dh nk beransur pulang, mse utk membasuh pinggan plakkkk..yeah!!! ana, ne chuu, dan pujah cuci pinggan sme2 kt luar..smbil diperhatikan kak long sbgai mando kteorg hari tue..hee..lps hbis je bsoh pinggan ne chuu ajak pusing2 kmpg pkai motosikal plak.as fiqah xyakin nk bwk moto nie, jd pujah la yg kene bwk fiqah..gune dua motosikal.ne chuu ngn kak long n fiqah bersma pujah...mmg best sgt2 rse hari tue..mrse sronok hidup kt kmpg..bole mrase mandi air dlm kolah...mantap la jengka!!! hari tue jugak, fmily ne der, ne teh,ne chuu, ami ngah kene balik smula kt rumah msing2..sbb msing2 punye tggungjwb laen yg perlu diuruskan..sempat bersalaman dan berpelukan dlu ngn ne teh dan ne der sblom dieorg balik..trase erat sgt pelukan ne der dan ne teh hari tue..rse cam dieorg mak cik fiqah sndiri..seriously, sgt terharu dgn layanan ne der, ne cik n yg laen2 jugak....:)..mlm tue, agak berkurang sket keriuhan dlm rumah tok mi..sbb dah ade 4 family yg dah balik smula ke tmpat msing2..tggal la family pujah, family anjang, family andak n ank bongsu tok mi, ne chuu..mlm tue, mkan lagi..adushhh..mg berat bertmbah sgt2 lps balik dr jengka...mlm tue disaji plak dgn ikan patin msk tempoyakk..adushhh..ana kalo lihat je bnde tue, umi dr jaoh da senyum2 tgok muke ana..da bole tgok selera ana nk mkan tue..hahaha..maaf ummi ea..thanx jugak sbb memahami..ok, fine..mlm tue tdo dlm kekenyangan.dlm keletihan..nmun jika dapat ku ukirkan snyuman tatkala tdurku, maka pastinya aku akan tersenyum..sbb rse sgt indah aidiladha yg dilalui..:).alhamdulillah..


HARI KEEMPAT - 7 NOVERMBER 2011


Hari nie jugak, hari last ana akan berada di jengka.mse solat subuh pagi tue, rse sebak kejap.sbb lepas nie dh kene tggalkan tok mi dah...pagi tue, family anjang pulang..diikuti plak dgn family andak..then tengahari tue, family pujah plak balik smula ke pekan..rumah jd sunyi sepi seketika..hari tue, sblom balik sempat tlg tok mi cuci pinggan kt belakang rumah..amek bangku, duduk berhadapan tok mi..smbil bsuh pggan..tok mi yg bgi pinggan buih2 tue,n fiqah jd tukang bilas..hee.sronok plak kerja ngn tok mi pagi tue..nk2 lagi, ble taw hari tue dh msok last day kan..mmg saigo made nk tlg tok mi pape yg ptot..tiket fiqah balik smula ke shah alam pon, tok m yg byrkan..pd mulenye ble tahu tue, sgt tekejut, sbb xsgke plak tok mi yg tlg byrkan..terharu jap mse tue..again, syg tok mi sgt2..sblom balik tue, makan laksa sme2 ngn tok mi, ne chuu dan pujah...n ne chuu smpat bungkuskan laksa tue utk kteorg bawak balik ke shah alam..seriously, mse balik tue, ana mmg rse cam nk nanges pon ade..sbb ble tgok tok mi dok sorg2 kt rumah..sdeh je muke dye mse tue..mgkin sbb dlm mula surut keriuhan di rumah tue..sbb dlm rumah tue, kalo xde yg laen,ne chuu dan tok mi je yg tggal..ku tatap benar2 wajah tok mi hari nie.nmpak riak sdeh di wajahnya..fiqah ambil pluang sblom balik tue, salam tok mi dan pelok tok mi seolah2 xnak lepaskan tok mi.rse cam dh jd part of cucu tok mi pon ade..mse dlm kete tue, fiqah diam je..sbb tgh sdeh annn.pujah ngn nu chuu rancak berborak kt depan..ana dudok blakang, layan perasaan spnjg perjalanan menuju ke terminal jengka... mmg sukar nk dinyatakan betapa ana bersyukur dpt knal family pujah...syukran jiddan, terima kasih atas segala layanan baik yg diberikan.dan ampun maaf andainya ade kekurangan dr fiqah sendiri...Doaku, moga Allah merahmati tautan ukhuwah yg telah terjalin antara kami.dan biarlah ianya kekal dunia akhirat...Amin..berakhirlah kisah aidiladha di Jengka..:)..penuh kenangann menggamit sejuta memori..


p/s : pentingnye niat sblom bermusafir tue.jika niat kte nk menjalinkan ukhuwah itu krn Allah, insyaAllah, pastinya Allah akan permudahkan segala urusan kita..Allah akan mekarkan hati2 kita, utk berkasih syg...salam syg dr fiqah buat saudara2 di Jengka, Pekan, Jerantut dan Johor..


~meraikan setiap detik bersma insan2 tersayang selagi mereka msih ade..selagi punye ruang dan pluang utk membahagiakan mereka, why not???..insyaAllah...jika kita mmpu membahagiakan org disekeliling kte dgn kehadiran kte, insyaAllah, ble dh berkeluarga nnti, kte jugak mmpu membahagiakan kluarga kte nnti..insyaAllah..:)


WORD OF THE DAY
~ tokidoki = sometimes
~ saigo made = till the end

  PICTURES OF WONDERFUL MEMORIES IN JENGKA:)



LEMBU HITAM NI GANAS WOOOO:p


MSE TGOK ORG SEMBELIH LEMBU:)

COUSINS PUJAH YG COMEL2 BELAKA

AI TEH SDG MELAPAH DAGING DI HADAPAN RUMAH



GERAI MAKAN DI PEKAN JENGKA:)

FARAH JOHARI (ADEK PUJAH)

AIS KACANG YG FIQAH MAKAN SMPAI LICIN:)

SIFAT KEIBUAN PUJAH BERSAMA AJMAL YG COMEL:)
SUP TULANG YG PERGHHHH!!! MANTAP!!!:)


MACAM2 RAGAM

SALAM..post malam nie agak berbeza sket..SY X SKE ORG SUKE MAEN BOLA smpai x ingat dunia...sekian, wassalam...PENGAKUAN BERANI..:)

*actually hari nie byk sgt terkejut.dgr org jerit2 msia vs. indonesia malam nie..nseb bek menang..n proud to be malaysian as well:)...ske jer tgok bola sbnrnye..
HOMESICK MENJADI-JADI..T.T

Friday, November 11, 2011

JUMAAT DATANG LAGI:)

assalamualaikum..seperti biasa..jumaat adalah hari dimana ana akan memilih untuk membuat sedikit coretan pada blog ana ini..dh lame dh x bgi update..al maklum la sejak kebelakangan nie ana sgt bz melakukan persediaan yg sepatutnya menjelang exam Monkasho ana tidak lama lgi.quizzes yg mmg confirm ade setiap hari..kdg2 ana ade jugak rse stress sbb hari2 kene prepare utk exam je..:(..especially physics..tp hati dikuatkan jua..krn perjuangan jihad menuntut ilmu ini bukanlah semata2 utk menduduki exam shj tp disandarkan ats nama Allah SWT..mohon doa drpd antum, moga smua pelajar KTJ/03 mmpu menyambung perjuangan mereka di bumi sakura..Amin..60 HARI LAGI MENJELANG MONKASHO EXAM..perghhh..skrg sume budak2 KTJ tgh ade butterflies dlm stomach..including me too..sepanjang beberapa mggu yg lepas, mcm2 bnde berlaku kt ana..some of them adalah:

ni yang x boleh lupe:
~ ana jatuh tgga mcm men ski..rse nye ade lbih kurang 6 anak tgga ana jatuh..mak ai.mse jatuh tue, sakit nye bukan kepalang..mse tue, ana otw nk g solat kt surau Akasia..mse turun dr tgga hostel ana tue, ana tgh sibuk msj kwn ana.nk jmput kwn ana yg laen ikut serta sekali g solat kt surau..kebetulan hari tue jugak dikhabarkan ada tazkirah sket dr Ust. Affuan (slh seorg lecturer INTEC jugak). .mmg patot jugak la ana jatoh mse tue..slipar pon pkai slipar jepon yg dh haus tue..mmg licin la..nak2 lagi mse tue musim hujan, n tgga hostel pon basah hbis laa..mmg meluncur hbis la ana mse tue..dgn bertelekung nye lagi..haha..hp yg ana bwk pon, terpelanting ke segenap penjuru..mse ana jatoh tue, chewaaaaahhh..ingtkan nk cover..kononnye xde org tgok ana "maen ski" tue...ttbe, xlame lpas ana jatuh tue, kebtulan ana landing dekat je dgn pintu rumah salah seorg penghuni blok hostel ana nie..budak tue pon kluar dr bilik dye..n mse tue, ana dh siap2 angkat dh.chewah,,kononnye, tough la kan.*pdahal nk cover..rsenye cam trok jugak kot ana jatuh..sbb budak kt dlm rumah tue, siap bole klua lg tgok ana.barangkali, ade "NANGKA" yg jatoh kot..:P..yg terharunye, budak tue tlg ana kutip serpihan hp ana yg terpelanting berterabur tue...sob3...terharu kejap..dlm kesakitan tue, ade jugak yg menolong..:)..tnpa menghiraukan kesakitan ana tue, ana bertekad jugak nk g surau..dgn kain telekung dh basah n ade hitam sket2 da..mujurlah dpt cover sket..hehe.., ble smpai kt surau tue, dgr latest news plak yg Ust.Affuan x jd dtg..agak terkilan dctue..namun alhamdulillah,rse terkilan tue diubati dgn solat berjemaah dgn akhawat2 INTEC laen,.dlm suasana dingin hujan pd mlm tue..rse sayu menunaikan ibadah kepadaNya yg Esa..walaupun peristiwa pada mlm tue aga tragis sket, ana ttap anggap pengalaman ana "bermain ski" di ats tgga tue, sbgai sesuatu yg manis buat ana..xtahu kenapa, nmun itulah yg ana rasa...:)

nie plak yg buat ana terkesima:
mse tue ana mengidam nk minum teh ais..punye la semangat beli kt shokudou cemara.dh smpai rumah tue, ana letak la teh ais ana tue, dlm satu mgkuk nie, ats meja lptop ana..jengggg3!!! mse ana letak ats meja tue, plastik berisikan teh ais tue dh letak elok dah dlm mangkuk tue..tupp2!! mse ana bru je nk beredar kejap dr meja lptop ana, ttbe teh ais tue tumpah kluar dr plastiknye..n tumpah berterabur la air tue kt ats meja lptop ana, including lptop ana sekal yg banjir..mse tue, mmg terkesima sgt, smpai xtahu nk buat ape..mujurlah sorg housemate ana nie, Constanza..dye yg cepat2 g dapur, amek kain n lap air tue.lps bberapa ketika, bru la ana bole fkir sumting cmne nk keringkan  lptop ana nie dgn cepat..sblom sume komponen dlm nie hancus..teringt kt hari dryer Constanza..ana tros pinjam dr stanza, n keringkan lptop ana..mujurlah, bole gune lagi.n lptop ana msih mmpu bernafas lg..hee..(skrg, rse fobia nk minom teh ais lagi..:P)

nie plak yg buat hati ana melompat riang!!!
alhamdulillah, satu2 nya adek lelaki ana ABDUL AZIZ telah dianugerahkan Anugerah Kebaktian Pelajar dlm mjlis graduasi nya yg berlangsung di MRSM Betong,29 Oktober 2011 yg lalu..sbgai seorg kakak, yg bgitu mengenali dirinya, ana betol2 rse terharu mndgr brita tersebut dr ayahanda dan bonda ana..mengalir air mata seorg kakak..u really made me proud of u my dear bro..jdlah engkau, whai adikku, seorg anak yg soleh, penyejuk mata dan hati kedua-dua ibu bapa mu..AMIN..
p/s: jubah coklat mennti mu.hadiah drpd kakakmu buat seorg jejaka yg ckup bermkna di hatiku..:)..ABDUL AZIZ..:)

nie plak menggamit sejuta memori buat ana:
pengalaman memyambut hari raya korban di JENGKA, PAHANG selama 4 hari...nntikan cerita ana nie dlm post yg akn dtg.insyaALLAH..akan ana nukilkan satu post khas tntg pengalaman ana sepnjg 4 hari di Jengka, Pahang..

insyaAllah, setakat ini sahaja nukilan ana buat mse nie..nk g solat asar jap..assalamualaikum:)

WORD OF THE DAY: SHOKUDOU = CANTEEN

Friday, October 28, 2011

DAMBA KASIH- INTEAM

Semakin jauh ku dari-Mu
Semakin dekat pula Kau menghampiri daku
Oh, Tuhan Yang Maha Pengasih
Siapalah diriku di pandangan-Mu

Semakin cuba ku dekati

Semakin kuat pula Kau mendugai aku
Oh, Tuhan Yang Maha Sempurna
Kerdilnya diriku di hadapan-Mu

C/O
Bagaimanakah nantinya tika berhadapan dengan-Mu
Sudikah Kau menerima hamba-Mu yang hina ini
Ya Allah Kau Maha Pengampun

Di bayangan mentari aku kealpaan
Dusta dunia penuh kepura-puraan
Di kala dini hari aku kepasrahan
Mendamba jernih embun kasih sayang-Mu Oh Tuhan

Andainya dihitung amalanku
Belum pasti dapat ku hampiri gerbang syurga-Mu
Oh Tuhan Yang Maha Pemurah
Hindari diriku dari siksa-Mu… Oh Tuhan

Kasih sayang-Mu Tuhan 
Itu yang ku dambakan 
Dengan rahmat-Mu ampunilah diriku..


bagi sesiapa yg benar-benar menghayati lirik lagu nie, mesti akan terkesan di hati...:)

salah satu favourite ana jugak.:)



Buat diri yg sentiasa alpa..ampunilah dosa-dosa hamba ya Allah..

“Dan bersegeralah kamu mencari ampunan dari TuhanMu dan mendapatkan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan bagi orang-orang yg bertaqwa,

“Iaitu orang yang berinfak, baik di waktu lapang mahupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan kesalahan orang lain. Dan Allah mencintai orang-orang yang berbuat kebaikan,

Dan juga orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menzalimi diri sendiri,(segera) mengingat Allah, lalu memohon ampunan atas dosa-dosanya, dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa-dosa selain Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan dosa itu, sedang mereka mengetahui.

“Balasan bagi mereka ialah ampunan dari Tuhan mereka dan syurga-syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya. Dan itulah sebaik-baik pahala bagi orang-orang yang beramal.”
(SURAH ALI-IMRAN: 133-136)

Melihat kebesaran Ilahi

Alhamdulillah..jumaat..hari yg ckup dinanti2..hari penuh baraqah..ditambah plak dgn hujan petang2 nie..sungguh besar nikmat Allah pada sekalian hambaNya…namun sejauh mana kita mensyukuri nikmat Ilahi…ampunilah dosa-dosa hamba ya Allah..sungguh, rahmat Mu lebih luas drpd segala himpunan dosa-dosaku ya Allah..dan rahmat Mu itu lebih ku harapkan disisiku, berbanding dgn amalan-amalanku..
Dalam kehidupan kita, sejauh mana kita melihat kebesaran Ilahi..dari sekecil2 bnde yg kte lihat..pagi2 antum bgun, pernah x antum jenguk kt luar tingkap bilik antum, mengatakan,” Subhanallah, Engkau berikan daku lagi kesempatan utk menikmati keindahan alam ciptaan Mu ya Allah..perbaikilah segala amalanku  ya Allah..” pernah x??? hmmm..kita hamba Allah yg selalu lupa, kdg2 alpa menilai bhawasanya segala nikmat yg kita ada selama ini adalah pemberian dariNya, yg sedikit pun tidak pernah lupa pada kita, hambaNya, yg diselaputi dosa..namun sejauh mana ingatan kita pd Dia yg Satu..ULTIMATE GOAL kte dlm dunia nie, adalah utk menuju redha Nya..jika redhaNya yg dikejar,dunia ini akan tunduk pada kita..setiap langkah kita akan diiringi restu jua peliharaanNya..subhanallah..
Pernah x setiap kali kte lihat diri kte dlm cermin, mse pagi2 nk bersiap pg ke kelas tue, terdetik dlm hati nie, “ Ya Allah, telah Engkau berikan daku nikmat yg sempurna dr segi anggota badanku, telah Engkau jdikan daku cantik dgn berkat ciptaanMu,maka sempurnakanlah ke atas ku akan segala nikmat Mu… kerdilnya diri nie..setiap kali, sebelum tidurku, aku cuba bermuhasabah diri..sejauh mana aku menghargai Allah dlm kehidupan ku..sudah ckup kah amalanku??? Ya Allah, andai aku dan DiriMu dipertemukan nanti,apakah elok keaadaanku? Ya Allah, ampunilah segala dosa-dosaku..T.T
Pernah kah, dlm kesibukan kita seharian, ade satu point nie dlm seharian nie, antum akan duduk kt tepi katil, membelek dahulu tafsir antum?menghayati kalam Allah yg indah..sebelum tdo ke..sekurang2 nye, beleklah ..walaupun satu ayat..moga hati trus dlm pimpinan Allah..hidayah Allah, membuahkan sakinah..jd mengapa harus malas utk mencarinya..
Mencintai dan ingin dicintai itu lumrah manusia..dan driku begitu jua..saat Allah uji hati ini..aku jdi semakin takut dgn perasaanku..takut, jika aku lalai..lalai dlm mujahadah ku ini..ya, skrg mujahadah itu yg perlu,.ya Allah, peliharalah hati hamba YA ALLAH..utk menyukai, bkanlah sesuatu yg mudah bgiku..nmun, aku lebih memilih utk mencintaiMu..
Post hari nie, mmbuatkan hatiku, terasa ingin menangis semahunya..teringat satu ayat yg pernah aku smpaikan pada akhawat2 sewktu daurah di Masjid Shah Alam, rabu yg lalu,26 okt..
“Maka ingatlah kepadaKu, Aku pun akan ingat kepadaMu. Bersyukurlah kepadaKu, janganlah kamu ingkar kepadaKu.” (AL BAQARAH:152)
Dan lain-lainnya seperti dalam Surah Ali Imran:191..
Subhanallah..telah Allah trunkan ayat ini sbgai janji buat hambaNya yg mengingatiNya..ayuh, bulatkan tekad!!!! Hidup ini tidak lama..siapa tahu, hari esok boleh menjd miliknya???T.T..Tidak bukan?? Hari ini, adalah hari ini..enjoy your life to the foolest as a great Muslim..insyaALLAH, as a mukmin jua..
Waallahualam..setiap apa yg dismpaikan, smuanya adalah reflection utk diri ana jua..manusia itu tidak smpurna..wlau secetek mana pun ilmu kte, ingatlah pesanan Rasulullah SAW, “Sampaikan lah daripadaku walau satu ayat”…inilah medan perjuangan kita..kerna ISLAM..kerna Allah SWT..assalamualaikum..

Wednesday, October 26, 2011

10 things you will never know about me:)

~ sgt takut pada cicak..but then cicak cam tend to like me more..T.T. selalu ttbe muncul kt bwh katil nie haaa..then, fiqah plak akan end up screaming and berlari2 kt dlm rumah, whenever i saw the cicak...T.T..actually, fiqah mmg sgt fobia dgn haiwan2 yg xde bulu nie..smpai la satu part, mse skola menengah dlu, kwn fiqah letak satu encyclopedia psl ULAR kt ats meja fiqah..nk tahu ape yg berlaku?? hahahah..fiqah nanges tros, dgn muke pucat bagai..hahaha:P..kalo blaja biology dlu, fiqah mmg xkan bukak chapter2 haiwan..sbb tahu ade gambar ULAR dlm tue..trok kan?? hahaha

~ Pernah buang slipper yg fiqah gune utk prep clas mse dudok asrama dlu..sbb pernah terpijak katak, smpai katak tue terbenam da dlm tanah..xperasan, til ade seorg kwn nie tegur yg fiqah dah terpijak seekor katak nie..sbgai gnti atas rse guilty (pdahal geli sbnrnye:P), fiqah sggup buang slipper tue..sbb ble nk pkai je slipper tue, tros meremang bulu roma nie haa..sbb teringat kt katak tue..ntah2 tue prince frog x???:PPP

~pantang kalo lelaki kutok perempuan..pastu tgok pompuan tue, pkai bju bru ea hari nie..xske, xske, xske!!! diam2 suda..:P

~ ble jd serius sgt2, n ble jd happy sgt2...:P

~ fiqah pernah tertdo dlm clas mse tgh minum air..cam nonsense kan? tp hakikatnye, btol...xtaw la nape bole jd ngntok sgt mse tue..mse tertdo mse nk msokkan air dlm mulut tue, botol tue jatuh kt lantai..n basah berterabur la air dlm clas..:PPP..n taubat, xnk tdo lg lepas tue..:P

~fiqah suke warna merah tp byk bnde warna ungu..seriously byk..pdahal suke warna merah..yg warna merah tue, cume hp, beg, dan purse sje..jd, bole jd ade org yg tersilap yg fiqah nie suke wrna ungu..pdahal x..nak merah!!!:)

~fiqah ske kalo kalo tgok org pkai jubah..mcm adik lelaki fiqah...planning on buying satu jubah wrna coklat utk adik lelaki tahun nie..:)

~fiqah ske kluar supper mlm2 dgn ayah. dgn ayah fiqah bole ckp bnde2 global dgn dye..contoh cam isu agama ke, politik ke..even kalo ayah nk g isi minyak pon, fiqah akan ikot..sbb sy syg ayah.!!!:)..

~fiqah slalu g bilik ibu dan tdo kt bwah kaki ibu kejap, the night before nk balik shah alam balik..ttdo kt bwh kaki tue, sbb lame sgt menatap wajah ibu..seriously, fiqah suke sgt tgok wajah ibu..somehow, wajah ibu boleh bg fiqah tenang sket:)..i love my mom a lot!!!!

~ fiqah pernah mengalah ngn akak fiqah mse kecik2 dlu..mse tue nk tgok tayangan 3D cter dinasour kt pusat sains..mmg excited sgt nk  bgtaw mak nk tgok tayangan 3D tue..al maklum la, mse tue fiqah darjah 3 n akak fiqah plak darjah 5..dgr je tayangan 3D psl dinasour, mmg excited kot..tp bayaran utk masok tue, punye la mahal..mse smpai2 rumah, rupe2nye akak dh bgtaw ibu terlebih dahulu yg dye nk pg tayangan tue..mse tue, tros fiqah tarik balik niat nak tgok tygn tue..walopun dlm hati sdey sgt2..sbb dah berharap nk tgok ngn kwn2 drjah 3 yg laen..Nseb bek dpt cover..senyum je laaa..tp hati menangis, sbb frust menonggeng..kanak2, bese laa..:P..kalo nk taw, smpai skrg, fiqah xpernah lg tgok mane2 cter, yg gune cermin mata 3D tue..:P,,xde jodoh kot..T.T

Tuesday, October 18, 2011

RENUNGAN JAUH BUAT SEORANG HAMBA

Assalamualaikum wbt..subhanallah..alhamdulillah..syukur ku ucapkan pd Ilahi krn msih lagi memberikan daku kesempatan utk hidup di alam ciptaanNya yg penuh dgn keindahan..subhanallah~

Sudah lama menyepikan diri, dan kini ana kembali lagi..byk yg sudah tersimpan dlm diari hati ana, utk dismpaikan pd sekaliannya.. Alhamdulillah, berkat kemudahan yg Allah berikan, ana mampu melalui exam mid sem4 ana dgn jayanya.harapan ana agar result yg kluar nnti jua, adalah yg terbaik di sisi Allah utk diri ana. Tidak lupa jua ana doakan agar kejayaan turut mengiringi rakan2 seperjuangan ana.

Alhamdulillah..ana baru je smpai ke bumi Sarawak pd hari jumaat yg lepas..flight yg dijadualkan pd pkul 8.45 mlm akhirnya berjaya mendarat di tanah kelahiran ku ini pd pkul 10.45 mlm.semasa 2 jam dlm flight  tue, mcm2 yg ana fikir..fikiran  menerawang mengenangkan sesuatu..ku belek2 satu persatu helaian muka surat buku bertajuk ‘Bidadari Syurga’ yg aku pegang sepnjang dlm perjalanan menuju ke airport..ade terdetik nak bace buku tue mse dlm bas menuju ke airport tue, as duration journey kalo gune bas adalah dlm 1 jam 15 mini, tp takot termuntah2 plak nnti..al maklmum la, ana ni jenis yg mmg x bole bce buku kalo dlm kenderaan bergerak..msti akan kepeningan punye and end up dgn berhenti kt tepi jalan n muntah2..:P..mse tgh belek satu persatu tue, ana berminat nk bce tntg kisah seorg wanita solehah, hamba Allah yg darjatnya sangat tinggi di sisi Allah, iaitu Rabiatul Adawiyah, atau nama sebenar beliau, Rabi’ah Al-Adawiyah..

Seorg yg malam hari nya, sentiasa dipenuhi dgn ibadah, pengabdian diri pd Ilahi, yg tidak pernah kunjung lesu dan jemu..aku cemburu melihat betapa dlm dan agungnya cinta Rabiatul Adawiyah terhadap Allah Azza Wa Jalla..smpaikan pd satu tahap, beliau berkata pd Allah:

“Jika aku sujud kepada Mu
Kerana gerun dengan api neraka Mu
Maka bakarlah aku didalamnya
Dan jika aku sujud kepada Mu
Kerana tamakkan syurga Mu
Maka halanglah aku daripadanya
Tetapi jika aku sujud kepada Mu
Kerana kecintaan aku kepada Mu
Maka kurniakan lah daku balasan yang besar
Izinkan aku melihat Wajah Mu
Yang Maha Agung dan Maha Mulia itu”

Subhanallah..terasa getaran di hatiku pd waktu itu..betapa kerdilnya dan kecil nya aku berbnding hamba Allah bergelar Rabiatul Adawiyah…bahkan utk aku dibandingkan dgn wanita seindah Rabiatul Adawiyah, sungguh tidak layak bagi ku..bahkan diriku dan dirinya bagaikan langit dan bumi..aku hamba Allah yang hina..bagaimana tahajjud ku, ibadahku, amal kebajikan ku..sudah ckup sempurnakah?? Ya Allah,bntulah aku untuk menjadi hamba yg dikasihi oleh Mu ya Allah..bgaimana bisa diri ini mampu menatap Wajah Mulia Mu di akhirat sana, dgn hanya berbekal amalan hamba yg sedikit ini sahaja ya Allah…malu nya aku pd Allah..sungguh, aku hamba nya lemah, kerdil dan hina..tnya kembali diri kita, sejauh mana org2 yg bershbt dgn kita mencium bau wangi kita saat berdamping bersama, dan sejauh mana kamu mengharumi dan mewarnai kehidupan insan-insan di sekeliling dengan kehadiran mu..bermanfaatkah kamu pada mereka…berfikir sejenak memikirkannnya, hati aku bgai sudah remuk..remuk mengenangkan diri ini..yang kadang2 lemah dan alpa..namun selama ini, hamba berdiri dalam agama Allah, ats belas dan kasih Ilahi..yg sentiasa mmberi hambaNya kekuatan..aku jatuh, namun Allah yg bangkitkan daku..aku lena dalam kealpaan , ALLAH  yang tidak jemu2 mengejutkan aku..aku lemas dlm keresahan, Allah yg member berita gembira padaku..subhanallah~ terlalu besar nikmat yg telah Allah limpahkan padaku selama ini..justeru, apakah aku mengambil iktibar daripadanya..dan buat antum, bgaimana? Tepuk dada, tnya akal berbekalkan iman..

Sepanjang dlm flight tue, ana teringat kisah cinta seorg kekasih Allah bergelar Rabiatul Adawiyah..hati diruntun rsa pilu yg teramat..ku pandang ke luar tingkap, ku lihat kebesaran Ilahi yg sungguh menakjubkan..terasa ingin berderai air mataku keluar saat itu..ku kuatkan jua hati ini..biarlah Allah sahaja yg tahu rasa hati ini..alhamdulillah..syukur ku panjatkan pada Ilahi, sntiasa memberikan daku ruang dan peluang utk membaiki diri, bermuhasabah tntg kekurangan diri  ini..andai aku tiada esok hari, lantas di manakah aku? Sedihnya hati..tempatkan lah kami dalam kalangan para Solihin ya Allah..Amin..

Subhanallah~ dlm kejauhan Allah menghantar aku utk belajar di Shah Alam, lantas pulang semula ke kampung halaman dlm sejuta satu pengembaraan yg amat bermakna buatku..

Dr akasia memerlukan ana utk berjalan ke Esso, mengambil teksi,  mnunggu KTM, membeli tiket bas sendiri, naik bas seorg diri, smpai di airport sume kene urus sendiri.jalan2 keliling airport pun seorg diri..makan sorg2 diri kat airport, dudok dlm flight, tiada teman utk berbicara, msing2 melakukan hal2 mereka sendiri..nmun, aku mengambil inisiatif ini utk trus memantangkan diri..perjuangan memerlukan mehnah..jika sunyi sahaja, kita akan mudah alpa..mudah kecundang..

InsyaAllah, jika dikurniakan rezeki utk aku melanjutkan pengajianku ke Jepun ya ALLAH, maka permudahkan urusan hamba ya ALLAH..jdikan lah kami, para sahabat2 kami, hamba Mu yang mampu menyebarkan risalah Islam Mu di sana..Amin..

Alhamdulillah, setelah sekian lama ingin berbicara dlm blog ku ini, akhirnya terlaksana jua..
Mohon maaf dipinta ats kekurangan diri ini..wallahualam..

Buku nie la yg ana maksudkan:)