Follow by Email

Tuesday, December 14, 2010

::::MEMORI INDAH:::::: SG. TEKAM::::::

salam...

waaa...dah 3 hari x update blog.n 3 hari tue actually refers to the days ya ana spend mse kt Sungai Tekam, Jerantut Pahang!!!
sgt berharga la pengalaman ana sepanjang 3 hari kt sne..smua mcm satu mimpi je ble dh hbis kem motivasi tu..SYABAS diucapkan kpd Hassan Sensei & all KTJ'S lecturersbarisan FASILITATOR!!! x lupe jugak kpd warga KTJ sekaliannya..mmg terbaek la kalian semua!!! 


btw, ana x larat nk cte kronologi satu2 aktiviti ana kt sne..so ana bagi aktiviti yg GEMPAK je k!!!!


HAJIME NI,(FIRST OF ALL=JAPANESE VERSION)nk bwat JIKO SHOUKAI (pengenalan diri = JAPANESE VERSION) terhdp ahli2 kumpulan ana mse kem tue...


1.AFIQAH BT ZULKEPLI
2.POLYCARP LING
3.JESSY YEOH
4.MUGUNTHAN MALAI RAJAN
5.AMIR
6.MUSLIHAH
7.ALIFF
8.SHUHADA
9.KHALEEK


                            
                 RAFTING
        
                               


                            
                  
                                  exhausted!!!


amacam???? bez x???!!!! heee!! criesly bez taww!!! pengalaman yg sukar utk dilupakan...mse rafting nie ana tgh demam+flu+cough!!! mmg satu cabaran la..takot pengsan je mse mengayuh tue..tpi alhamdulillah, Allah msih bgi kekuatan..hilang sume rse sakit mse mengayuh rakit yg x berapa nak rakit tue!!! ahahahaha






the next task plak CAVING!!!


moment mase caving adalah satu pengalaman yg sukar utk ana lupakan..mmg first2 mse caving rse cam...


afiqah : asal cam bese je feeling mse caving nie ek???agak kurang mencabar la...huhuhuhu


TIBA-TIBA??????!!!


"ok, skrg pak cik akan tinggalkan korg sume dlm gua nie, korg cari la jalan sendiri nak kluar..syaratnye, korg xbley gune ape2 source of light pon!! & pompuan yg akan mengetuai ekspedisi ni!" kata PAK CIK HAFIZ ( fasilitator kteorg )




MASYAALLAH!!!!!!


mse tue sume lampu xde...sdikit cahaya pon xde!!!! criesly, bukak mate n pejam mate, sme je!!!


mse tue mmg criesly mencabar..dgn ahli sbyk 56 org plak tuh..msing2 nak bgi idea2 msing2..dah la dlm gua. bwat bising mcm pasar je..ana pon dah naik pening..ana pon diam je la.malas nak bwat kecoh.. ana lebih ske menikmati mse yg ana ade mse dlm gua. sgt terasa kebesaran Allah azza Wajalla...subhanallah..


k, nak dipendekkan cerita, ana mse tue kan diam n cool je..bkan xnk menyumbang idea atau ape, tpi mse tue ana btol2 tgh menghayati nikmat kebesaran Allah mse tue. ckup hebat!!!! lgpun, keadaan ana mase tue x menigizinkan sgt, dgn demam nye, flu n cough...ana xnak bwat panic sgt sbb xgune panic2..xkan menyelesaikan mslh..huuu


jd ana amik la pluang nie nak bwat muhasabah diri. mse tue ana smpat lagi bermonolog dlm diri ana, hmmmm, mcm nie la situasi mse dlm kubur nie kan..nie mujur lagi ade satu cahaya yg mcm jln kluar dr gua nie yg ade. kalo dlm kubur nanti, sedikit chaya pon xde...KECUALI la kte nie ORG2 YG BERIMAN!!!


perasaan mse tue mmg sgt menyentuh sanubari ana. sbb xsgke, dlm kegelapan mcm tue, Allah msih beri peluang utk ana berfikir, menghayati dan merasa nikmatnya kebesaran Ilahi..ALHAMDULILLAH..


suasana bising mse dlm gua tue pon, seolah2 tenggelam timbul je..mayb sbb ana terlalu menghayati perasaan ana mse tue kot. org dok gadoh2 nak cari jln kluar, ana bwat relax je..sorry*!! n mse tue ttbe plak terlintas dlm fikiran ana, mungkin mcm nie la wkt kt padang Mahsyar nanti kan..nie baru sikit Allah nk tunjukkan keadaannya, kalo btol2 dah msok hari kebangkitan, MasyaAllah, pastinya lebih hebat lgi ragam manusia mse tue..FUHHHHH!!! Ana mengeluh..byk mane da AMAL ana stakat nie ...Msih byk kekurangan ana..mse tue ana terfikir, ana nanti msok golongan mne dlm kalangan manusia nie???!! adakah yg bising2 mcm yg ana dgr dlm gua nie, atau adakah yg bersikap tenang je???!!! Naudzubillah..


doaku ya Allah, moga kami tergolong dlm kalangan hamba Mu yg beriman..Amin~


Ana juga sempat berkongsi perasaan n pengalaman ana nie ngn para sahabat KTJ yg laen, mse bwat speech penutup.Alhamdulillah, sume bgi respons positive..non muslims n muslims sume nye trime pndangan ana dgn hati yg terbuka..


          QIAMULLAIL!!!


nie aktiviti mse pagi terakhir kteorg brada kt kem tue..mmg superbb la...dgn HASSAN SENSEI sbgai imam, ckup menyentuh perasaan ana di hening pagi tue..bkan ana seorg je, sahabat2 yg laen yg turut sme mengikuti Qiam itu, turut tersntuh..ana smpat dgr bunyi esakan tangisan sahabat2 ana..mungkin menginsafi segala kekhilafan diri selama ini..SUBHANALLAH...


k, ana rse stakat nie je kot..:)))


salam..renungkan lah dan selamat beramal!!!

Tuesday, December 7, 2010

:::::15 minutes being with Allah::::::

salam...


15 minutes being with Allah SWT..mksud ana disini adalah 15 minit bersama Allah SWT dlm solat kita..


daitai/taitei (usually = japanese version) orang selalu solat dalam tempoh 15 minit..nie untuk kiraan 4 rakaat solat k..ape yg selalu kte fikirkan dalam tempoh 15 minit menghadap Allah itu??? adakah btol2 Allah itu dihati kta, atau ada bnde laen yg interframe gak mse tue??? urmmm..jom kte renungkan bwat seketika..jeng3...
                 
                           ?
                          ?
                           ?
                          ?
                           ?
                          ?
dah puas fikir x?????


k, dalam 24 jam yg Allah bagi kat kte sehari adalah sgt ckup bgi keperluan seluruh manusia nak bwat semua urusan kte termsok la urusan ibadah yakni yg wajib itu adalah solat 5 waktu sehari semalam.


dimulai dengan: 


                 subuh
                   zohor 
                 asar
                   maghrib
                 isyak


dah calculate sume waktu tue, campur2 n calculate sket = 1 jam sahaja.


tgk tue....1 jam je!!!! out of 24 jam yg Allah bgi kat kte..dye nak hamba dye peruntukkan lebih kurang 1 jam je nak jmpe dye kejap, relax2 muscle sume, nak mengadu segala bnde, nak mintak sume perkara..mcm2 nikmat Allah bgi mse solat tue..


*tpi kenapa msih ade org yg liat sgt nak g solat????!!!


n dalam solat tue, sejauh mane kte btol2 memperhambakan diri kta pada Allah???


urmmmm...cuba fikirkan 15 minit dalam solat tue sahaja Malaikat Maut akan amik nyawa kte..byg kan !!! 15 minit selepas anda solat!! dalam 15 minit tue, anta anti sume kene bwat solat yg terbaik  ( 10 * ) sbb lepas tue Malaikat Maut akan dtg cabut nyawa anta anti sume..sujud kene tawaduk..tumakninah kene lengkap, bacaan mesti sempurna, dalam sujud terakhir, jgn lokek nang luangkan waktu kejap mntk beberapa hajat kt Allah..insyaAllah, Allah akan makbulkan..


ana pon msih byk lagi kekurangan yg perlu diperbaiki.ini cuma 1 perkongsian bwat kte bersama about how precious is dat 15 minutes!!!!


k, renung2 kan, dan selamat beramal!!!







:::::AYU???

salam...


ttbe rse nak tulis sumting..nak kongsi perasaan ana waktu nie.. xsalah kan??


maaf jika ana nie x ayu...asal ttbe plak nie???!!! ayu??? :P


ana nie xdela ayu mcm perempuan laen bila ckp ngn bebudak lelaki. ana mintak maaf sgt2 la ngn sape2 yg terasa hati kalo kdg2 suara ana xdela low tone mane kalo ckp ngn mane2 budak lelaki.nie bkan bermaksud ana nie kasar...same skali xxxxxxxxxx!!!
ana segan !! takot!!! sume ade...


maafkan ana ats kekurangan. lembut ini hanya untuk yg berhak memiliki..itu yg pasti!!!  ya, itu janji ku!!!!


ok, nak tdo!!! hahaha..* tipu


nak bace buku da...jam da pkul 3 pagi...

Monday, December 6, 2010

::PEMILIK CINTAKU SETELAH ALLAH DAN RASUL::::


"PEMILIK CINTAKU SETELAH ALLAH DAN RASUL"

SIAPAKAH ITU?
???

,
,,
,,,
,,,,
,,,,,
,,,,,,,
,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,



DIALAH SUAMIKU...

Berdasarkan buku yang ana baca nie, byk yg ana pelajari tentang ciri2 perkahwinan berlandaskan syariat Islam.

insyaAllah, kalau suatu hari nanti Allah takdirkan aku dgn jodohku..ingin ku jadikan Islam sbg landasan perkahwinan kmi..:). (ttbe rase cam matang ckp psl kahwin nie)..:P

Amin...

tpi bagaimana bleh bertemu, kalau kte xberusaha mencarinya dari sekarang??? jd kte kene la COUPLE en??? baru bleh knal??


eh!!!!

SAPE CAKAP????!!! sepak kang!! hahaha


Actually mane ade..knape nak sibuk2 couple sane ctue, sedangkan Allah dah tetapkan jodoh kte dalam Loh Mahfuz lagi. jdi mengapa harus takut??? bkankah Allah itu sebaik2 perancang???Sungguh, Allah itu Maha Mengetahui.

jd insyaAllah, ana nak kahwin ikut cara Islam nanti..ala, sweet tau bercinta cara Islam nie..xbuat dose, bahkan semakin byk nikmat dan rahmat yg kte dapat drpd Allah ya Rabbul Izzati.


bace buku yang ana tag kt ats skali td.. mmg touching la..

suaminya seorang doktor dan penulis pula adalah seorg pensyarah.

mendirikan institusi kekeluargaan melalui gerbang perkahwinan nie, sudah pastinya impian sume makhluk Adam dan Hawa. MOCHIRON!!! ( of course = japanese version)
tpi sejauh mana halalnya institusi perkahwinan tersebut dan sejauh mana kte mendapat berkat Allah dalam perkahwinan itu????

itu yg menjadi persoalan!!! tepuk dada, tnya akal bkan ikut nafsu!!!

mmg la ade je kes org couple dari sekolah menengah smpai bleh kekal ke gerbang perkahwinan nie...tpi bkankah institusi baitul muslim itu telah terlebih dahulu dicemari dgn mcm2 bnde kte buat mse couple b4 kawin tue??? urmmm...ana xnak jd camtue!!! ana takot..huhu
X HALAL LAGI DA....naudzubillah, jgn lah kte menjd sebahagian drpdnya..Amin~

dalam kisah nie, ape yg ckup menyentuh perasaan ana mengenai pasangan ini adalah:
.
.
.
.
.
alahai...

dialog selepas kahwin:

situasi: aku membelek2 sepasang jubah hantaran yg dihadiahkan olehnya. Cantik, cuma saiznya XXL. Sedangkan aku biasanya mengenakan pakaian bersaiz S dan M sahaja. Memerhatikan gelagatku mencuba jubah pemberiannya, suamiku dtg menghampiri.

suami: Sayang, maaf ya. kata kakak abg, syg nmpk berisi pada hri pertunangan kta dahulu. abg mmg xpandang langsung syg mse tue. sbb tue, abg ingat syg nie gemuk. xsgke plakyg isteri abg nie xgemuk langsung.kurus sahaja..

isteri: waktu tue abg xkisah bakal isteri abg gemuk????

suami: yang penting AGAMA. faktor lain smua xjd msalah. :)

  • sesiapa sahaja yg menikahi wanita bukan kerana hal lain kecuali agar pandangan matanya dapat dikekang, dan kemaluannya terpelihara, atau untuk tujuan menyambung tali silaturrahim, maka Allah akan memberkati pernikahannya dengan wanita itu dan wanita itu beroleh berkat pula kerana dipersunting olehnya..
jdi.......

renung2kan lah..dan fikirkanlah..nak jd yg mcm mane..senang sje..amik burok, dpt yg hodoh, amik baek, dapat cantek..:))









LAME SUDA..

salam...nukilan yg sudah berkurun lama terbuku dlm hati..baru sahaja ingin diterjemahkan..

kebelakangan ini ana rse hati ana sgt tersentuh dengan hadirnya nikmat Islam dalam diri ana.. semakin byk ana cuba mengenali Pencipta ana, semakin dekat kehadiranNya di sisi ana. Hari tue ana ade bace buku psl kisah suami isteri nie..sgt sweet la dan ana rse ia mampu menjdi tauladan utk pasangan2 suami isteri yg laen, bahkan utk remaja mcm kte nie pon bleh..nme buku tue:

"PEMILIK CINTAKU SETELAH ALLAH DAN RASUL"

mengape ana ckp cte pasangan nie sweet???? jeng3!!!

sbb cinta dieorg sume berlandaskan syariat Islam..daripada kisah sebelum kahwin sampai la dieorg kawin, kehidupan berlandaskan syariat Islam sgt dititikberatkan. ana sgt kagum dengan pasangn nie. walaupun rmah tangga yg dibina tidaklah sesempurna mahligai yg dibina oleh Rasulullah SAW, namun kebanyakan daripada apa yg diamalkan oleh mereka dlm kehidupan rumah tgga sudah diusahakan sebaiknya agar ianya boleh mencontohi corak kehidupan Rasulullah SAW. melalui buku ini, ana mula merasakan bahawasanya cinta pd Allah itu sgt indah..walau kita dikaburi oleh cinta Allah sekalipun, kabur itu bukanlah kegelapan namun cahaya yg sgt terang benderang hingga blh membawa kita lebih dekat padaNya, jua Syurga Nya. Subhanallah..betapa ana berasa sgt rugi dahulu. penah experience hal2 couple, namun semuanye hanya lah duniawi semata2. apa yg kte dapat, hanya angka 0 semata2..tidakkah rugi begitu??!!!

Maha Suci Allah yg tlh menyelamatkan aku dari kejahilan dunia ini..tanpa hidayah jua bimbingan nya, ana tidak akan pernah mampu menahan godaan dunia ini. Sesungguhnya sesiapa yg punya nikmat Islam ini merupakan org2 yg beruntung..kerana dgn adanya rase kenikmatan Islam itu dlm diri kita, baru la kte tahu betapa kerdilnya kita disisi Allah Azza WaJalla.

Dalam usia muda begini, pasti ada sahaja rintangan keremajaan yg perlu kita tempuhi.justeru pada sapa tmpat yg lebih baek utk kta berlindung jika tidak padaNya?? Maha Suci Allah, yang menciptakan muka bumi ini bkan sekadar suka2, bkan sbgai tmpat hiburan manusia semata2 tetapi medan utk kta berjuang dan berusaha meningkatkan amalan kta agar semakin dekat dgnNya..

ANA sebagai remaja turut terasa dgn perubahan rakan2, sahabat2 ana yg laen..di sekeliling ana..ada sahaja tabiat nya..ada rakan ana yg sudah berubah menjdi sgt baek, Alhamdulillah dan tidak kurang juga rakan2 ana yg dah hidup x tntu pasal bila dah berjauhan dgn family mereka. Sahabat2 ana yg berhijrah ke arah kebaikan itu, ana ucapkan syukur yg tidak terhingga ke hadrat Ilahi, tetapi syg nya bagaimana dgn rakan2 ana yg dah jd x tentu pasal tue? mane pergi jiwa mereka? ana sdeh, sbb ana hanya mampu menatap gambar2 kwn ana yg dok g clubbing sume tue, amik gmbar tanpa segan silu ngn bkan mahram..ana rse terkilan plak..huhu..ana mampu bersuara dlm hati shaja..:(((

ana ttbe rse speecless plak..:((

salam..^^

Sunday, August 29, 2010

khas Utk Sahabat~



me n mazni~

salam..lame da x update my blog..time limited sgt2!! btw, nak kongsi...spnjg bulan nie byk plak bnde sedeh berlaku...sahabat dtg dan pergi...tpi ukhuwah yg terjalin akan tetap utuh..

speech nie ana dedicate khas utk shabat ana...


SALAM SAHABATKU MAZNI,

Selamat hari jadi yang ke-18 tau…da besa rupenye kwn aku sorg nie..walopun bru je beberape bulan aku knal anx,tpi aku rse cam dah knal anx lame da..syukur sgt ade kwn mcm ko.. J maafkan aku atas kelewatan nak bgi present kt anx…bkan xnak bgi awal..tpi sje nak wat surprised kt anx b4 anx balik kedah…msti aku rindu kt anx nanti tau…aku da bwat yotei nak wat btday surprised utk anx..tpi anx g midvalley lak…huhuhu..tpi xpe..nex tyme plak kte wat surprised utk anx…sempena btday ko, aku doakan agar ukhuwah nie kekal dunia akhirat. Biarlah persahabatan yg terjalin nie, ikhlas hadir krana Allah SWT..insyaAllah, aku akan jd sahabat ko mse senang n susah..alhamdulillah, Allah bgi aku kelebihan utk sentiase menghrgai setiap ukhuwah yg aku jalinkan ngn org len..dan aku sdg berusaha utk merhargai ukhuwah yg ade antara kte..Alhamdulillah gak aku pnjatkan ke hadrat Ilahi, sbb bgi aku kwn n housemate mcm ko..Allah mkbulkan doa aku…J Alhamdulillah…coz dlu2 aku takot sgt2 nak msok U…coz takot dpt kwn2 yg jahat then terpengaruh..tpi Alhamdulillah, Allah pertemukan aku ngn ko n pujah…kte sme2 tgh berusaha menggapai redha Ilahi en…aku percaya Allah itu Maha Pengasih dan Maha Pemura..insyaAllah, kalo btol niat kte nak bwat hijrah nie krana Allah, aku yakin ALLAH akan permudahkan jalan utk kte..balik drpd cuti raye nie, aku harap kte same2 dah ade azam dan tekad yg baru utk jd hamba Allah yg lebih baek from day 2 day k…kalo kte tercicir sekalipon, ko atau aku akan try bangkitkan lagi semangat kte untuk kembali semula ke jalan yg benar…aku yakin ukhuwah yg terbina antara kte, bkan la sekadar ukhuwah di dunia shj..tpi insyaAllah, aku doakn kte dapat berjumpe lg dlm kehidupan akhirat yg kekal abadi dlm keadaan yg begitu baek skali..trime kseh atas nasihat dan tarbiah anx slame nie…sume tue byk menyedarkan aku akan hakikat sebenar kehidupan yg Allah bgi kt kte dlm dunie nie…bkan skadar nak hidup je, tpi hidup utk mendapat redha Ilahi,,,insyaAllah,aku akan bersama anx dlm perjuangan nie..xkan biarkan ko sorg2 brjuang k…huuu…sdeh plak..:(…aku syg kt ko…ko slalu pesan kt aku, biar hdup ini, stiap cinta yg kte bina atau hadir dlm hati kte, biarla bersandarkan ats nama Allah…walopun, kt luar org nmpak cam kte berdua nie bising, tpi aku yakin dlm diri kte nie stil terselit kelembutan yg kte xbley nak bgi org nmpk..kcuali org tue dah bersme ngn kte,..and aku nmpk kelembutan tue dlm diri ko…thanx my dear fren… aku harap azam kte berdua nak bkak badan kebajikan suatu hari kelak akan tercapai k..Amin…lastly, aku doakan agar anx berjaya di dunia dan akhirat….:)

SALAM UKHUWAH MAWADDAH FILLAH….~AFIQAH BT ZULKEPLI (5.50 PM – AHAD, 29 OGOS)


kt cnie...anx nk bgtau yg kte xpyh segan2 nak bgtau perasaan syg kte kt sahabat2 kte..sbb ble2 mase sje perpisahan tue akan berlaku..selagi kudrat msih ade, nape harus dipersiakan ape yg susah baek di hadapan kte en...slain sahabat, kene wat ngn fmly gak..xpelu tggu mse btday or ape2 occasion ya penting, b4 tdo, nak gosok gigi, cuci muke, b4 mandi..ble2 mse pon bley..:P

stiap saat yg kte ade dlm hidup ini msti dimanfaatkn sepnohnye..bkan skdar mnzahirkan cnta kte pd famly, n sahabat je...tpi 4 most, ALLAH SWT!!..... Sbb perasaan syg tue hadir kerana Allah...:)

sincerely...afiqah~

Saturday, July 31, 2010

minggu yg Memenatkan~

salam... rse nye dah lame da ana x update blog ana nie..huuu..sdeh...sbb bz sgt ngn inpro+ stdy lagi...assignment pon byk sgt2..n xtau nak bwat yg mane 1 dlu..huuu.. mggu nie rse mcm byk plak dosa yg ana bwat...ana byk sgt merungut ngn mcm2 bnde kt sekeliling ana...mayb sbb byk sgt keje yg memenatkan yg ana kene settle dlm jgka masa tertentu kot..ana pon mggu nie sgt stress melayan karenah budak2 ktj yg byk r ragam dieorg spnjg INPRO (KARNIVAL SUKAN INTEC) nie..al maklum la..sume dah besa n masing2 nak bwt keje dieorg sendiri..ana pon xpham kdg2 ngn budak lelaki especially..nape susah sgt nak ikot arahan ek??? huuuu...sian ngn majlis tertggi JETS...huu..dah la nie 1st task kteorg ble dah amik tampuk kepimpinan,, N berhadapan plak ngn karenah anak2 buah yg susah sgt nk bgi kerjasama..huuu..kritikan drpd senpai2 pon dah byk kteorg trime..stdy pon at da same time ana kene bgi balance gak..diz week tdo at least pkol 3 pgi..coz mlm kene attend prctice futsal n perbarisan inpro..sgt letih2...pkul 12 cmtue bru ana bley stat wat assignment ana.. skrg nie ana sedar yg ana byk sgt kekurangan spnjg menjdi slh seorg mjlis tertggi jets.. sepatutnye ana xbley merungut..coz ia seolah2 menunjukkan bhawa ana nie dah putus asa sgt2... alhamdulillah, mggu nie ana ade clas IES (ISLAMIC ETHICAL STDY) ...n perkara yg dibincangkan adalah peranan kte sbgai khalifah Allah di muka bumi nie..sptutnye ana kene bersyukur sbb Allah bgi extra tggungjwb kpd ana instead of being a stdnt, tpi bley gak pgg jwtn laen kt intec nie..bkan sesuatu perkara yg senang utk diperolehi kt INTEC nie, coz sume stdnt berkelayakn..kirenye, ble dah diberi task nie, ana spatutnye bersyukur sbb terpilih utk jd slh seorg pemimpin plajar kt INTEC nie..sebaliknye, ana byk plak merungut..mmg rse besalah sgt2,,,sbb dlm ke'busy'an ana mggu nie, ana xde mase nak review balik amalan ana mggu nie..n 2day, ble rse dah lapang sket, ana sedar yg ana byk sgt bwat slh..kt Allah, kt kwn2 n JETS..huuu..ana mntk maaf sgt2 k..ats kekurangan ana dlm memikul tggungjwb nie..

btw, nk smbung cte balik..:)..lps attend clas IES, ana byk b'fkir tntg actually ape yg ana harapkan dlm kehidupan ana..adakah kehidupan ana di dunia ini adalah ingin menjd manusia biase shj n bkan nye ingin menjdi manusia yg cantek di mata ALLAH YA RABBUL IZZATI..act, kdg2 ble ana bukak soal2 agama nie, ana rse rendah diri la jugak..mayb sbb ana nie bkan la seorg yg ckup layak utk membahaskn soal2 agama..tpi ana percaya, Allah itu sentiasa memberi pluang kpd hambaNya yg ingin melakukan kebaikan.. xkisah la taraf mane level pengetahuan org tue..alhamdulillah..stiap kali ana berada dlm kebuntuan, ALLAH sntiasa bersama ana..kdg2 ana sdeh gak ngn diri ana nie..adakah ana nie hnya memerlukan Allah di mse ana sdeh je?? bgaimana plak ngn mse gembira ana??? adakah ana ingat pd Allah??? Astaghafirullah..ana kene byk bwat muhasabah diri lg lps nie..n hrp2 shbat2 yg len pon kene review balik amalan korg sume..coz ajal maut sume di tgn ALLAH..ESok pon blom tentu kte bley hdup en...so, byk2 la mohon keampunan drpd Allah slgi hayat masih ade...ana pon sdg berusaha membaiki diri ana nie yg msih byk lg kekurangan..xlame lgi bulan ramadhan en..ana xsbr nk tggu kehadiran bulan ramadhan tahun nie,,,sgt excited...

mggu nie pon ana rse jiwa ana kosong skejap..dlm kesibukan ana melakukan keje yg bertimbun nie, mayb ana byk lupe kt Allah..Astaghafirullah..skrg nie, ana berazam sgt, nak bykkan m'ingati ALLAH dlm kesibukan ana, dlm kesdihan ana n dlm saat gembira ana...kdg2 ana takot berhadapan ngn realiti dunia nie yg agak unpredictable...tpi sbgai manusia nie, kte kene byk la b'usaha n bertwakal en..sbb kte kene sedar yg kte nie hnya hmba Allah yg lemah..walau sebesar mane pon kelebihan kte, tpi kalo kte x berserah kpd Allah pon xde gune..sbb kelebihn kte tue milik Allah..huuuu..

mlm nie.penutupan inpro..n ana kene berserah pd Allah atas ape yg telah kami smua usahakan...ade jugak saat manis ana mase inpro tahun nie... ana dpt kwn yg baek dri program RUSSIA...ANNIS FARHANA, NAWAL, SYEEDA, NADE, IZYAN,NISYA, AISYAH..tue sume budak2 yg sme team ftsal ngn ana mse inpro..alhamdulillah, walopun pgi nie kteorg kalah dlm match final, n team kteorg agak frust r..tpi kene cool n redha je la en..coz dah usaha,,.yg len tue sume keje Allah..

MALAM NIE, INSYAALLAH, ana n pasukan KTJ akan berentap habis2an..n hamba doakan agar sume nye berjalan dgn lancar pd mlm nie dlm redha Allah khususnye...

rasenye stakat nie saje kot yg ana nak luahkan..tkot ana emotional plak nanti..T.T....

k,sekian..salam~

Saturday, July 17, 2010

kemBali Semula....

salam...sejak kebelakangn nie, ana mcm out of idea nk tulis ape..huuu..tpi alhamdulillah..dah ade semangat balik nak do sumting kt my blog nie...ana dpt byk komen2 positif from my fren tntg ape yg ana tulis..n some of them, ade jgk yg terdetik hati nak brubah,,,some says, ade post sy yg mcm cte nur kasih la.n ade jugak yg bagi support kt ana tntng cte2 ana mse tgh down tue..Alhamdulillah..actually, bnde tue mmg luahan yg sgt iklas ana try nk smpaikan..insyaALLAH, sebolehnye nak dlm bentuk yg senang difahami..
hmmm..sejak kebelakangan nie, ana kerap rase sdeh..mayb sbb tpkse dok sorg2 dlm bilik..klua sorg2..mkn pon ana kene sorg2..yela, sume kwn2 ana tgh sibuk m'habiskan cuti mid sem, n ana plak kene balik awl ke intec..tpi yg bez nye, di saat ana kene bwat keje sume sorg2 nie ana blaja byk bnde berhrga...
antaranya ...... :
~ mse cuti nie ana byk hbiskan mse ana uruskan psl medical check up yg bwat ana penin je slagi x settle..n dlm pd mse tue ana byk la gune teksi ulang alik naik turun hospitsl tuh..n nak dipendekkan cte, ana byk knal pak cik teksi yg baek kt ana. ana nie jnis sng sgt nak adapt ngn org len..n ade sorg pak cik teksi nie, name dye Pak Cik Aris...sgt baek. mse ana nk klua drpd teksi dye tue, dye smpat lagi doakan ana jd insan yg berjaya suatu hari nanti..n dye pon bgi diskaun kt ana utk tmbang teksi tuh..sptutnye ana kene byr rm8 lbih..tpi dye bgi utk ana rm7 jer..hee..niat nak bwat baek ngn pak cik Aris tue bkan sbb nak mntk diskaun ape sume tue, tpi it shows to me dat, dlm sedar atau xsedar, kte dah bgi hati Pak Cik tue senang kt kte..alhamdulillah..n thanx gak kt pak cik tue..coz spnjg perjalanan nak hntr ana ke destinasi, dye byk bgi ana motivasi supaya blaja btol2..huu..sgt terharu..

~and hari nie..ana sempat knal ngn sorg doktor pakar kt DEMC SPECIALISTS HOSPITAL..name dye, Dr. Gulam Mohamed Munshi Deen. n dye pon dah jd kwn ana jugak..seorg yg sgt inspired ana hari nie..smpat borak lame2 ngn dye..n dye pon layan jgk dgr celoteh kte.. n sggup jwb soalan2 ana yg xptus2 curious psl result medical check up ana. n dye pon antara slh seorg yg byk bgi ana kata2 motivasi 2day.. xptus2 ckp all da best kt ana b4 ana pulang..n ana diberi keistimewaan utk jmpe dye, tnpa perlu tggu giliran no. yg punye la lme nk tgu tuh..thanx 2 mr Gulam..heee!!!
note: i really like mr Gulam's answer regarding diz question of mine : "mr Gulam, how does it feel 2 be a doctor??? "..hahaha

~2day rse rndu sgt ngn my fmly..baby aisyah pon smakin membesar..n ptg tdi smpt skype ngn my dad, sister n mom..dreadly missing them..huuu..smpat gak klua air mata nie, mse dnga my mom n dad punye voice together wit their faces..huuu..mama: rmbut aisyah dah smakin pnjg!! sme mcm kakak dye nie!!! uhuhu..i feel like i wanna scream so dat da whole world know dat im missing my famly a lot!!!!

btw, moral of da story utk entry ana kali nie:

~b4 klua rumah kene byk2 kan berdoa..mintak Allah permudahkan urusan kte..n doakan agr kte sntiasa berjumpa dgn sesuatu yg baek dlm perjalanan kte tue.. insyaAllah, kalian sume akan dpt byk nikmat disebalik nya.bkan sje2 nak klua cmtue jer..klua pon kene ade niat tau..

btw, wanna say sory jugak kt my dad.. sbb 2day xdpt call dye sgt..my dad punye la risau kt kte sbb i hav 2 do evryting alone by myself..xnak bwat ayah rse serba slh.u can count on me dad..:)..i luv u!!! n to my mom : pls teach me how to bake kek lapis..huuuu...wanna make 1 4 diz yer..plz!!!

sory jugak kt kwn2 ana yg xptus2 ajak ana pegi mkn kt chicken rice shop ngn dieorg..huu..xbley..coz nampak ana sorg je pompuan, yg len sume lelaki..huhu..rindu mse same2 i-prokhas dulu...

k,smpai cnie sje,,,,:P..salam~

Tuesday, July 13, 2010

HaRi yg Indah...

salam..entry ana kali nie agak lmbat en..sory3..btw, skrg tgh cuti mid sem. ana plak xdpt balik swak..so, kene la stay kt umah uncle mse cuti ni kt KL...hmm..nak dijadikan cte, byk yg ana blaja drpd holiday ana kali nie...sblom tue, nak ckp thanx sgt2 kt Aunty Nor coz sudi masak masakan kgemaran kte mse cuti ni...which is ikan masak asam pedas cili api.mmg sedap2 sgt..sory sbb kedatangn ana, hbiskan nasi kt umah aunty je..heee..yela,ana mkn smpai berpinggan2..huuu..lame dah xmkn masakn rmh nie..anak2 aunty pon sgt2 la baek kt ana..ske tlg ana wat keje2 umah kt rumah aunty.thanx kt ALYA,NINA & AJIM. syg korg sgt2..spnjg tggal kt rmh aunty, kdg2 tggalkan anak2 dye ngn ana.so, ana la kene jd ibu smentara.hee..wat practical jap..alya nie, anak yg sgt baek n taat. nina plak, walopun agak susah nak disuruh, tpi dye baek n hormat kt ana. Ajim plak sgt nakal n kdg2 ana pon naik pening nak uruskan dye..tpi ajim nie, sgt penyayang kt ana.kalo ana ckp, dye bleh je ikot..satu2 nye anak lelaki, sbb tue la manje sket kot.. walopun ana smpat brada kt rmh aunty utk 4 hari je, (9julai-13julai) ana dpt byk bnde dr sane. ana sorg2 uruskan 3 org budak2 yg mcm2 karenahnye..pling bez, ble ana n dieorg gosok gigi sme2 dlm tandas..n b4 tdo bce doa sme2.lps tue, dieorg sibuk nak bercerita psl kehidupan kanak2 dieorg ngn ana. ana pon dnga je la..smpai la ana ttdo..haha. lps tue, smalam alya smpt lagi mintk ana bcekan 1 bed time story untuk dye..ana mmg blurr mse tue..lps terdiam skejap, ana pon cte la kt alya psl kisah si kancil dan sang buaya..heee..sory la alya,,,akak byk wat kelentong mase cte psl kisah dongeng tue kat alya.sbb x ingat sgt dah..tpi, laz2 alya pon ttdo dnga cte ana..hahah.( pdahal ana saje2 reka cte tue)...bleh menjadi plak..hee. sape ckp kalo kte tggl ngn kanak2 hdup bleh jd melecehkan???????... actualy, xla..kt cnie ana blaja jd penyabar sgt2 ngn telatah bdk2 kcik..n diorg byk ajr ana betapa nikmatnye ucapan 'terima kasih'. kt rmh aunty, alya,nina n ajim xputus2 ucapkan trime kasih kat ana. sume bnde yg ana bwat kt dieorg mcm: amik pinggan utk diorg, tuangkan air b4 dieorg mkn, bsoh pinggan diorg, selimutkan dieorg b4 tdo n of coz my bed time story utk diorg..hahaha..sume tue, dieorg akan akhiri dgn ucapan trime ksih.ana pon xtau nape ana sgt tersentoh dgn ucapn trime ksih mreka.mgkin sbb usia mreka yg msih kanak2, tpi amat m'hargai org disekeliling mreka. bnde tue btol2 bgi effect kat ana...ucapan trime ksih itu sgt mudah utk diucapkan..dan walau sekecil2 bnde skalipun org bwat baek kpd kte, kte kene jgk ucapkan trime kasih sebolehnye...sbb ucapan tue, bleh bwat hati org len sejok tgok kte,..,n rase senang ngn kte..trust me!!! hari nie, rase sdeh plak nak pulang..sdeh nak tggalkan adek2 ana , alya,nina n ajim..:)..rindu sgt2 kt diorg.

hari nie pon byk cabaran yg ana kene tempuhi..salah stunye, ana kene wat medical check up!!!huu
1st2 tue ana try wat kt poliklinik kominiti kelana jaya..tpi xdapt plak..n dieorg sruh bwat kt HUKL tpi resultnye hnya akan klua sebulan kmudian..huuu...jpa mintak,lps cuti nie msti ade..so, ana pon rse down sgt2 coz dah bzirkan mase uncle ana nak temankan ana g sane cnie cari tmpat nak bwat mdical check up..mse tue, Allah sje yg tau btapa ana rse besalah sgt kt uncle sbb dah susahkn dye.jd sbb xnak susahkan uncle, ana pn bwat kptusan nak balik shah alam hari nie n bwat je mdical check up kt sne. mule2 tue, uncle risau la jgk kt ana,tpi ana bgtau la kt uncle yg nanti ade kwn ana yg akan temankan ana pegi wat mdical chck up kt shah alam..(pdahal xde kwn yg temankn pon)..huuu..jd, ana pon balik secara mdadak hari nie.. nak bwat kt hospital swasta, xde duit plak..parents mmg r bley bagi, tpi ntah la..ana mmg xske nk meminte2 ngn parents ana.kalo ana bleh cari bnde tue, ana kene usahakan,. aslkn x mnyusahkn parents ana.mse perjalanan balik ke intec tue, ana rase kusut sgt2 fikirkn tntg ktne ana nak wat mdical check up.dgn condition ana mse tue, kekurangn duit..huhu.mmg Allah je tau btapa ana nie sdeh sgt2 mse tue.dlm hati ana smpat gk mntk agar Allah permudahkan urusan ana.lps hntr brg msok bilik, ttbe dpt brita drpd faizal yg elaun JPA dah klua!! waa!!! mse tue ana rse bersyukur sgt2 btape Allah itu Maha Besar dan Maha Mendengar rintihan hmbaNya. ALHAMDULILLAH.. N thanx gak kt PEJAL sbb bgtau ana ryte on time!!! bleh la ana gune duit tue, byr fees utk mdical check up an tue. lps tu en, ana siap2 amik teksi sorg2 pegi DEMC SPECIALISTS HOSPITAL..kt seksyen 14.informsi nie guard akasia yg bgtau,.. ayah ana plak xhbis2 call ana coz risau ana pegi sorg2..lps yakinkn dye, yg ini la mse anak dye nk berdikari, so dgn berat hati ayah pon benarkan la ana pegi sorg2..mse ana kt hospital tue, ana kerapkn diri call ayah sbb xnak la bwat ayah ana kebingungan memikirkn kselamatan ana nie. Alhamdulillah,ana hepi sbb dpt jgk legakn hati ayah ana..

leganye lps ana dah slesai sume ujian medical check up tue. n skrg tgh tggu result lg..jumaat ni klua..

so moral of the story adalah:

~sesungguhnya Allah itu Maha Pemurah..kte sbgai hamba Allah kene sntiasa memohon pertolongn kpdnye dgn kesungguhan kerana Allah shj yg bleh mengabulkan doa hmbaNya dan Dia shj yg bleh menjdikan sesuatu yg susah itu mnjdi mudah..jgn sombong utk meminta bntuan Allah..Allah ske hmbaNya yg ske memohon ptolongn kpdnye...

~ stiap yg kte lakukan itu hasilnye sumenye berbalik kpd niat kte.jika baek niat kte, maka akan baek la hasilnye..usahakan sesuatu bnde tue dgn bersungguh2..sbb ana yakin, Allah itu sntiase ade utk hamba Nya.

Thursday, July 8, 2010

KEBAIKAN...

salam...hari nie rase lega sgt2..coz dpt bwat exam maths dgn baek..alhamdulillah..rase syukur sgt2 kt Alla sbb bgi kemudahan. btw, dalam kegembiraan hamba ini jua, ada juga terselit rse sdeh.. hmm..kdg2 ana pernah terasa penat melakukan kebaikan.:(.. xtau la nape..astaghafirullah..mayb sbb kebaikan ana selalu disalahgunakan oleh org laen.tpi, alhamdulillah..dlm kehampaan dan kesdihan ana tue, Allah tnjukkan sumting@petunjuk kt ana..mse tue,ana tgh dok baring2 ats katil..sementara mnggu pkul 3ptg..coz ade meeting JETS n sahabat2 KTJ..pastu,ana amik la buku LA TAHZAN karangan Dr. 'Aidh Abdullah Al-Qarni..Buku2 Dr. 'Aidh byk memberi motivasi berunsur keislaman bwat ana.buku itu ana sengaje bwk kat INTEC sblom ana fly dlu..coz,kt tmpat baru, byk ujian yg bkal kte tempuhi.jd dgn bahan2 ilmiah mcm nie la, kte bleh amik iktibar n motivasi.. Tafsir Al-Quran pon jgn lupe tau..:).. n nak dipendekkan cte, bgaimana ana bleh recover balik smangat ana adalah waktu ana bce slh satu tajuk dlm buku nie yakni : JANGAN BERDUKA CITA KERANA SABAR TERHADAP HAL YG TIDAK DISUKAI DAN KESUSAHAN ADALAH JLN MENUJU KEJAYAAN. kt tajuk nie, byk yg bgi ana motivasi. contohnye, sabda Rasullullah SAW : "Sesiapa yg biasa membiasakan dirinya utk bersabar, maka Allah akan membuatnya jd penyabar.

Surah Az-Zumar:10"Sesungguhnya, org2 yg bersabar shajalah yg akan disempurnakan pahala mereka dengan tidak terkira."
hmmm..jd skrg dah pulih dh semangat nie..hepi2..alhamdulilah..nikmat ble kte dpt ptunjuk nie..rse sgt dkt dgn Allah..
selingan...hehehehe, tdi sempat jmpe ngn kak Fatin..dulunye dye bekas pljar tajaan jpa ke jepun. skrg dh jd engineer n da berkhwin dgn seorg pensyarah uitm yg juge bekas senior dye mse kt daigaku. kak fatin nie cantek sgt2..mmg beruntong suami dye..dpt istri yg cantek, pndai n solehah mcm dye..dye sggup bwat tazkirah ngn kteorg budak KTJ cra nak mnjaga diri ble kt negara org..nanti kalo ana balik daru jepun (insyaAllah, Amin), ana pon nk bwat bnde yg sme kt adek2..insyaAllah, kalo dah tibe mse nanti, ana ingin berubah,,nk jd yg lbih baek..skrg nk tmbhakan ilmu dlu..biar kukuh..supaye dpt la istiqamah nanti..:)
k, salam.. GAMBATTE!!Cuti xlame ag..esok je..hee..sdeh xdpt join budak2 korea n russian utk karnival weekends nie..:(

Tuesday, July 6, 2010

FIRST TIME EVER


salam...
diz is my first entry ever..
hmmm..xtau nape rase nak buat plak mse ptg2 mcm nie.maybe sbb tense lps exam yg susah kot..huuuu..:(... chemistry,15 pages utk dijawab but then masa yg diberikan hanya 1 jam setengah..mmg xsmpat nak buat smpai habis..but, i've done my very2 best oledi..now mase utk tawakal...Allah itu sentiasa bersama-sama hambaNya yg slalu mengingatinya..alhamdulillah..exam hari nie end up dgn exam KANJI yg bleh dijawab,,walopun agak confuse dengan stroke2 kanji tue. and then,lepas exam ayah call tnye how was my exam..then,dpt jwpan yg agak mengecewakan sket drpd anakanda dye nie..huuu.. "how was ur exam my dear??" , then i hav 2 answer frankly kt my dad yg my chemistry x ok..even my friends pon ckp bnde tue worst.." lebih kurang mcm tue la conversation ngn ayah mse tue..sgt sedeh ble terpkse bgtau ayah jwpn yg mengecewakn,,tpi utk melegakan hati seorg ayah,kte ckp everyting wil b fine...n i asked a favour from my dad..pray 4 my success here.. miss my fmly damn much.i hate weekends.as it reminds me a lot bout my house. and my tears started rolling down on my cheeks..huuu,,sdeh la plak..nie la cabaran ble jd student yg merantau..Allah bru je bg ujian yg sket..huuu.pkah!!! gambatte!!! xnak la merungut byk sgt...Allah itu Maha Pemurah..:)

k,smpai di sini dulu my entry utk ptg nie...
salam~