Follow by Email

Thursday, February 18, 2016

peliks

time flies so fast. little did i know, today marks our last usrah. .

mixed feeling, everything cepat je berlalu mcm bullet train.

dgn umur aku yg dh nak masok 24 tahun ni insyaAllah. in japan aku selalu in denial nk ckp jugak aku still 23 kalo japanese tnye umo aku sbb xnk rase terlalu tua, tp kalo kt msia aku bangga ckp aku 24. sbb umo tu mak ayah ckp, dh bole kawen. bahahaha!


esok lusa, insyaAllah, amek flight balik malaysia. bole la nk jumpe umar, nk gigit umar, sume aku nk buat dalam masa yg same. puas la menatap wajah umar dlm phone, berkali2 repeat video umar yg sama and berlambak pulak tu dlm phone, haha. hari2 request nk facetime sbb nk tgok umar. smpai adek lelaki aku bengang kene pegang phone lame2 smbil aku facetime dgn umar. smua pasal umar. eeeeeeeeeeeeee geram!

whatever it is, sambung pd topik utama pulak.

today, i learned a lesson.
women cant make decision when they are having their period.

seriously byk kali jugak la rase bende nih. lame dah actually, tp u know la kan perempuan selalu emosi upside down. eventho aku realised bende ni lame dah, sometimes kecundang gak buat decision melulu. seriousla, sbagai perempuan, aku sndiri pon susah nk paham tabiat perempuan tu sndiri. aneh serious. tp tu yg buat wanita ni istimewa kot ea. teehee.

sbb aku tau sgt psl bnde ni, whenever kalo kwn aku came to me asking for opinion whether to do or not to do something, or when they have decided on doing something, tp blom buat lagi, aku akan tnye dlu, now tgh p****d x? seriously, senang nk detect kawan 2 aku yg buat decision pelik2 ni. mmg nampak sgt tgh wktu tuh. haih.

lepas tempoh tu, pompuan ni akan cepat2 come to their sense. haha. we often make huge mistakes during these 14 days or maybe less for normal type, and then we regret after that. when we actually realized, we simply laugh on that particular mistakes thinking that how on earth that we are able to make such ridiculous decision at that time. serious la, this happened to me byk kali jugak laa. unless i made huge mistakes then i would not laugh laa. sure la sdeh. knp laa melulu sgt buat decision ntah pape. sometimes serious la tak masok akal. weirdest creature on earth, it`s
-woman-

actually i wanted to write more regarding this, tpi rase mcm i should end my post smpai cnie dlu. wait until  i have more ideas to elaborate. sbb skrg dh pkol 2.15 am tp still jugak tgn gatal nk tulis something bfore masok tdo.





Wednesday, December 16, 2015

let bygones be bygones

assalamualaikum. alhamdulillah finally i manage to curi2 kejap wktu to blog something today. cant wait for winter holiday sebenarnye. eventho cuti kt bahagian southern japan ni xdela selama cuti utk org2 kt northern part yg turun salji lebat, but still berguna cuti smggu ni.  xbalik malaysia this time insyaAllah eventho hari tu pulun la cari tiket nak balik malaysia, but all the tickets mcm xkasi langsung org chance nk jumpe Umar. jadi mula la perangai meroyan aku bangun pagi2 bukak video Umar. haha! yes, now i have lots of Umar's vid in my storage. dlu wktu Umar xde. penyakit ni ade bila rindu kt Babe and Aisyah sje, now utk both dah. tp Umar lbih sikit la this time;p i cannot tgok that chubby and cheeky Umar ya Allah, serious comelnyeee laa anak sorg tu, and i dont think Umar follows his mother punye kecomelan but more to his aunty.haha whatevsss***

anyway sape bole teka kita travel pegi mane this winter holiday??? angkat tangan! anyone?! haha

oh yer, berbalik kepada tajuk di atas, better kasi gambar dlu ea. haha! nk tunjuk why is this title related to the story i am about to tell u now.


okayyyy! i got it.. sume org yg tgok my phone skrg sure la akan membebel. antara bebelan nya hummm let me sum up everything for yahhh. very common la bnde ni akan kluar. as expected teehee.

-why are you so careless?.
- u care less about this just bcos u find it is easy to buy another one
- macam mane bole jatuh ni? cuainye laaa
- crack, again?! just what u did to your iphone 5?even worse than the previous one.
- malas da nk ckp ape. ckp pon mcm xde effect.
- or certain yg terkedu, akan buat muka hummmphhhhhhh. smbil tgok aku dgn lirikan mata sarcastic. haha


yg paling positif aku jmpe setakat ni adalah sorg jee.

-ala, bende nk jadi, nk buat mcm mane. phone ni just one of those attachment yg kte kene let go. sometimes a little bit bitter, but yeah past is past. so move on la. smbil muka rilek tgok phone aku. ahaa. yg sorg ni mmg aku suke laaaaa respon dye. antara respon yg membina jiwa wehhh. thank u kak Kira sbb paham kteee. haha.

*********************************************************************************

aku adalah antara org yg akan sensitif bab org membebel ni, haha. sure kalo nk membebel bole, but guna ayat mcm kak Kira kt atas, mmg sure lps ni aku dah x jatuhkan phone insyaAllah.
perasaan dye laen weh, kalo org membebel dgn bebelan yg membina dgn bebelan yg sje nk kasi terasa, ataupun org tu x sengaja nk ckp mcm tu sbb seni membebel org tu lain2 kan. so aku xdela amek hati sgt kalo org membebel dgn aku dgn bebelan2 kt atas. tpi kalo org membebel aku dgn cara mcm Kak Kira sure laa akan berbekas dgn baik kt dalam hati aku.

perangai sebijik mcm my older sis kak ct, pantang part org membebel ni. aku n akak mmg jnis org yg kalo dh jadi, rather than membebel, better make a wise action.  for instant la ea, dh siap2 nk kluar, da siap2 dudok dlm kreta, and then dah gerak sikit laa dr rumah, ttbe adek ckp akakkkkk! adek lupe bawak phone!!!! if it's u, in what way will u react? i'll give u two options here.

1) membebel2 dulu kat adek like "macam mane bole lupe bwak phone? bende penting mcm tu pon bole lupe. how clumsyyyy laa. see, now kene patah balik dah buang masa dah." or mcm aziz my brother,  siap bole lupe bwk wallet pdahal dlm tu ade driving license, moneyy etc. haha. seriously if u were to go out with aziz, better ask him first whether he bring something in pocket or not. or else, u la kene end up byr everything. haha cessss. tp if aziz travel alone, dye ingat je wallet dye. haha ** selingan, smbung balik cerita*** and then patah balikk rumah, dlm keadaan membebel2 the whole journey back, and then let others jd mcm hilang mood sbb dh terserap that bebelan vibes.

2)or  u choose to say, "it's okay, bole patah balik. rileks laa adek jgn laa gelabah. haha." aku sure laa adek hg akan sincerely ckp thank u kt hang lepas tu tanpa bermasam muka. and then all siblings yg ade dlm kreta tu akan stay in a good mood. and everyone will be happy ever after teehee. sounds like fairytale storyyy.

except for, if your adek ckp dye terlupe phone, when u guys already reached toll seremban and your house kt shah alam, to patah balik is a big No la tapi. this time u kene la logic. ni pon kene make sure jugak x marah2 membebel.

ade jugak laa part sebenarnye yg kte kene amek port bab membebel ni, tp membebel dgn berhikmah eaa. membebel bukan dgn nada meninggikan suara. membebel bukan utk memarahi. dua bnde ni laen.  so kene sentiasa ingat. arghhh ckp skrg senang la kan, sbb baru deal dgn siblings friends and family sndiri. but then when it comes to our kids in the future, xtau la mcm mane. doakan please, so that Allah azza wa Jalla gives us the strength, sabr and guidance to nurture our kids with loves dgn penuh berhikmah.
Amiin.


hmmmm, korg mesti curious kan mcm mane phone aku bole crack seribu mcm ni? haha!

actually, org lagi geram kot bila nmpak aku mcm tenang je dgn keadaan phone aku mcm tu. wehhh, sumpah siapa x sdeh weh, tgok phone jd mcm ni. sape jugak sje nk tabur duet kt udara mcm tu jee tnpa sebab. muke je nmpak tenang, hati sdeh, crack jugak mcm phone tu, tp ade sbbnyeee. xramai yg tgok phone aku ni btol2 tnye aku sbb dan asbab phone tu pecah merekah mcm tu. pndang surface punye flaws je.

actually, phone ni jatuh wktu aku nk kluarkan phone ni dari pocket winter coat aku. wktu tu atas basikal, angin kuat, sejuk tahapppp gilss,menunggang basikal without gloves, tangan cramp smpai wktu nk kluarkan phone tu tak rase da phone tu atas tgn tup2, terpelanting kt bawah dah.spechless aku dibuatnye. actually, wktu kluarkan phone tu kebetulan tgh lampu merah, aku berhenti la nk reply msj kak Nini. aku kesian dgn kak Nini ade appoinment dgn tukang urut tp aku dh lambat 20 minit dahh utk temankan dye. lps hbis kelas dgn kelam kabut nk hntr report ke lab sensei yg ade kt hujung uni, pastu patah balik lagi arah bertentangan nk menghala ke meeting point aku n kak nini, aku gagahkan jugak nk otw tu nk hntr msj kt Kak Nini so that kak Nini can wait for a few minutes more sbb aku dh  nk smpai gak dah, tup tuppp tadaaaaaa. phone landing atas jalan. teeheee. tu laaa cerita di sebaliknyeee. laen laa kalo phone tu jatuh sbb aku rushing nk reply msj buah hati ke hape. mmg aku campak diri aku sndiri ke laut, haha. acahhh jeee, hiperbola sket;P

oh yer, berckp psl rumah urut yg aku pegi dgn Kak Nini tu, perghhh, smua orang tua belaka. hik6. terkejut ktee sorg jee mudaa;P kak Nini still level aunty i kasi discount skett. teehee. kak Nini mintak temankan sbb dye xde basic japanese bfore she came to japan. she's now working as full time housewife. dah 8 tahun dudok okayama teman husband kerjaa kt cnie. bahaya xde basic japanese ni kang tup2 tukang urut ckp sakit kt mane, kte xtahu nk xplain mcm mane. sbb tu la kteorg kt cnie xpernah la nk berkira kalo kak Nini perlukan org utk teman sbb kene ade translator. kang tersalah urat plak. pnjang lagi ceritaaa. tp serious murah woo , urut kaki 30 mins 700yen++ jeee.

-the end-

best nyaaa bila dh start berblogging balik nihhh. seriously prefer blogging sgt2 sbb dlm ni bole fully cerita from A to Z. less publicity. sharing something meaningful than seeking  attention from others. i mean selama ni xdela post someting on insta or fb to seek ppls attention but
somehow society nowadays kan. they feel accepted when we push the like button to show approval to their ideas. dont u think so? bahaya nya social media skrg. so use it wisely. dont let the dunya consumes u. okay?

i dont know la whether nowadays ppl still layan blog or not, but as for me, i am still loyal to this. it reminds me the old days when my friends used to update their long stories, their journey, through blog. the stories feel so real and sincere u know, compare to when u write in any other social medias. i used to spend hours during my weekend just to see whether there's any update from them. blog walking to one after another. or read their previous posts. 

mula laa aku emoo. haha! dah laa bye! till we meet again next time insyaAllah. assalamualaikum!

p/s: smpai skrg aku msih menaip atas kaca pecah phone aku tuh. smpai dh terbiase xsedar hampir  2 mggu dh dlm keadaan mcm tuh. teeheee.

oh yer ni kak Nini, just in case u guys are curious about her existence in this post. hee



                                                       hai Kak Nini and Imran


Tuesday, December 8, 2015

-Photograph-

dedicated this song to Pujah when i first heard this song and couldnt get over it since then. not a fan of Ed Sheeran anyway. teehee.



another cover version. 




syg membuak2 kt minah ni lately. aha to be honest,lame dah. hee


Sunday, November 22, 2015

Yearning for~

raandom post again, assalamualaikum.

semalam we had nice ramen for dinner masyaAllah. thanks to Khadijah san for making it real for us, the muslims here to taste such good ramen without any unsur buta. heee, alhamdulillah tsumma alhamdulillah. we in okayama are blessed with quite a lot of muslims restaurants here, mostly owner from turkey and pakistan. kalau kedai turkey sedap makan ayam panggang pnjang tu, ayam tandoori ea name dye? aha, not so sure tapi. and and cheese nan dekat kedai pakistan cnie masyaAllah sedappp sgt, smpai cheese dye bole tarik panjang2 tu and melts in mouth.

actually main point post ni bukanlah pada crita makanan kt atas. tu muqaddimah jer.haha. u know la kan kalo pompuan membebel muqaddimah laa pnjang tpi point yg dye nk smpaikan pendek aje. haha.

few days back kan, ade bce buku Hati Sebening Mata Air karangan Amru Khalid. baru bce first part tu dah meleleh dah.

ade terbce one part of the 1st chapter dlm buku tu which is Ikhlas. and dlm buku tu ade cerita pasal niat pada perkara yang x mampu. baeknya Allah pada hambaNya. actually dalam buku tu ade crita pasal 3 jenis niat which are niat dalam ibadah, niat pada adat kebiasaan and niat pada perkara yg kita tak mampu.

now i would like to emphasize yg the last part tu.

u know, all this while many many many years before in fact until now and forever i've been praying to Allah so that He give me the rizq to go to Makkah to fulfill my umrah and hajj as well, with my family, husband and children. eventho i tahu la blom ade husband ke or children but long bfore i!ve been praying mcm tu everyday in my dua'. u know when i was a kid, dh start kandou dh tgok org perform their hajj kt makkah, in fact bila dgr ade kwn yg nk pgi ke Makkah for their umrah i would be so jealous, yg mmg smpai tahap nk menanges tuh. hati fragile woooo. nak2 lagi kalo part yg aku nk sgt dlm hidop nih. haih. tu perangai satu lagi, tu crita laen punye post laa psl aku si budak cengeng.


oh back to the main point, bila ade siaran lgsg kt tv yg broadcast psl people performing their hajj, aku akan nanges dgr laungan labbaik allahumma labbaik  tu berkali2. eventho aku x nanges depan org, sbb mmg bkn jnis senang kluar air mata depan org, tp dalam hati tu Allah je tahu.

and now we have instagram and such kan, so i follow la instagram makkah.madeenah ni lagi laa rse nk pergi tu membuak2 ya Allah. to the extend that i actually kiss the phonescreen tanpa sedar when i scrolled the pictures dalam instgram makkah.madeenah tu. now u know la how weird i am kan.  

and bebrbalik pada niat dalam perkara yg kita x mampu tu i hope Allah would consider this as part of  it. now x mampu, but i will insyaAllah one day. i dont know in what way will Allah create this journey for me, but i can always pray to Allah that when the time has come, may He makes the journey as one of the most insightful and remarkable journey in my life. Amiin Ya Rabb.


-end-
                                         ramen set with chai tea all for 1550yen


and this is the instagram acc i am referring about

                               



jazakumullu khairan khatira.


japanese vocab***

buta = khinzir
kandou = terharu

Wednesday, November 11, 2015

on repeat

happy watching peeps;)
seeing her hijrah, reminds me of myself. 
may Allah Azza Wa Jalla gives us the strength to remain steadfast. amiin.
for every person. who seek the love of their only Lord, everyday is a struggle.





Tuesday, November 10, 2015

So much love for Umar

Look at Umar's hands. So cuteeeeee i wanna cry.. gerammmnya nk gigit. Umar Al Farouq:') aunty janji will never bully u..just bear with my thousands of kisses jeeee.